INS: Rata șomajului în ianuarie – 7,3%

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,3% pentru ianuarie 2014, menținându-se la nivelul din luna anterioară (revizuită) și în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cel înregistrat în ianuarie 2013, potrivit datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică (INS), date vineri publicității.

Numărul șomerilor (în vârstă de 15 — 74 ani), estimat pentru luna ianuarie 2014, este de 730.000 de persoane, în scădere față de luna precedentă, când au fost înregistrate 732.000 de persoane, și în creștere față de aceeași lună din anul precedent (708 mii persoane).

Pe sexe, rata șomajului pentru bărbați o depășește cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 7,8% în cazul persoanelor de sex masculin și 6,5% în cazul celor de sex feminin.

Pentru persoanele adulte (25 — 74 ani), rata șomajului a fost estimată la 5,8% pentru luna ianuarie 2014, fiind de 6,4% în cazul bărbaților și de 5,1% în cel al femeilor.

Numărul șomerilor din această categorie de vârstă (25 — 74 ani) reprezintă 73,6% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna ianuarie 2014.

Datele INS se referă la șomajul calculat conform conform definiției internaționale a Biroului Internațional al Muncii (BIM). Șomerii, conform definiției BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.