Îngrijorare privind vizita FMI

O nouă vizită în București a delegației FMI va avea loc în perioada 29 ianuarie – 1 februarie, la doar trei luni după ultima întâlnire. Profesorul Christian Năsulea se arată îngrijjorat că această vizită va fi folosită din nou de politicieni pentru a justifica creșteri de taxe, potrivit B1Tv. 

Christian Năsulea a explicat a că FMI nu ne forțează să creștem taxe, ci politicienii fac acest lucru deoarece nu vor să taie din cheltuielile inutile ale statului, apoi dau vina pe FMI ca să nu piardă ei capital de imagine.

„Îngrijorarea mea principală e că această vizită va fi folosită din nou de politicienii de la noi pentru a justifica niște creșteri de taxe. Data trecută când am avut o vizită din partea FMI, au existat voci din zona politică, în presă mai ales, care au lăsat să se înțeleagă că anumite creșteri de impozite ar fi făcute pentru că ”așa a spus FMI”, or lucrul acesta nu a fost adevărat atunci și, cel mai probabil, nu va fi adevărat nici acum.

Specialiștii FMI propun niște soluții în baza datelor de la fața locului, care arată o rezistență la reformă, o rezistență extraordinară la tăieri de cheltuieli din sectorul public, ceea ce ar trebui să fie principala soluție, principala abordare pentru a evita problemele economice, iar recomandările legate de eventuale creșteri de taxe din partea FMI vin sub tema: ”Dacă nu vreți să reduceți cheltuieli, va trebui să creșteți niște taxe și ați putea să creșteți următoarele taxe”.

FMI nu ne obligă să creștem taxe, dar politicienii deseori se folosesc de această scuză pentru a ne spune că nu ei au crescut taxele, ci altcienva i-a pus să facă acest lucru”, a explicat profesorul de economie.

„Indicatorii macro-economici ai țării noastre nu arată foarte bine, acesta e și motivul pentru care avem după două – trei luni o vizită care e normală într-un anumit sens, având în vedere că România e membră a Fondului, dar ea ne arată că există îngrijorări la nivelul FMI cu privire la datoria publică, evoluția generală a țării noastre pe indicatorii economiei care contează și care ar putea să afecteze în cascadă și alte țări membre ale Fondului”, a declarat Năsulea.

„Problema sistemului public de pensii e că nu e sustenabil. Pe termen lung vom avea un colaps major care riscă să afecteze economia în ansamblul ei și să aibă urmări asupra altor economii din lume, având în vedere cât de mare e datoria publică a sistemului public de pensii. Vorbim de o datorie publică implicit către pensionarii viitori și actuali, în baza faptului că aceștia au contribuit și pentru care, de fapt, nu există bani și țara noastră trebuie să găsească în fiecare lună să le plătească pensiile. Având în vedere că avem o mică parte a sistemului de pensii transferată către pensiile de Pilon 2, unde banii sunt acumulați și capitalizați și evităm adunarea acestei bombe cu ceas, există motive foarte serioase de îngrijorare cu privire la evoluția sistemului de pensii”, a explicat Năsulea.

Întrebat ce ar însemna pentru România un nou acord cu FMI, Năsulea a răspuns:„Având în vedere gradul de îndatorare a țării noastre, îndatorare în creștere, un noi acord n-ar fi o problemă majori, ci o altă datorie care se adaugă la datoria publică deja extraordinar de mare a României față de ce era acum 4-5 ani. Deci nu e o problemă neapărat că ne-am împrumuta și de la FMI, e o problemă că în continuare cheltuim mult mai mulți bani decât avem și ne întindem mai mult decât ne e plapuma”.

„Cel mai probabil anul viitor vom avea alte măriri de taxe și pentru a acoperi niște datorii care au fost făcute nu pentru a avea mai multe autostrăzi, nu pentru a investi în ceva util, ci pentru a menține niște cheltuieli ineficiente într-un sector public supradimensionat, în care lucrătorii cu adevărat importanți nu sunt plătiți suficient de bine șiexistă extrem de mulți oameni care primesc salarii ce reprezintă costuri și o greutate pentru noi toți, pentru care nu ar trebui să plătim”, a mai declarat profesorul de economie mondială Christian Năsulea, pentru B1 TV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

20 de Comentarii

  1. Domnul profesor se baga in seama. Nu suntem sub incidenta unui Acord cu FMI ca sa ne poata impune ceva. Ca incearca sa o faca stiind ce ghiocei sunt la Bucuresti, este o alta discutie.

  2. FMI-ul s-a bucurat când Câțu a împrumutat 60 de miliarde de euroi și a îndatorat Romania pentru 1000 de ani! A plătit sporuri la greu la bugetari(prefecturi etc) din cauza de COVID. Cică program de rezilienta,adicătelea revenirea la starea de dinaintea exploziei COVID. Care stare de dinainte fiindcă înainte de COVID, Romania era într-un rahat turcesc cu apa rece și mirosea urat. In loc să-i impoziteze progresiv pe șmecherii cu venituri inexplicabile,guvernul va mari TVA-ul fiindcă oricum nu poate colecta TVA-ul! Tot în boul care trage se da cu biciul!

