De Ziua Culturii Naționale

Intrare gratuită la muzee

Muzeul Național de Artă al României anunță intrare gratuită cu ocazia Zilei Culturii Naționale, sărbătorită anual în data de 15 ianuarie. Gratuitatea este valabilă la sediul central și la muzeele satelit (Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady) și include atât galeriile permanente, cât și expozițiile temporare.
Prin urmare, cei care vor alege să facă o vizită la MNAR de Ziua Culturii Naționale vor putea admira gratuit Galeria de Artă Europeană și Galeria Națională, precum și expozițiile temporare „Corneliu Baba. Confesiuni si Jurnale (1965 – 1977)”, „Maitec. Lemn Aur Lumină”, „În jurul şi împrejurul suprarealismului”, „Sabin Popp și Theodora Cernat Popp” și „IP – 24 de argumente”. La Muzeul Colecțiilor de Artă, pe lângă colecțiile din expunerea permanentă, vizitatorii vor putea vedea și expoziția temporară „Partea nevăzută a colecţiei de artă Alexandru Phoebus”, dar și donația Dan Nasta, ce a fost inaugurată la finalul lunii noiembrie 2019, potrivit unui comunicat transmis de muzeu.

De la ora 18:00, la Sala Auditorium de la MNAR (Str. Stirbei Vodă nr. 1-3), vor avea loc trei proiecții de film, în cadrul proiectului „RE:vederea Revoluției”, desfășurat în parteneriat cu Igloo Media.
Toate cele trei ecranizări propun o „revedere” a Revoluției din decembrie 1989, în special a ceea ce s-a întâmplat în Capitală în săptămâna 21-28 decembrie, iar în sală vor fi prezenți realizatorii fiecărui proiect.
Seara va fi deschisă cu proiecția unui montaj video de 15 minute, ce prezintă o selecție de peste 140 de fotografii realizate în București în perioada 21-28 decembrie 1989 de arhitectul și fotograful Andrei Pandele. O parte dintre aceste imagini au fost expuse în premieră pe gardul Curții de Onoare al MNAR, într-o expoziție organizată de Primăria Sectorului 1, prin Centrul Cultural Sector 1 (curator: Cornel Brad, coordinator proiect: Arh. Adrian Ciocăzanu), și pot fi văzute de către trecători până în data de 19 ianuarie 2020.
Va urma apoi proiecția filmului remasterizat „Hîrtia va fi albastră”, ce anunță și lansarea acestuia pe Blue Ray. Lungmetrajul de 95 de minute a fost regizat de Radu Muntean și spune povestea evenimentelor din noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, una dintre cele mai sângeroase nopți ale Revoluției române în capitală. Lansat inițial în anul 2006, filmul a câștigat numeroase premii la festivaluri importante de film.
În încheiere, va avea loc un scurt documentar-comentariu al autorilor (regizor, scenariști, actori, echipă), inclus și pe varianta Blue Ray a filmului. Vor fi prezenți în sală Radu Muntean, Dragoș Vîlcu, Tudor Lucaciu, Alex Baciu, Andu Radu și Paul Ipate, actorul din rolul principal.
Intrarea la toate cele trei proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Și Muzeul Municipiului București oferă cu ocazia Zilei Culturii Naționale, marcată pe data de 15 ianuarie, acces gratuit publicului în toate expozițiile deschise în prezent. Astfel, vizitatorii sunt așteptați în mai multe locații din Capitală care găzduiesc semnificative repere de istorie și artă. Proiectele expoziționale care pot fi vizitate în intervalul orar 10.00-18.00 (17.30 – ultima intrare) sunt următoarele:

Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2)

* Expoziția permanentă „Timpul Orașului”

* Expoziția tematică „Oameni din București. Orașul și chipul nostru (până pe 30 ianuarie 2020)”

* Expoziția tematică „Mărturisiri despre muzică. Intimitate. Armonii. Tehnologie (până pe 30 martie 2020)”

