Institutul Revoluţiei: Cerc în jurul lui Andrei Ursu

Iar se agită apele la Institutul Revoluţiei Revoluţiei Române din Decembrie 1989. La mai bine de o lună după ce Andrei Ursu a fost destituit din funcția de directorul ştiinţific al IRRD, Colegiului Naţional al forului reacționează. așa se face că ieri a trimis un apel adresat Colegiului Naţional al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 prin care somează somează Colegiul Naţional să-şi îndeplinească rolul instituţional.

Iată mesajul, așa cum a fost el publicat de Agerpres:

Noi, membrii Consiliului Ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, constatăm că menirea legală a Institutului – „analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic, social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989” – a fost grav perturbată de acţiunile secretarului general al Institutului, domnul Emil Cutean, acţiuni care au culminat în ziua de 25 noiembrie 2022 cu destituirea abuzivă a directorului ştiinţific al IRRD, domnul Andrei Ursu.

Andrei Ursu nu mai e director științific al Institutului Revoluției

Având în vedere cadrul legal existent, care prevede că organul deliberativ de conducere al Institutului este Colegiul Naţional, Consiliul Ştiinţific al IRRD somează Colegiul Naţional să-şi îndeplinească rolul instituţional şi să întreprindă următoarele:

1. Să consemneze oficial faptul că secretarul general nu avea mandat de la preşedintele Institutului şi nici de la Colegiul Naţional să demită pe directorul ştiinţific, şi în consecinţă să confirme explicit faptul că domnul Andrei Ursu a fost şi este în continuare director ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

2. Să garanteze resursele şi libertatea de funcţionare a Direcţiei de Cercetare, fără nici un fel de intruziune a secretarului general al IRRD. Calitatea activităţii de cercetare este şi va fi evaluată de Consiliul Ştiinţific, care, prin personalităţile care-l compun, are competenţa de a face această evaluare.

3. Să exprime sprijinul pentru direcţia de cercetare imprimată de directorul general al IRRD, domnul Petre Roman, şi de directorul ştiinţific, domnul Andrei Ursu, care a prioritizat identificarea celor responsabili de reprimarea violentă a revoluţionarilor din decembrie 1989, ca şi de moartea atâtor eroi şi martiri după 22 decembrie 1989. Odată ce vor fi documentate vinovăţiile pentru morţii din decembrie 1989, vor putea fi cercetate şi alte aspecte importante, îndeosebi acţiunile sutelor de mii de cetăţeni care şi-au riscat viaţa pentru libertate în timpul Revoluţiei.

Demiterea lui Andrei Ursu și jocurile din CNSAS

4. Să analizeze activitatea secretarului general al Institutului şi să tragă concluziile instituţionale din această analiză; în opinia membrilor Consiliului Ştiinţific, domnul Emil Cutean a sabotat cu premeditare funcţionarea Direcţiei de Cercetare şi îndeplinirea menirii Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

În cazul în care demersurile enunţate mai sus nu vor fi concretizate la proxima şedinţă a Colegiului Naţional, ne vom vedea nevoiţi să tragem concluzia că acest organ deliberativ abdică de la rolul său de a asigura îndeplinirea menirii fixate prin lege a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

IRDD: Andrei Ursu nu renunță la scaunul de director științific

Semnează:
Lavinia Stan – Profesor universitar dr, Director, Centre for Post-Communist Studies Department of Political Science, St. Francis Xavier University. Canada. Autor, „Transitional Justice in Post-Communist Romania”, Cambridge University Press.

Adrian Miroiu – Profesor universitar de stiinte politice, dr., fost preşedinte al SNSPA, membru corespondent al Academiei Romane.

Bogdan Murgescu – Profesor universitar dr., Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, prorector, Universitatea din Bucuresti, preşedinte de onoare, Societatea de Ştiinţe Istorice din România

Dennis Deletant – Profesor universitar dr., istoric specializat in istoria Romaniei, Visiting Ion Raţiu Professor of Romanian Studies at Georgetown University, Emeritus Professor of Romanian Studies at the UCL School of Slavonic and East European Studies.

Mark Kramer – Profesor universitar dr. Harvard University, Director, Cold War Studies Project at the Davis Center. Editor al Harvard Cold War Studies Book Series and the peer-reviewed Journal of Cold War Studies

Miodrag Milin – Profesor universitar dr., Universitatea Tibiscus, Timişoara. Director, Centrul Naţional de Cercetare, Documentare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din decembrie 1989, Timişoara. 2004 – rector, Universitatea Banatului din Timişoara. Consilier ştiinţific Memorialul Revoluţiei Române din 1989

Stefano Bottoni – Assistant professor of East European and global history, dr., University of Florence, autor „Finding the Enemy: Ethnicized State Violence and Population Control in Ceauşescu’s Romania” Harvard Project on Cold War Studies, MIT Press; „State Violence and Social Control in Communist Romania”, Wilson Center

Florin Cîntic – Profesor universitar asociat, Istoria culturii, dr. Universitatea „Al.I.Cuza” Iasi. Director Arhivele Nationale ale Romaniei, Serviciul Judetean Iasi. Fost Fulbright Visiting Professor la University of Chicago, Committee on Social Thought (2005-2006)

Adrian Cioroianu – Profesor universitar la Facultatea de Istorie de la Universitatea Bucureşti, Dr., fost ministru al afacerilor externe

