Invitaţie: „Descoperă Coreea!”

3 orase, o serie de 6 evenimente organizate de Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană, în parteneriat cu Centrul Cultural Coreean de la Budapesta

Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană, în parteneriat cu Centrul Cultural Coreean de la Budapesta, anunta lansarea seriei de evenimente reunite sub denumirea „Descoperă Coreea!”. Acesta serie, care urmeaza sa se desfăşoare anual in mai multe orase din tara, se doreste a fi  cel mai amplu  proiect cultural dedicat Coreei in Romania.. Anul acesta el va fi lansat în trei mari oraşe: Bucureşti, Braşov şi Craiova.

Programul debutează la Craiova în data de 29 septembrie, ora 14.00 cu o serie de dezbateri prilejuite de doua sarbatori nationale importante: Sarbatoarea Recunostintei, Chuseok (30 septembrie), si Ziua nationala a Coreei de Sud, 3 octombrie. Cu aceasta ocazie vor fi analizate valorile familiei, traditiile coreene in preajma sarbatorii Chuseok, dar si momentele importante din istoria drapelului national, taegukki.

Tot la Craiova, în data de 13 octombrie, la Liceul de Artă „Marin Sorescu”, începând cu ora 11.30, se sărbătoreşte „Hangul Day – ziua alfabetului coreean”. Cu acest prilej, iubitorii culturii coreene pot să înveţe şi să exerseze scrierea alfabetului Hangul cu instrumente de scris tradiţionale, să vizioneze un documentar despre apariţia şi semnificaţia alfabetului, dar şi să admire o expoziţie de fotografii din Seul.

In cadrul rogramului Descopera Coreea,, pe 16 octombrie, fanii k-pop  (muzica pop coreeana) din Craiova şi-au propus să realizeze un flash-mob cu tema „Gangnam style”, în curtea Liceului de Artă „Marin Sorescu”, prilej cu care vor fi expuse felinare tradiţionale luminate.

In cadrul seriei de evenimente „Descopera Coreea!” de la Brasov, sâmbătă, 6 octombrie 2012, ora 12.00, la mansarda Casei Baiulescu a Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” din Braşov va avea loc ediţia 2012 a concursului naţional de discursuri în limba coreeană, prima ediţie organizată de o asociaţie nonprofit din România, concurs la care publicul este asteptat in numar cat mai mare si care se va finaliza cu un targ de suveniruri coreene

Descopera Coreea ajunge la Bucuresti pe 13 octombrie (sambata), unde, începând cu ora 15.00, în Parcul Herăstrău, se va organiza un atelier de caligrafie pe lampioane, ateliere de pictura pentru copii, expozitie de suveniruri coreene, urmand ca seara sa se incheie cu un spectacol feeric  de lampioane caligrafiate.

Programul „Descoperă Coreea” se incheie  în capitală, pe 19 octombrie, când publicul este invitat la un spectacol inedit de dansuri tradiţionale, din patrimoniul cultural naţional coreean. Spectacolul „Coreea, armonia dansului” face parte din Turneul de interpretare artistică tradiţională 2012, oferit de „Fundaţia pentru Arte tradiţionale coreene”. Artiştii coreeni vor prezenta publicului din Bucuresti cele mai renumite dansuri din folclorul naţional coreean: Salpuri (dansul exorcismului), Mugo (dansul tobelor), Sanjo cu evantaie, etc. Cei prezenţi la spectacol vor avea parte de oseară magică, de neuitat, în compania muzicii şi a dansului asiatic…

Pe tot parcursul acestor evenimente, organizatorii, Asociatia Interculturala Romano-Coreeana si Centrul Cultural Coreean de la Budapesta au pregătit şi alte surprize, inclusiv târguri de suveniruri coreene.

În ultimii ani, cultura coreeană s-a făcut din ce în ce mai cunoscută, fie prin seriale TV (difuzate şi în România începând din 2009, unde au reuşit să înregistreze audienţe spectaculoase), fie prin filme sau muzică pop, care a câştigat tot mai mulţi fani. Datorită creşterii popularităţii acestor programe, nu mai este o surpriză faptul că limba coreeană a devenit obiect de studiu pentru mulţi români.

Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană (AIRC) este o organizaţie nonprofit înfiinţată în 2011, cu 3 centre active în Bucureşti, Braşov şi Craiova şi 3 000 de membri la nivel naţional, şi care are ca scop susţinerea şi promovarea culturii coreene în România, prin organizarea de cursuri de limba şi cultura coreeană, ateliere tematice, proiecte şi activităţi diverse în domeniile cultural, educaţional, artistic, etc. Precum şi promovarea schimburilor interculturale româno-coreene.

AIRC oferă publicului din România informaţii despre Coreea, pe site-ul www.koreafilm.ro, cea mai accesată sursă de ştiri zilnice despre Coreea, a cărui popularitate se măsoară într-un trafic de 40 000 vizitatori unici/lună.

Centrul Cultural Coreean (KCC) de la Budapesta a fost infiintat in februarie 2012, fiind cel mai mare centru de acest gen deschis in Europa Centrala si de Est, cu scopul de a promova cultura coreeana in aceasta zona.In acest sens, centrul organizeaza evenimente culturale, expozitii, proiectii de film, diverse ateliere precum cele de gastronomie, dans traditional sau modern, arte martiale coreene, cursuri de limba coreeana, etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.