* Expoziția tematică „Memoria arhitecturii: Mărturiile unor arhitecți despre Mănăstirea Văcărești”

* Expoziția tematică „Natură moartă, natură vie – Capodopere din Colecția Pinacotecii Municipiului București” (până pe 29 septembrie 2020)

* Expoziția tematică „Gheorghe Petrașcu. Reminiscentia 70” (până pe 29 ianuarie 2020)

* Expoziția tematică „Revoluţia din Decembrie 1989. Locuri ale memoriei în București” (până pe 29 februarie 2020)

* Expoziția tematică 1989: „Anul în care Europa a redevenit ea însăşi” (până pe 19 ianuarie 2020)

Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8)

Capodopere de secol XIX semnate de Theodor Aman, pictură murală cu scene istorice și piese de mobilier sculptat pot fi admirate în prima locuință-atelier din București, construită chiar după planurile maestrului. Tehnologia modernă permite întâlnirea cu însuși artistul și imortalizarea momentului într-o fotografie.

* Expoziția tematică „VITAGEN NAMA-AMAN NEGATIV – Plăcile de Gravură ale Muzeului Theodor Aman” (până pe 22 martie 2020)

Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151)

* Expoziția permanentă „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”

* Expoziția permanentă „În apropierea sfinților. Frescele de la Mănăstirea Văcărești după 40 de ani”

* Expoziția tematică „Bijuterii Străvechi și Mesaje Relevate” (până pe 20 martie 2021)

Muzeul Victor Babeș (Strada Poet Andrei Mureşanu, nr. 14)

Muzeul cuprinde obiecte legate de activitatea marelui savant Victor Babeș și explicații despre descoperirile sale, în diverse medii de expunere.

* Expoziția permanentă „Victor Babeș (1854-1926). Principii, valori, moșteniri”.

* Expoziția tematică „Iatroistorie vs. Cardiologie. Vino și ascultă-ți inima la Muzeul Victor Babeș” (până pe 30 mai 2020)

Muzeul Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1)

* Expoziția permanentă „Vila Dr. Nicolae Minovici – Restitutio” cuprinde obiectele de artă populară din colecția Doctorului Nicolae Minovici, prima colecție de acest gen din spațiul românesc, în care sunt reprezentate toate regiunile țării.

* Expoziția tematică „Portretul ca biografie a inocenței. Un fotograf interbelic: Dumitru Furnică-Minovici 1897-1982” (până pe 30 martie 2020)

Muzeul de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 iunie nr. 38)

Aici pot fi admirate tablouri semnate de mari pictori români precum Pallady, Maxy și Ţuculescu și lucrări ale Ligiei Macovei, alături de obiecte de sticlărie şi diverse artefacte din toate colţurile lumii, care oferă o bogată călătorie culturală.

Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26)

* Expoziția permanentă „Pe urmele trecutului. Colecția Maria și dr. George Severeanu” oferă o selecție dintre cele 3000 de obiecte arheologice şi peste 9000 de monede din colecția doctorului, alături de obiecte de mobilier și obiecte personale care adaugă proiectului o extensie memorială.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (Bd. Lascăr Catargiu nr. 21)

Alături de participarea la observații pe terasă și în cupolă, și la proiecții în planetariul digital, vizitatorii au posibilitatea să descopere Universul prin imagini astronomice de înaltă calitate, grafice, diagrame și explicații detaliate.

* Expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul” extinde oferta Observatorului.

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16)

Muzeul cuprinde lucrări de sculptură, pictură, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și guașe adăpostite într-o bijuterie arhitecturală a Bucureştiului, ce a servit drept atelier unei familii de mari artiști.

* Expoziția tematică „Cecilia Cuţescu Storck. Grafică de călătorie – prin Lisabona, Toledo, Fiesole, Assisi, Balcic sau Istanbul” (până pe 19 ianuarie 2020).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.