Îngrijorare: Exporturile nu pot ține pasul cu importurile

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a urcat în primele nouă luni ale acestui an la 12 miliarde de euro, mai mare cu 2,08 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, pe fondul unor exporturi de 5,18 miliarde de euro şi al unor importuri de 6,38 miliarde de euro, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În perioada ianuarie-septembrie, exporturile au crescut cu 2% iar importurile cu 5,1%, comparativ cu primele nouă luni din 2018. Asta înseamnă că producția internă nu poate să susțină cererea și drept urmare românii cumpără tot mai mult din străinătate. În felul acesta, iese valută foarte multă din țară pentru că noi răsplătim munca altora. Atunci când importurile depășesc exporturile, cererea de valută a unei țări în ceea ce privește comerțul internațional este mai mică. Reducerea cererii pentru o monedă face ca aceasta să fie mai puțin valoroasă pe piețele internaționale.

În timp ce balanțele comerciale afectează în mare măsură fluctuațiile monedelor în majoritatea cazurilor, există câțiva factori la care naţiunile pot apela si gestiona corespunzător pentru a atenua efectele balanței comerciale negative.

În perioada 1.I-30.IX 2019, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,4% la export şi 37,1% la import) şi alte produse manufacturate (32,2% la export şi respectiv 30,5% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada 1.I-30.IX 2019 a fost de 39758,1 milioane euro la expedieri şi de 47688,3 milioane euro la introduceri, reprezentând 76,7% din total exporturi şi 74,6% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în perioada 1.I-30.IX 2019 a fost de 12088,6 milioane euro la exporturi şi de 16203,4 milioane euro la importuri, reprezentând 23,3% din total exporturi şi 25,4% din total
importuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Nici o problema, au Romanii bani multi, le-a DAT PSDul analfabetei Dancila, iar ei ii dau pe MUNCA altora din strainataturi, marfurile romanesti nu le mai plac!
    E bine, a zis-o si Guvernatorul BNR, nu?!
    Ce va ingrijorati atata?!
    Asa, asa, Romanii cumpara ce produc altii, Veorica zice ca e de bine!

  2. Nici o grija, lasati ca o sa rezolve imediat proaspatul guvern Orban si presedintele Iohannis, pe care tocmai ce i-ati ales, problema exporturilor ! Aaaa … am uitat sa va spun : a exporturilor de romani, de toate categoriile socio-profesionale !

  3. Una dintre cauzele saraciei in Romania:de 30 de ani importam mai mult decat exportam,adica cheltuim mai mult decat castigam!Bancile sa traiasca,sa avem unde ne indatora!

  4. Caline, praful si pulberea sa se aleaga. Au curvistinele si golanii poponari la produs in occident, cine sa mai munceasca…?! Satele sunt secatuite, sunt plecate/ti la „produs”…?! Duceti-va sa vedeti ca nu mai vezi tzipenie de om prin curtile cu case si garduri darapanate sau pe uliti. Eu mi-am luat adio, sa vina apocalipsa !

  5. Pentru un (probabil) absolvent de „Stefan Gheorghiu” prezinti niste fracturi logice in materie de economie, ingrijoratoare ! Problema nu e ca importam (normal ca importam, uita-te si la actualul scandal chino-american !), cum sa nu importi ceva ce nu gasesti pe piata, produs intern corespunzator calitativ (citeodata sa nu gasesti deloc !), problema e ca avem inca o productie la pamint, calitativ si cantitativ. Atunci cind tara se va reindustrializa si isi va reveni din nenorocirea in care au adus-o niste lifte tradatoare, vinzind-o pe nimica, cind agricultura va redeveni romaneasca si nu proprietatea strainilor, atunci vom putea sa consumam si noi, fara probleme, din produse romanesti si totul, economie, productie, productivitate, salarii, etc se vor relansa ! Si pentru asta, te asigur, impresia ca UE ne ajuta e o falsa impresie !

