În cadrul proiectului La Pas / Slowing down, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare au propus un concurs de rețete tradiționale, dorind să pună în valoare gastronomia locală ca parte a patrimoniului cultural din Banat. După jurizarea celor 17 rețete primite, 3 dintre acestea vor fi premiate și gătite de către experți culinari în cadrul evenimentului de premiere.
Concursul de rețete tradiționale Gustul ca patrimoniu, prima acțiune din cadrul proiectului La Pas, s-a derulat în luna septembrie 2018, adresându-se unui public larg și urmărind să pună în lumină relația dintre gastronomia și cultura regională.
Miercuri, 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești, se va organiza la Centrul Cultural Ambasada, de la ora 19.00, evenimentul de premiere a rețetelor câștigătoare. Acesta va fi urmat de o masă rotundă pe tema valorizării relației dintre hrană și cultură.
De la „varză a la Cimișoara”, „porumbei cu mere și merișoare”și „plăcintă acră cu ludaie, mere și nucă”, trecând prin „turcii cu pături” și „păturată pe crumpi” și ajungând la „gogoși pe abur” și „caș de gutui”, toate rețetele primite au intrat în atenția membrilor juriului. Laura Laurențiu, bucătar și blogger la RețeteCaLaMama, Horia Șimon, chef la Dor de Origini Românești, și Lucian Cuibus, reprezentant Slow Food Cluj – Transilvania, au punctat specificului regional, utilizarea ingredientelor naturale și originalitatea abordării.
Rețetele câștigătoare vor fi preparate în prealabil de către bucătarii La Pas, iar în cadrul evenimentului vor fi oferite publicului spre degustare. Participanții la eveniment vor putea degusta și alte produse artizanale de panificație și vin local oferite de partenerii evenimentului.
La Pas/Slowing down este un proiect cu o dezvoltare graduală în anii viitori, prin care se încurajează un model responsabil de consum și producție din partea tinerilor, micilor producători, organizatorilor de evenimente culturale, restaurantelor și cafenelelor interesate să introducă în oferta lor produse locale. În anul 2018, în cadrul proiectului se va coagula un grup de analiză strategică (BREAD), se vor realiza 2 prototipuri de vehicule alternative pentru promovarea producției și consumului sustenabile, se va dezvolta o bază de date cu mici producători locali din județul Timiș, se va iniția un program educațional pentru promovarea consumului responsabil în rândul tinerilor și se va alcătui un ghid pentru evenimente culturale sustenabile. Pentru 2019, se elaborează conceptul pentru organizarea unei competiții artistice având ca tematică hrana, precum și a Festivalului La pas, un eveniment cultural de dezvoltare durabilă.
Ultima parte a articolului cu “avem programe minunate”
este crucitoare dar a uitat să ne vândă după gogoșile de aburit, minciunele de prostit.