Adrian Niculescu – Conferenţiar unniversitar, SNSPA, Vice-preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc

Cristian Vasile – cercetator stiintific II, dr., Programul „România şi Europa în secolul XX” (Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Academia Română). Fost secretar ştiinţific al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (2006) şi director ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (2011-2012)

Gabriel Andreescu – Doctor în ştiinţe politice al SNSPA, Profesor universitar asociat la Universitatea de Vest, Timişoara. director al Noii Reviste de Drepturile Omului, fost disident anticomunist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Mai exista inca institutul ” revolutiei” ???????? Nici o dovada ca ar fi fost revolutie nu sta in picioare oricat s-au straduit toti mincinosii,inclusiv magistrati, sa dovedeasca. pentru ca daca s-ar accepta ca a fost o lovitura de stat data de tradatorii securisti, toti autorii ar intra la parnaie inclusiv profitorii. Tupeistii ca Mirciulica dizidentul si cei ca el s-ar da imediat loviti.

  2. Cand se concentraseră (ei numai in decembrie se concentrează) cercetărosii pe studiul amprentei-carbon lăsate de Marea Revolutie de la 23 Aug..pardon, Decembrie 1989, tăietorii de frunze la cainii adusi de Moses Etranjerul s-au incaierat cu puturosii rromanes mufati la banul public
    Scandalul dăuneaza emblematicii Rivolutii, putem spune ca o păteaza ,rivolutie care numai in Romania a avut loc de adevaratelea,in restul tarilor comuiste au fost coyincidente
    O palma morala data de Fripturistii Rivolutiei pe obrazul Romaniei,dar ,dupa refuzul Hitlerlandului,ceva legat de Schengen si Imigratie,sau viceversa ,, obrazul gros al Romaniei rezista

  3. Atitudinea lui Andrei Ursu n-are nicio legatura cu cea a tatalui sau. A fost ” cumparat ” de securitate, i s-a oferit o sinecura, doar ca sa se puna batista pe tambal. Ma uit la lista semnatarilor: jumatate sunt de la ” Fane Ideologu` „, restul sunt indivizi proveniti din cercuri obscure si care n-au cu nimic de-aface cu Romania. Si nu mai incercati sa ma cenzurati!

  4. O întrebare simplă: de când au început să fie moștenite meritele revoluționare, din tată’n fiu? Toată compasiunea pentru tată. Dar fiul n-are ce căuta în peisaj!

  5. @Soluție simplă : si Ianis joaca fotbal,nu la nivel de Ghita Hagi dar trotus si bistrita
    Ce naste din pisica dizidenta ,soarecii securitatii mananca

  6. Profitori nerușinați acești ”revoluționari”,.Au mințit și excrocat bugetul de cât au putut și au răsturnat administrațiile locale cu ”drepturile” lor și mizeria morală a primarilor,.Ar trebui pe fiecare, fără excepție, pus la restituirea sumelor incasate ilegal , plus pârnaie cu munca silnică,..Le merită,..

  7. Probabil ca le e frica sa nu se perturbe niscai parale pe care le primesc ca niste plosnite ,,revolutionarii” din 1989.

  8. Emil Cutean&Co, au facut si continua sa faca trafic cu CERTIFICATELE DE REVOLUTIONARI cuplate la Bugetul public, aducatoare de beneficii nerusinate, unei sleahte de 2 milioane „rivolutionari” in 2022 (din cca. 1500 buc. in 89′-90′), astfel: pensii necontributive, gratuitati la toate, terenuri, imobile, spatii comerciale, locuri de veci in cimitire, posesorii de patalamale fiind: neamuri, amante, secretare, neveste, securisti, ofiteri MAN, SPP-isti, amici de invarteli, membri din partide, si oricine cotizeaza cu spaga la Secretariatul ala cu „rivolutionarii”, care stoarce Bugetul de 33 ani, non-stop. Parlamentul se vaita ca nu sunt bani pt pensiile de oricare, trebuie sa modifice Legea cu „rivolutionarii” sa ramana ONORIFICI daca le convine.

  9. …si Maries alalalt traficant de CERTIFICATE DE REVOLUTIONAR, iti stau mintile pe loc de escrocheria cu „rivolutionarii” ce exista numai in Romania !

  10. Nedumerire cetateneasca : pt. care motive, toti ex-securistii mari si mici, lunetisti si turnatori, sunt azi, posesorii de CERTIFICATE DE REVOLUTIONARI cu avantajele materiale si financiare aferente ?! Cuplati la Bugetul public, cu gratuitati nesmtite, imobile, terenuri, pensii pe mocca ?! Parlamentul sa modifice Legea cu „revolutionarii”, sa anuleze toate platile, sa ramana ONORIFICI cine vrea s-o faca pe „revolutionarul”.

  11. Cind ma uita la fotografia afisata in acest articol si vad panaramele obrazbice si cu tupeu care de fapt au incasat foarte multi bani si nu au facut nimic ,imi vine sa ii scuip pe toti !Toti trei si-au batut joc de romani !

  12. Dragi tovarășii și c(editat) de ce nu recunoașteți că a fost lovitura de stat????

  13. Părguța, ai vazut ce monstru ai creat? Nu-l turnai pe tac-su, nu-l aveam sef pe asta micu’!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.