INTERVIU Despre criza din Liban la un an de la explozia din portul Beirut

La un an de la explozia din portul Beirut, criza politică s-a adâncit, iar Liban se afla în colaps economic. Niciun vinovat nu a fost prezentat instanţei de judecată după dezastrul din port.

Analistul de politică externă, Răzvan Munteanu, a prezentat, pentru MEDIAFAX, principalele probleme cu care se confruntă ţara şi motivele pentru care explozia de pe 4 august 2020 a adâncit criza politică din ţară.

Care este situaţia politică din Liban?

Răzvan Munteanu: Liban se află în criză politică după ce fostul premier Hassan Diab a demisionat în august 2020, în urma unei explozii din portul Beirut care a ucis 200 de persoane. Din acel moment, preşedintele Michel Aoun l-a desemnat pe liderul sunnit Saad Harriri să formeze un nou executiv, timp în care guvernul interimar, format în mare măsură din persoanele aflate în cabinetul Diab nu a reuşit să stabilizeze economia naţională. Conform Constituţiei libaneze, atât premierul desemnat cât şi preşedintele trebuie să semneze decretul privind constituirea noului executiv, însă Aoun şi Harriri n-au ajuns la un consens în tot acest timp, ultima negociere oficială având loc în data de 15 iulie, anul acesta.

Presa internaţională vorbeşte despre o criză economică în Liban… Care este situaţia? Cu ce se confruntă cetăţenii?

Aoun, de altfel un apropiat Iranului, controlează cel mai mare bloc parlamentar iar poziţia sa faţă de Harriri este, deloc surprinzător, rezultatul unei lupte politice interne, care, coroborată cu pandemia a condus către cea mai puternică criză financiară din istoria ţării, o criză pe care, încă de anul trecut, Banca Mondială a catalogat-o ca una dintre cele mai grave începând cu jumătatea secolului XIX.

În acest context, 55% din totalul populaţiei a ajuns în pragul sărăciei, infrastructură critică a ţării este grav afectată, moneda naţională s-a devalorizat cu 90% (lucru început din toamna lui 2019), preţul alimentelor s-a triplat în timp ce proteste şi manifestaţii de stradă au loc periodic.

Care este rolul Hezbollah şi a Mişcării Amal în menţinerea crizei politice?

Asistăm, din nefericire, la un haos intern în ţara care cândva era privită ca perla Orientului Mijlociu, dar lucrurile nu sunt deloc întâmplătoare. Un rol cheie îl au Mişcarea Amal şi, în special, Hezbollah, cele două grupări şiite fiind influenţate la rândul lor de către Teheran. Hezbollah are tot interesul de a menţine criza internă, cel puţin până când negocierile dintre SUA şi Iran privind acordul nuclear vor fi încheiate, sperând astfel că diplomaţia iraniană va reuşi să sporească capacitatea de influenţă a Teheranului în regiune. Astfel, grupările pro iraniene din Liban ar putea obţine portofolii strategice importante, precum cel al Finanţelor şi nu numai. Sigur, creşterea influenţei politice a Hezbollah în Liban, teritoriu al influenţei occidentale, israeliene, iraniene dar şi saudite, nu ar face decât să conducă către creşterea tensiunilor geopolitice.

Cum a decurs lupta dintre Harriri şi Aoun?

Pe durata negocierilor, Arabia Saudită a făcut presiuni constante ca Hezbollah să nu obţină portofolii strategice. Acesta este şi motivul pentru care Harriri a încercat formarea unui guvern cu precădere tehnocrat, însă preşedintele Aoun s-a opus, dorind ca executivul să fie alcătuit într-o proporţie de o treime din apropiaţii săi, ceea ce i-ar fi oferit dreptul de veto asupra oricărei decizii guvernamentale.

Pe acest fond, Saad Harriri a demisionat iar Aoun l-a desemnat în data de 26 iulie pe miliardarul Najib Mikati pentru a forma guvernul. Acesta a mai fost de două ori premier, în perioada 2005-2011, şi se bucură de un sprijin ridicat în rândul grupărilor parlamentare, inclusiv în ceea ce priveşte Hezbollah. Cu toate acestea, declaraţiile politice venite din partea Hezbollah nu au fost întotdeauna validate şi prin fapte. Propunerea lui Mikati a fost agreată şi de Arabia Saudită, SUA, Franţa sau Uniunea Europeană.

Da sau ba pentru un nou guvern? Pe când reformarea statului? Cum funcţionează relaţiile de putere şi în interesul cui?

Munteanu: Chiar dacă Mikati va reuşi să formeze un nou guvern, ar fi dificil să credem că va reforma Libanul, ci foarte probabil va păstra actualul status quo intern, satisfăcând interesele actorilor politici, menţinând totodată flagelul corupţiei. Mikati însăşi, prin imensul său imperiu financiar, este văzut ca un produs al corupţiei endemice din Liban. În 2019 a fost acuzat că a profitat în mod ilegal de împrumuturi din partea Băncii Centrale libaneze, însă dosarul său nu a fost înaintat instanţelor de judecată.

