Afaceri în stil românesc:

Între podele și bancrută frauduloasă

Justiția s-a comportat, ani la rând, precum un veritabil actor politic: oameni cu foarte mare influență au fost trecuți „pe linie moartă“ după ce au fost târâți prin anchete și procese încâlcite, la capătul cărora au fost totuși achitați.

Dar ce se întâmplă atunci când un om obișnuit intră în „morișca“ pusă în mișcare de oamenii legii? Nimic neașteptat: omul cu pricina devine o victimă sigură care pierde bani, își macină nervii și, deseori, ajunge în pragul falimentului.

Dinu Marian este patronul SC PaciComsicrist, o firmă specializată în livrarea celor mai diverse tipuri de parchet. Cu vreo câțiva ani în urmă, el a intrat într-un litigiu de natură comercială cu SC Global Proiect Consult SRL. Bineînțeles că omul s-a adresat justiției, care, teoretic, i-a dat câștig de cauză. Dar decizia judecătorilor nu a contat prea mult. Iar asta, pentru că, după cum constatăm aproape zilnic, pe meleagurile noastre, dreptatea umblă „cu capul spart“. În cazul său, asta înseamnă că, ani la rând, nu și-a găsit dreptatea nici după ce a obținut decizii favorabile în instanță.

Relație contractuală

Conform unor documente prezentate în cursul urmăririi penale, relația contractuală dintre SC PaciComsicrist și SC Global Proiect Consult SRL s-a derulat în perioada 25.01.2011 – 29.09.2011. Totul a început atunci când între cele două societăți a fost încheiat contractul de execuție nr. 21/14.01.2011, în baza căruia SC PaciComsicrist a montat parchetul la obiectivul „Upground“,  unde SC Global Proiect Consult SRL, în calitate de subantreprenor, executa lucrări pentru SC LUFIN CONSTRUCT  SRL. Asta, în condițiile în care aceste două firme erau administrate de către una și aceeași persoană, respectiv Victor Bădescu. Atunci, valoarea totală a proiectului s-a ridicat la un total de 1.256.737 lei. Din această sumă, firmele lui ar fi achitat doar 880.000 lei. Toate au fost bune și frumoase până în momentul în care SC Global SRL și-a anunțat intrarea în insolvență. Cu acea situație, Dinu Marian, în calitatea sa de patron  al  SC PaciComsicrist, a aflat, din tabelul creditorilor, că  SC Global Proiect Consult SRL datora mari sume de bani atât către Victor Bădescu (administratorul său), cât și către firma acestuia, SC LUFIN CONSTRUCT  SRL. Pus în aceste împrejurări, Dinu Marian a fost convins că această situație nu a fost una reală, întrucât presupunea niște datorii inexistente, așadar, era doar un mod de a-i frauda pe creditori.

Lipsă de lichidități

În plângerea sa penală, înregistrată la Parchet pe 8.08.2013, Dinu Marian a reclamat că fraudarea firmei sale a fost săvârșită cu intenție directă, având în vedere calitatea de administrator deținută de către Victor Bădescu atât la SC Global Proiect Consult SRL, cât și la SC LUFIN CONSTRUCT SRL. În urma acestei situații de fapt, Dinu consideră foarte clar modul fraudulos în care Bădescu a micșorat activele celor două firme, scăzând astfel dreptul de gaj al creditorilor asupra celor două firme ale sale. În cursul audierilor, Victor Bădescu a recunoscut că acele creanțe față de SC PaciComcrist au avut la bază niște operațiuni comerciale reale. Dar, în aceleași timp, a afirmat că în contabilitatea SC Global Proiect Consult SRL nu au fost înregistrate  datorii inexistente. În ceea ce privește suma restantă către SC PaciComcrist, același Bădescu a declarat că nu a mai putut fi achitată din cauza lipsei de lichidități. Mai mult decât atât, Bădescu a declarat că a creditat SC Global Proiect Consult SRL cu bani din propriul buzunar.

Instanța, da!  

Cercetarea penală a acestor fapte s-a efectuat în cadrul Dosarului de urmărire penală nr. 4602/ 2013, deschis de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

 

În urma acestei anchete deosebit de complexe și stufoase a rezultat un dosar trimis în judecată la Tribunalul București. Un dosar în care Victor Bădescu a fost acuzat de comiterea infracțiunii de bancrută frauduloasă, prevăzută și în noul Cod penal. Printr-o încheiere adoptată la Tribunalul București, în cursul unei ședințe desfășurate în Camera de consiliu la data de 24.11.2016, s-a decis, printr-o hotărâre definitivă, admiterea plângerii formulate de către SC PaciConstruct, prin Dinu Marian, în calitatea lui de reprezentant legal, împotriva deciziilor anterioare. În plus, decizia din Camera preliminară menționează și faptul că ancheta penală „va putea să se ramifice și să vizeze și alte infracțiuni decât cea vizată (falsuri, evaziune fiscală, spălare de bani)“. La sfârșitul deciziei, magistrații au decis: „În baza art. 341 alin. 6 lit. B din Noul Cod de procedură penală, admite plângerea formulată de petenta SC PaciComsicrist SRL împotriva ordonanței din data de 26.05.2016 a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în contradictoriu cu intimatul Victor Bădescu. Desființează soluția atacată și trimite cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală, prin administrarea de noi mijloace de probă, urmând ca, ulterior, să se procedeze în funcție de cele relevate de întregul material probator“. În această privință, un rol important în derularea anchetei ar fi urmat să fie deținut de polițiștii de la IGPR.

Poliția… ba!  

La doi ani după decizia instanței, Poliția nu a făcut mare lucru pentru a răspunde solicitării magistraților. Mai mult, în această vară, Dinu Marian, în calitatea sa de administrator al  SC PaciComsicrist SRL, a primit din partea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului  General al Poliției Române adresa înregistrată cu numărul 575900/PAM/08.06.

Un document oficial prin intermediul căruia el a fost anunțat:

„În urma analizării petiției dumneavoastră, vă comunicăm următoarele:

– Dosarul numărul 6602/P/2013 se află în lucru la IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, fiind în faza urmăririi penale.

– Totodată, în dosarul menționat nu s-a dispus deocamdată efectuarea unei expertize judiciare în domeniul contabilitate, dumneavoastră, în calitate de parte vătămată în dosar, urmând a fi înștiințat cu privire la efectuarea unei expertize, conform art. 172 și următoarele din codul de Procedură Penală“.

Și cam asta a fost tot. Retrimis la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, pentru completarea anchetei, dosarul stagnează în lipsa expertizelor solicitate de către magistrații acestei instanțe. Dinu Marian, administratorul SC PaciComsicrist SRL, așteaptă să i se facă dreptate și să-și recupereze banii pe care îi are de primit de la Victor Bădescu, fostul său partener de afaceri. Până când magistrații vor pronunța o sentință definitivă, Bădescu beneficiază de prezumția de nevinovăție. Totuși, nu putem să ignorăm faptul că, pe portalul Just.ro, la capitolul dedicat Judecătoriei Sectorului 4, numele lui și al unora dintre firmele sale sunt menționate pentru niște fapte de aceeași natură cu acelea îndreptate împotriva SC PaciComsicrist SRL.

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.