  6. @@Gollum: efectiv o postare prosteasca din partea ta!cand ” tara se va reindustrializa si isi va reveni din nenorocirea in care au adus-o niste lifte tradatoare” loaza?La Pastele Cailor?! Habar nu ai de economie,vorbesti ca orice nesimtit/a declasat/a ..Deci importam produse agricole din alte tari si produsele noastre agricole se strica pe camp sau in livezi… balanta comerciala este o problema de organizare economica a unei tari,Ungaria care nu e mai industrializata si nu are resursele energetiuce ale Romaniei,are un excedent de 3-5 miliarde euro,an de an de 30 de ani,loaza..

  7. Gollum te citez : ” atunci cand tara se va reindustrializa tara “ !!! Cine va avea interesul sa reindustrializeze Romania ? Cei care de 30 de ani au dezindustrializat-o ??? Ceausescu cu mari eforturi si chinuind si populatia a Industrializat tara noi dupa Decembrie 1989 doar trebuia sa tinem cu dintii de ce am construit. Cand ce sa vezi totul sa daramat ca dupa un lung razboi !!! Cine va reconstrui Romania ? Marlanul de Sibiu ? Din moment ce este sluga vestului Marlanul de Sibiu nu are nici un interes.El vorbeste doar de Romania normala adica de Romania saraca fara industrie si fara flota de Romania primitiva care exporta busteni si carne vie si …. cam atat. Tot o da cu autostrada din Moldova de parca asta era miza o autostrada pe care altii trebuiau sa o faca de cel putin 25 de ani. De ca nu ne spune Marlanul de Sibiu sa ne apucam sa avem si noi cateva vapoare comerciale asa ca pe vremea Republicii Populare Romane asa ca in anii ´50 MACAR ca in acei ani cateva cargoboturi macar de 25.000 de tone.El o da cu autostrada din Moldova de care nu scotea o vorba Mutul de Sibiu acum 5 ani.Ca sa reidustrializezi Romania trebuie sa faci un hei-rup asa minim vreo 10-15 ani cu ce fonduri si mai ales cu cine ca doar ce sa vezi si populatia sa deprofesionalizat si are si mentalitatea schimbata in rau in ultimile decenii.Si mai ales te vor lasa calicii din vest ca tu sa te didici din cenusa ? Cu siguranta ca nu.Nu vezi cum stam cu agricultura se prefera importuri de alimente dubioase din tot felul de tari care ne vor noua “ binele ” incepand cu Olanda si Germania si terminand cu ungaria Polonia si Turcia.Romania NICIODATA nu se va mai redresa NICIODATA.

  8. daca exporturile sunt 5,18 miliarde si importurile 6,38 de unde le iese un deficit de 12 miliarde mai mari cu 2,08 miliarde? este 6,38-5,18=1,2 miliarde daca pe acest principiu sunt toate calculele statistice, atunci vai de banii platiti pt angajatii INS…

  9. Tu te-ai uitat vreodata pe evolutia PIB-ului? Stii ca in ’90 era in jur de 50 de miliarde de $, ca pe vremea lui Basescu PIB-ul a pierdut 40 de miliarde$, ajungand la 160 de miliarde$, iar tot criticatii de PSD au reusit sa CREASCA PIB-ul de la 160 de miliarde la 244 de miliarde$ cat apare pe wikipedia?

  10. Resursele vandute de borfasii din politica industria rasa tara ajunsa piata de desfacere.Normal ca importuriile depasesc cu MULT exporturiile.Asta s-a si vrut dupa 89 lovitura de stat Occidentala prin curvele slugarnice din interior pe care idiotii ii voteaza prin rotatie de 30 de ani.Pai Firea cumpara tramvaie din Turcia cum sa le ia de la Arad doar tutcaletii dau comisionul.UE -OCCIDENT AM VRUT CAPITALISM asta avem

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.