Invitaţie la Operă

Madama Butterfly de Giacomo Puccini, pe scena Operei Naționale București

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 9 iunie, la ora 18:30, spectacolul Madama Butterfly de Giacomo Puccini, în regia lui Jean Rânzescu. Decor Theodor Kiriakoff Suruceanu, costume Elena Feodorov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Sandu – invitat.

Puccini considera Madama Butterfly drept cea mai „tehnică” operă a sa, probabil datorită preocupării excesive de a-și modifica stilul componistic conform subiectului exotic. Premiera mondială a operei, la Milano, în februarie 1904, n-a produs efectul scontat asupra publicului. Puccini a revizuit partitura, iar patru luni mai târziu opera a fost prezentată din nou, de data aceasta cu succes. „Este cea mai fină operă pe care am scris-o”, spunea compozitorul. Versiunea producției de la Paris, din 1906, cu toate revizuirile ulterioare, este cea pe care o poate admira publicul astăzi.

În România, Madama Butterfly a fost prezentă pe scenele bucureștene la puțin timp după premiera mondială, ceea ce dovedește încă o dată faptul că trupa lirică română era la curent cu toate compozițiile noi ale vremii. Timp de zeci de ani opera a fost prezentă în repertoriul Operei Naționale București, cu distribuții de valoare în care au excelat toate numele mari ale primei scene lirice din România.

Una dintre cele mai cunoscute opere din lume, povestea prezintă consecințele unui devotament fără margini. Iubirea dintre Cio-Cio-San și Pinkerton, un ofițer din marina americană, are un deznodământ tragic când bărbatul se întoarce acasă cu o altă femeie. Cum nu poate suporta durerea și dezonoarea, Cio-Cio-San se sinucide cu sabia tatălui său, potrivit tradiției.

În distribuţie: Irina Iordăchescu (Butterfly), Liviu Indricău (Pinkerton), Sorana Negrea (Suzuki), Cristina Eremia (Kate), Vicențiu Țăranu (Sharpless), Valentin Racoveanu (Goro), Daniel Filipescu (Yamadori), Horia Sandu (Bonzo), Ion Dimieru (Comisarul imperial), Adrian Ionescu (Ofiţerul stării civile).

Spectacolul coupé de dans contemporan „Tango. Radio and Juliet”, pe scena Operei Naționale București

Duminică, 10 iunie, începând cu ora 18:30, puteţi viziona Tango. Radio and Juliet, spectacol semnat de Edward Clug.

Tango. Radio and Juliet este un spectacol ce unește două coregrafii create de Edward Clug – artist de origine română recunoscut pe plan internațional – în care se regăsesc elemente de teatru și dans contemporan și fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla și până la Goran Bregovic și Radiohead.

Ambele lucrări ale coregrafului reprezintă un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurată ca poezie de stare. Mișcările dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încărcate de forță, atât în Tango, cât și în Radio and Juliet. În Tango, Clug împrumută pași de tango argentinian, iar în Romeo and Juliet mișcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance.

Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, și opusul poveștii eternilor îndrăgostiți (Romeo și Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit, în spectacolul Tango. Radio and Juliet pentru a da viață celor mai puternice și contradictorii stări: pasiune, iubire, deziluzie, singurătate.

Spectacolul se adresează în mare parte publicului tânăr, dar și spectatorilor dornici să încerce o experiență specială, o nouă formulă de dans contemporan.

, despre spectacolul coupé de dans contemporan ce se va desfășura joi, 8 martie 2018, pe scena Operei Naționale București :„Tango și Radio and Juliet sunt spectacole care au lăsat o amprentă în viața mea și mi-au marcat adânc drumul și evoluția ca artist. Tango este primul meu spectacol, pe care l-am realizat la o vârsta relativ fragedă, la numai 23 ani. Acest lucru se reflectă în spectacol, printr-o comunicare directă, sinceră, fără compromisuri conceptuale. Este un spectacol care pe undeva mă intimidează prin puterea lui emoțională și îl retrăiesc, nu ușor, ca pe o oglindă a acelei tinereți”, mărturiseşte Edward Clug.

În Tango îi veţi putea admira pe Alexandra Gavrilescu şi Valentin Stoica (Blind tango), Mihaela Soare şi Marco Corcella (Tango fatal), Greta Niță şi Cristian Gîdoi (Tango timid), alături de Raluca Ciocoiu, Adina Manda, Alina Arteni, Raquel Gil, Julia Baro (debut), Egoitz Segura, Raul Oprea, Miquel Duran.

În Radio and Juliet, evoluează Cristina Dijmaru, Bogdan Cănilă, Ovidiu Matei Iancu, Robert Enache, Valentin Stoica, Egoitz Segura, Miquel Duran, Raul Oprea.

Gala Extraordinară de Balet a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”

Opera Națională București prezintă miercuri, 13 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Extraordinară de Balet a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”. Regia artistică poartă semnătura Mihaelei Țigănuș Vasilovici.

În cadrul programului artistic, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” prezintă elevi care au câștigat premii importante în cadrul Olimpiadei şi Concursurilor de Balet Naţionale. Pe scena Operei Naționale București vor evolua elevi ale claselor V – XII cu momente solistice și de ansamblu. Programul include fragmente din balete clasice, lucrări coregrafice contemporane și de caracter și suite de dansuri populare românești. În prima parte a spectacolului se va prezenta actul III din baletul Baiadera de Ludwig Minkus.

Prezenţa Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” la Olimpiade şi Concursuri de Balet Naţionale şi Internaţionale a fost încununată cu cele mai înalte premii şi diplome. De asemenea, absolvenţii liceului sunt angajaţi prin concurs, fie la Opera Naţională Bucureşti sau la alte Teatre Naţionale şi Internaţionale. Datorită calităţii învăţământului coregrafic românesc, elevii beneficiază de burse la şcoli de balet de renume mondial.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.