Între splendoare şi mizerie, Cazinoul din Constanţa pare să iasă din conul de umbră

O bijuterie a arhitecturii Art Nouveau

Simbol al celui mai mare port al României, Cazinoul de pe faleza din Constanţa a fost ridicat între 1904 şi 1910, în stilul Art Nouveau la iniţiativa Regelui Carol I. Această comoară a patrimoniului internaţional se află în mare pericol. Placido Domingo afirma: “Este nevoie de sprijin european pentru salvarea unor comori, întrucât cele mai periclitate 7 monumente rare ale patrimoniului cultural european sunt în pericol de a fi pierdute”.

În 16 ianuarie, Cazinoul din Constanța a fost inclus de Europa Nostra, federația paneuropeană a societății civile dedicată salvgardării patrimoniului cultural, pe lista scurtă a programului 7 Most Endangered, care cuprinde cele mai periclitate 12 situri din Europa, aflate în pericol de distrugere, și mobilizează parteneri publici și privați, pe plan local, național și european, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea. 

În acest context eforturile administrației locale se conjugă cu cele ale societății civile din partea căreia s-au evidențiat initiative pozitive odată cu includerea Cazinoului printre cele mai periclitate 12 situri din Europa.

Lista finală a celor mai periclitate 7 situri din Europa a fost anunțată ieri. Primarul municipiului Constanța, domnul Decebal Făgădău, reprezentanții Asociației ARCHÉ și ai Festivalului NEVERSEA au susținut ieri o conferință de presă în cadrul căreia a fost anunțată includerea Cazinoului din Constanța pe lista celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa, ca urmare a unui proces internațional de selecție.

Monumentalitate şi poezie

Includerea în programul 7 Most Endangered a venit la nominalizarea Asociației ARCHÉ și reprezintă o oportunitate deosebită pentru această clădire istorică. Astfel, ea a fost recunoscută ca o valoare pentru întreaga Europă. În următoarele luni, experți din partea Europa Nostra și Institutului Băncii Europene de Investiții vor vizita Cazinoul și se vor întâlni cu decidenții-cheie. Ulterior, echipele pluridisciplinare vor oferi recomandări tehnice, vor identifica alte posibile surse de finanțare și vor mobiliza sprijin pentru salvarea monumentului. Până la finalul anului, specialiștii vor formula un plan fezabil de acțiuni.

În cadrul conferinței, Primăria municipiului Constanța și-a exprimat dorința ca până în luna noiembrie, procesul de conservare a clădirii Cazinoului să fie finalizat. Primarul municipiului Constanta a subliniat faptul că acest proces este responsabilitatea municipalității, care răspunde în acest fel dorinței comunității de a acorda o atenție deosebită Cazinoului din Constanța.

Decebal Făgădău a afirmat: „Primăria municipiului Constanța își asumă că până în data de 14 noiembrie, clădirea Cazinoului să fie conservată. Acest demers vine și în urma aplicării unui chestionar de sondare a opiniei publice constănțene cu privire la procesul de reabilitare a monumentului cât și despre destinația socio-culturală a acestuia“.

Procesului demarat de Primăria Constanța și Asociația ARCHÉ se alătură organizatorii festivalului NEVERSEA care doresc să se implice în comunitate. Aceștia au promis că până în luna mai vor demara o campanie care să unească fanii Festivalului, partenerii, dar și comunitatea locală, cu scopul de a pune în valoare simbolul orașului Constanța.

Imagine de la Conferinţa de presă

Bogdan Buta, general manager NEVERSEA, a mărturisit: „Dorim să fim alături de comunitate și încă de anul trecut am analizat posibilitatea de a ne implica într-un proiect de interes pentru oamenii din Constanța. Cazinoul este pentru noi un obiectiv strategic și o promisiune față de comunitate. Dorim să demarăm o campanie de responsabilitate socială care să implice atât festivalierii cât și partenerii NEVERSEA, asumându-și rolul de a fi inițiator și amplificator al acestei campanii”.

Printre monumentele europene care au beneficiat de sprijin prin intermediul programului 7 Most Endangered se numără Mănăstirea din Setúbal, Portugalia, care, în 2 ani de la includerea în program, a fost redeschisă publicului, după 23 de ani de abandon. O alta, este Sinagoga din Subotica, Serbia. Patrimoniul românesc a beneficiat și în trecut de sprijin prin programul The 7 Most Endangered. În 2014, experții internaționali au realizat, alături de societatea civilă, o strategie de salvare a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei. Peisajul Cultural Minier Roșia Montană a fost de asemenea pe lista celor 7.

Fotografii de Marian Stere

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Ne mutam in Madagascar…acolo nu avem asistenta medicala ,drumuri,scoli/la fel ca in Romania,dar macar nu platim pentru salariile crescute ale unor putori

  2. Sper ca oamenii de afaceri romani si altii care au bani, sa se implice si ei.
    E o rusine nationala ca aceasta cladire sa ajunga asa cum e acum.

    Simona Halep, de ce nu faceti un gest (macar simbolic) de sprijinire a salvarii Cazinoului?

  3. Ehe,he !Stim cu totii , ca ,,,Cazinoul din Constanta , unul din cele doua simbo;uri ce definesc orasul , alaturi de statuia lui Ovidiu , a fost lasat deliberat sa ajunga o ruina , pentru a fi vandut , cumva, cuiva , pe mai nimic adica sa fie obiectul unui tun rasunator ! Nu exista alta explicatie logica ! Primaria Constanta , trebuia , de ani buni , sa se dea peste cap si sa salveze acest obiectiv de patrimoniu national, intr-un mod , sau altul ! Dar , nu s-a vrut . Lasa ca merge si asa ! De altfel Constanta a ajuns , in general , un oras trist ,tern si cenusiu . De la Piata Ovidiu si pana la Cazino , totul este o ruina , ca dupa un bombardament ! Cine-i de vina ? Constantenii, care nu ies in strada , sa oblige Primaria sa mai munceasca si pentru ei !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.