Inspecţia Judiciară intră sub control politic?

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că una dintre schimbările propuse în noile legi ale justiţiei este trecerea Inspecţiei Judiciare, aflată în prezent la Consiliul Superior al Magistraturii, la Ministerul Justiţiei.

„Inspecţia Judiciară trece la Ministerul Justiţiei. În multe ţări, Inspecţia Judiciară este la Ministerul Justiţiei, repectând deplina independenţă, autonomie, pe care o are. Nu intră sub coordonarea, sub conducerea factorului politic. Există şi o soluţie mai radicală, de a autonomiza, dar care să nu fie dependentă de CSM. Nu CSM să îi facă regulamentul de organizare, să-i stabilească şi să aprobe rapoartele, ca după aia ei să se ducă la corpul de magistraţi, procurori. Dacă avem în România 7.000 de magistraţi, avem 70 de membri la Inspecţia Judiciară. Faceţi proporţia. Ei au un rol foarte important”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Reacția Inspecției Judiciare

„Apreciem intenția ministrului Justiției de a consolida independența Inspecției Judiciare față de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificări sunt în acord cu pozițiile pe care Inspecția le-a avut în decursul timpului legat de necesitatea unei autonomii reale a Inspecției”, a declarat, pentru presă, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Alexandru.

Ulterior, Inspecţia Judiciară şi-a nuanţat miercuri seară, „având în vedere reacțiile din spatiul public generate de pozitia” sa.

„Inspecția Judiciară salută orice inițiativă de consolidare a independenței sale. În opinia noastră, în contextul actual, autonomia instituțională a Inspecției Judiciare este singura soluție pentru realizarea efectivă a misiunii sale. Ne reafirmăm încrederea că orice modificare a statutului Inspecției Judiciare va fi realizată în interesul superior al funcționării eficiente a justiției ca serviciu public”, a transmis instituția într-o postare pe Facebook.

Altă propunere: Membrii CSM trebuie să se suspende din magistratură

În cazul CSM, ministrul Justiției vrea ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii să se suspende din magistratură.

„Membrii CSM trebuie să se suspende din magistratură. Ei sunt demnitari ai statului român, au în grijă administrarea unei puteri și atunci trebuie să se ocupe exclusiv de atribuțiile de membri CSM, fără a mai participa ca judecători sau procurori în cazurile, la instanțele, parchetele din care provin, pe durata mandatului”, a spus Toader.

Ministrul Justiției susține că ei își pot relua atribuțiile la parchetele sau instanțe de care aparțin în momentul în care își încheie mandatul la CSM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.