  3. ha ha ha

    intr-adevar e motiv de ingrijorare cind te calca hotii…

  4. Pe pariu ca Nasulea profesoru’ ajuns sef de guvern nu va schimba nimic. Blah, blah la „profesorii” de iekonomie mondiala.

  5. Iar vine ala cu pantofii gauriti in talpa, sa ne traga de urechi!……[Rumburak]

  6. FMI nu vine nechemat,pentru cine habar nu are;se asteapta o confirmare FMI a politicii actuale

  7. „CONCLUZIA :DOMNILOR ȘI DOAMNELOR PENSIONARI PREGĂTIȚI-VĂ SĂ PĂRĂSIȚI „SCENA”! LABORATOARELE CARE PREGĂTESC „BOALA X”, PENTRU NOI PENSIONARII CORECȚI O PREGĂTESC! AȘA CĂ FIȚI ATENȚI LA CUPOANELE DE PENSIE!” (PENSIONARII SPECIALI -TOȚI CEI CE SE POT PENSIONA LA 45 DE ANI NU FAC PARTE DIN VALUL ACESTA-DAR ȘI LOR LE VINE RÂNDUL!

    9 SPECIALII ȘI CEI CE SE PENSIONEAZĂ

  8. Pe naiba îngrijorare reală! Repet: și la FMI sunt numiți politic, e și un lingau executant din Romania politica. Tot ce e la vedere, e la mișto, nesimțirea și interesele ascunse de ochii cetățenilor români, e departe de ce se vehiculează verbal, in acte e menționat altceva decât se vrea știut și aflat de cetățean.

  9. Vine stapanul sa dea peste bot slugilor si sa le traseze noi ordine. Carpele astea nu au nici un fel de mandrie, de sentiment de stima de sine. Le place sa se stearga cu ei la fund orice vrea. Halal!

  10. Sa Mărească Pensiile de 1300 de lei ca Murim de Foame !

  11. Boala ,,X” se lipeste doar de cei care au cupoane de pensie. Cand primesti cuponul, vine deja infectat cu virusii patogeni ai acestei boli.

  12. Pentru unii, fondul de pensii e ca Disneyland-ul pentru copii. Adica irezistibil de atractiv. pe considerentul ca banii aia stau mai bine in conturile lor decat risipiti prostilor care au platit pentru ei. Il vor, si se folosesc de tot felul de slugi care sa-i ajute. Cat despre impozitarea progresiva, America a ajuns mare cu impozite de 90% la suta de mii de $. Si nimeni nu indraznea sa se planga, imediat era acuzat de lipsa de patriotism sau atitudine anti americana. Si nu emigrau fugind cu banii.

  13. Pilonul 2 e o escrocherie. Dacă cineva vrea să-şi rişte bătrânețea cotizând la un fond privat de pensii nu are decât, dar să-l obligi e o abjecție. E ca şi cum ar fi obligați oamenii să joace la loto.
    Cine vrea poate să citească despre experimentul „Chile”, prin anii ’80, unde asasinii economici în frunte cu FMI au impus ca toți chilienii să cotizeze la fonduri private de pensii, şi prezentau astaca o poveste de mare succes. Totul a fost ok până când cotizanții au început să se pensioneze şi au început plățile. Atunci fondurile au dat faliment, din diverse motive, s-a creat o situație socială tragică, statul a trebuit să intervină şi a fost ruinat.
    Fondurile de investiții, cele speculative şi de pensii au fost inventate ca să ascundă identitatea reală a celor care jefuiesc omenirea.

  14. Ai cedat suveranitatea, ai adus trupe străine in țară, investind in arme și nu in educație crezi că salvezi țara.. Păi uite că acu ai dat nu de dreaq ci de tac-so.. Deci, poate te bucuri, că ai pe cine indica drept vinovat..pentru imbecilitățile și jafurile produse..Ai scuze la proștii care nu văd dincolo de nas..

  15. Impozitarea in trepte este singura solutie la balamucul veniturilor existent in Romanica,astfel:
    – pana la 2500 ron – 0% impozit
    – transa de la 2.500 ron pana la 5.000 ron – 10% impozit
    – transa de la 5.000 ron pana la 7.500 ron – 20% impozit
    – transa de la 7.500 ron pana la 10.000 ron – 30% impozit
    – transa de la 10.000 ron pana la 12.500 ron – 40% impozit
    – transa de la 12.500 ron pana la 15.000 ron – 50% impozit
    – transa de la 15,000 ron pana la 17.500 ron – 60% impozit
    – transa de la 17.500 ron pana la 20.000 ron – 70% impozit
    – peste 20.000 ron – impozit 90%.
    Aceasta impozitare sa se aplice tuturor veniturilor – salarii sau pensii, bugetari sau privati.
    Ei ce ziceti??. Sa fortam clasa politica sa se replieze catre aceste deziderate. Astfel patura sociala cea mai sarmana – cu venituri de pana la 2.500 ron – ar scapa de impozitare si s-ar bucura de venituri concrete si sigure. Iar ceilalti, in functie de venituri, de la opinca pana la vladica, sa suporte o impozitare conforma cu veniturile castigate.