Suntem, iată, la un an distanţă de la evenimentul tragic care a avut loc în portul libanez, iar investigaţia a stagnat. Criza generalizată din Liban arată că ţara a atins cel mai mare nivel al tensiunilor sociale şi politice de la sfârşitul războiului civil, iar actualele elite vor dori mai degrabă menţinerea controlului asupra unui stat eşuat decât implementarea unor reforme care să conducă către pierderea propriilor privilegii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

12 Comentarii

  1. Ma mir ca mass-media ARVUNITA doar covidului abordeaza si alte teme .Credeam ca a disparut si razboiul din Siria ,si anchetarea lui Faucci ,si foametea din Sahel ,alungarea albilor din Africa de Sud ,ciocnirile de la granita Indo-Chineza etc .Doar cateva care mi-au trecut prin minte . FITI PROFESIONISTI CE DR.ACU !

  2. explozia a avut a 20a partea din cea de la hiroshima si nu a putut demola silozul de cereale adiacent,la 100 de metri.
    -asta e puterea reala a armelor nucleare,nishte pocnitori mai sofisticate!
    (doar daca vreo ambasada ingroapa vreuna intr-un putz la 200 de metri se schimba kalimera…).

  3. Libanezii cere de mai multa vreme fotografii facute cu momentul exploziei ,dar cca 10 tari care au sateliti in zona ( y compris Franta, fiind o zona de razboi permanent),nu vor sa le livreze!
    Nitratul de amoniu este o substanţă indispensabilă în agricultură şi în construcţii si nu explodeaza decat in conditii de caldura intensa,deci trebuie cautata sursa primordiala de foc care a declansat explozia!
    Va dati seama de ce tac toti…

  4. Eu am vizionat vreo 3 filmulete pe Googel in care se vedeau clar in zona depozitului explozii mai mici dupa care a izbucnit deflagatia cea mare care a ras totul. Sunt martori oculari care au spus ca au auzit zgomot de avioane de vanatoare zburand la mare inaltime. Tinand conte de toate astea explozia a fost amorsata cu cateva rachetute lansate din avioanele militare al Israelului. Singura tara din regiune care vrea colapsarea financiara, economica si sociala a Libanului.

  5. Ai si n-ai dreptate !

    daca rusilor sau americanilor le cade in gradina o bomba mititica insa cu COBALT … pot sa-si sacoata regiunea unde cade de pe harta tarii cteva sute de ani !

    :))

    (Faci propaganda, insa o faci diletant 😀 !)

  6. inca ceva @maxtor …UPGRADAREA unei bombe EXACT ca cea de la HIRISHIMA (care-a ucis enorm de multi CIVILOI NEVINOVATI !)
    upgradarea la bomba TERMONUCLEARA …costa un fleac !

    Upgradarea unei bombe atomice la bomba TERMONUCLEARA … daca ai tehnologia (!) …costa un FIRFILIC !

    (…de la cineva care chiar are habar …de … de-astea ! 🙂 )

    :*

    [Documenteaza-te ! … exista bombe …si … BOMBE ! ]

  7. @maxtor … eu le spun americanilor sa-si pazeasca mai bine … INFORMATIC
    softurile prin care testeaza modern NUCLEARELE !

    SOFT-urile astea … pot face experimente reale de prisos …atat de stiintifi-detaliat-evoluate sunt prin …modernele utilizari (o spun ca expert) a le STATISTICII MODERENE (care inca nu se predau in facultati !)

    😀

    Inca ceva: doar istetii pot face pe prostii … prostii-s deja prosti ! 😉

  8. @the master of your mind

    sti ca li s-a „furat” recent ceva … si ca ei tac malk ?

    :))))))))))))))))))

  9. @the master of your mind

    FAZA cu „statistica”, primordiala in soft-urile „alea” … trebuia s-o lasi deoparte : „BATE RAU LA OCHI”
    ca sti ceva ce n-ar trebui sa sti !

    Da ! Ma rog !

    Faci ce consideri tu ca-i … mishteaux-ul tau !

  10. @Termina cu supozitiile … ca n-ai tu cum sti DEASTEA ! 🙁

    Personal nu stiu 😉
    insa
    stiu „altii” …doar trebuie sa fi „pe fir” cand discuta pe …theme si preturi-ca-la-taraba !

    😉
    :*

  11. softul direct nu poti sa-l furi …direct ( nu pentru ca e prea pazit !)
    insa
    poti „fura”
    ALGORITHMELE (ideea lor …si le re-engineering ! „3,5 Giga” :* )

    de unde sti ce plavragesti ? si cine are deja softul re-engineerat …azi ? (sigur nu Iranul sau NC 😀 , China-l avea 😉 😉 😉 !)

    :*

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.