Ioan Holender Farewell Concert

Institutul Cultural Român de la Viena prezintă proiecţia spectacolului muzical desfăşurat în anul 2010 care a marcat încheierea mandatului lui Ioan Holender de director al Operei de Stat din Viena. Gala Ioan Holender Farewell Concert este un maraton muzical de peste cinci ore, prezentat în două părţi, în zilele de 18 şi 21 septembrie, începând cu ora 19.00.

Alături de Zubin Mehta, Ferruccio Furlanetto şi Placido Domingo

Personalităţi precum Placido Domingo, Anna Netrebko, Stefania Bonfadelli, Barbara Frittoli, Natalie Dessay, Michael Schade, Diana Damrau, Waltraud Meier, Piotr Beczala, Genia Kuhmeier, Adrianne Pieczonka, Krassimira Stoyanova, Simone Young, Bertrand de Billy, Franz Welser-Möst, Fabio Luisi, Zubin Mehta şi Antonio Pappano au participat gratuit la acest eveniment caritabil în sprijinul unor proiecte sociale din Republica Moldova. Cu acest prilej a fost prezentată o retrospectivă muzicală cu secvenţe din 40 de premiere care au avut loc pe scena Operei din Viena.

Ioan Holender şi Anna Netrebko

Evenimentul de la sediul ICR Viena marchează finalul mandatului de director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti, odată cu încheierea celei de-a XXII-a ediţii a acestuia, pe 20 septembrie 2015. Ioan Holender a fost în anul 2003 Preşedinte de Onoare al Festivalului Internaţional „George Enescu” şi Director artistic al ediţiilor 2005 – 2015.

Înconjurat de marile voci ale operei

Ioan Holender a absolvit Conservatorul din Viena în 1962 şi a activat ca solist pe scenele teatrelor de operă din Viena, Klagenfurt şi Sankt Pölten. Din 1966 a devenit agent de impresariat artistic şi manager muzical la Agenţia de teatru Starka, pe care a făcut-o faimoasă în lumea artistică şi pe care a preluat-o după câtva timp, devenind Agenţia de impresariat artistic Holender. În anul 1988, prim-ministrul Austriei îl numeşte secretar general al Operei de Stat din Viena şi al Vienna Volksoper, al căror director era Eberhard Waechter. După moartea acestuia, începând cu 1 aprilie 1992, Holender devine director general al prestigioaselor instituţii. În istoria Operei de Stat din Viena, din 1869 până azi, Holender a avut cel mai lung mandat de director, de 19 ani. S-a impus ca un manager novator al artei regizorale în operă. A fost adeptul unor concepte considerate avangardiste în epocă şi a lucrat cu regizori cu o viziune inovatoare, cu puneri în scenă îndrăzneţe ale operelor clasice. Printre regizorii cu care a colaborat se numără Willy Decker, Herbert Wernicke, Gotz Friedrich, Claus Guth, Marco Arturo Marelli. În prezent este consilier artistic al Tokyo Spring Festival, membru permanent în juriile concursurilor de canto Operallia, Placido Domingo şi International Vocal Competion ‘s-Hertogenbosch şi realizează emisiunea KulTOUR mit Holender la postul austriac Servus TV.

Ioan Holender a spus la revedere publicului

„Ioan Holender s-a născut în data de 18 iulie 1935 la Timişoara. (…) A crescut învăluit în familie de trei culturi, iar Timişoaranatală sporea straturile identitare prin diversitatea ei tipică. Cu toate acestea Holender nu uită să afirme că «cea mai influentă dintre identităţi, cea mai statornică, cea care a supravieţuit tuturor întâmplărilor, a fost cea românească. Ea este cea hotărâtoare până în ziua de azi»“ (Românii de pe Ringstrasse: trasee de ieri prin Viena de azi de Gabriel Kohn şi Peter Schubert, Editura Institutului Cultural Român, Bucureşti, 2015).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.