  16. O noua gaselnita acum tot in domeniul resuselor financiare pentru plata pensiilor . Ni s-a tot spus ca sistemul de pensii din Romania este bazat pe un algoritm pus in practica inca de pe vremea lui Bismarck , adica cei iesiti la pensie isi primesc pensile din contributiile celor aflati pe campia muncii. Mentionez ca acel Bismarck a fost primul Cancelar al Germaniei in a doua jumatate a secolului al XIX lea!. Regulile s-au schimbat in cursul jocului, in sensul ca contributiile salahorilor in domeniul pensiilor se duc acum si pentru sistemul pensiilor private – adica e vorba de cca 117 miliarde ron.. Daca acest lucru este clar incurajator pentru cei angajati acum in campul muncii – cu toate ca am mari dubii asupra corectitudiini procesului de-a lungul timpului, a se vedea rolul ASF in domeniul asigurarilor, acest lucru afecteaza volumul fondurilor alocate pensiilor in plata, inclusive principiul de care aminteam mai sus – asa zisa optiune Bismarck!.!. Daca statul roman a beneficiat timp de zeci de ani de excedentul existent in sistemul de pensii – atat in regimul communist, cat si in cel actual, democratic – este absolut normal ca acelasi stat sa ai buna grija de proprii cetateni, ca un bun parinte cu copii sai!. Deci regula lui Bismark a fost aruncata la gunoi si volumul cotizatiilor colectate pentru plata pensiilor in plata au scazut corespunzator si or sa scada si mai mult!. Vivat FMI-ul!!. Si Base care va ramane nemuritor in sufletele noaste, fie-ei whisky-ulul amar!!

  17. @Dante 12: 46 / Te-ai forțat mult pe treptele alea , n-ai alunecat , nu era polei , ți le-au curățat * amărăștenii de la Ajutor social și ți-au zis să le pui o *pilă ? Sau matale ești *Ajutorul social în persoană ? Socialismul a fost o orănduire dreaptă , d-aia Fondul de pensii era excedentar . Aproape toți aveau servici , numai că unii plecau obosiți și veneau odihniți de acolo . Multi aveau mintea *odihnită , toată cariera . Fraierii , ca mine se făceau ingineri iar la 25 de ani ,ca stagiari erau subordonați la meșteri / șefi de echipă de vârsta lor care aveau salarii duble , apartament , Dacie , primeau alocație pt. copii în timp ce *injineru plătea PIP ( a stat să *buchisească în loc să se însoare și să se facă membru de Partid) , Dar las^că veni Loviluția . Fraiere , acum nu te mai ținem obligat în uzină în ^șchimburi , bagă 3 rulmenți în traistă și *fuga la turci . Fraieru : * Păi d-aia m-am spetit cu *integralele să fac *integrame prin Bazar ? Nu! Numai că ăia de-au făcut integrame cu ziua și cu ora apoi prin Uie și au cotizat la pensii la Vămi , au viloaie , Bmw și pensie NEIMPOZABILĂ de *amărăstean . Fraierul e drept a schimbat acum 15 ani Dacia cu Loganul pe care-l ține în fața blocului ( n-are nevoie de RCA , cauciucuri etc .) Ăștia zic că dacă mai trage vreo 3 ani , după 65 îi mai bagă Bucuria ceva în Pensie , ca să poa* și DANTE să strângă ceva pt. *amărășteni !

  18. pai daca se destrama ue ca iese Germania nu mai pompam contributii anuale la ue si raman FMI si NATO.
    va fi bine caderea cortinei naziste (=nazistii platitori de biruri ptr ca au pierdut razboiul au alungat soldatii americani de pe teritoriile lor; prima masura a fost ca a inceput pandemia covid; acum ca nato supravegheaza ecranele dispozitivelor voastre ne intrebam ce fel de pandemie urmeaza..1 luna,cateva luni distanta)

  19. Aveti dreptate, dar ati uitat ca orice sugestie este pusa in practica pentru ca la Bucuresti oamenii si-au pierdut abilitatea de a merge biped si atunci se gandesc sa faca pe plac, si se fac pres in fata oricui numai sa-si pastreze ”functia” daca el castiga ce conteaza restul? Daca ar veni un semn divin, o molima printre mai mari ar fi o sansa in rest la Anul Ciolacu/Ciuca vor cere poporului sa stranga cureau si sa le dea ultimul leut pt vorba lui Orban:”amante, nepoate, etc.”. Nu ne spunea la TV cat o costa o poseta pe Udrea. Este tara plina de femei frumoase si de baieti destepti care vor face profituri tot mai mari si poate poate vor falimenta toti fermierii si vor cumpara pamantul pt a trasforma Romania in aceea „minunatie” de Ferma…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.