Iohannis și succesele sale secrete

Klaus Iohannis, cel mai iubit fiu al SRI, a participat cu dragoste la spectacolul anual al instituției. Ca să ce? Ca să arate țării că Vodă nu doarme și că veghează la cumințenia României, că Serviciul ne apără și cînd ne urmărește, ca să ținem minte că suntem în România, nu în Bulgaria sau în Islanda.

Bilanțurile anuale ale DNA, Parchetului, MApN și MAI sunt cele mai stupide manifestări ale tipului de stat în care trăim. Nu ne-am depărtat prea mult de ce am fost și n-am ajuns prea aproape de ce sperăm. Bilanțurile ne-au rămas de la sovietici. Probabil că sunt la modă și în China și în Coreea de Nord. Scopul lor era și este de a arăta dușmanilor „puterea poporului“, bazată pe instituțiile sale de tip militar. Încep cu o primire, cu strîngeri de mînă și cu niște aplauze. Și se încheie la fel.

Spectacolul SRI a durat puțin. Sub două ore! Cam cît un film artistic difuzat pe la amiază. Președintele se trezește tîrziu și se plictisește repede. Cam într-o oră și jumătate s-a terminat cu toate problemele mondiale și europene și cu tot ce aveau de spus directorul și președintele. Ceilalți au aplaudat și și-au ținut gura. Într-o oră și jumătate nu se putea să discuți despre rezultatele controlului Curții de Conturi, despre scandalul Coldea – Ghiță. Despre efectele strategiei cu cîmpul tactic, despre cum se închide epoca protocoalelor, despre ce zic alte servicii. De altfel, două subiecte l-au lăsat mut pe președintele Iohannis. Scandalul Coldea și protocoalele, mai ales cele din justiție. Atitudinea lui spune totul.

Ia să vedem cum sună literatura patriotică citită de Iohannis la bilanțul SRI și scrisă de cel mai talentat consilier de la Cotroceni. Și Carmen Iohannis ar fi adormit la asemenea platitudini: „România şi românii au rămas într-o zonă de siguranţă ca rezultat al eforturilor constante şi al eficienţei acţiunii preventive a SRI, care a colaborat intens atât interinstituțional, cât şi cu partenerii din străinătate.

Am evidenţiat, în mod deosebit, preocuparea instituţiei pentru realizarea unui parteneriat cu cetăţenii, ei fiind cei care se bucură în mod direct de un climat de stabilitate şi securitate.

De asemenea, am salutat preocuparea Serviciului Român de Informaţii pentru dezvoltarea, cu bune rezultate, a capabilităților tehnice şi operaţionale necesare gestionării provocărilor erei informaţionale.
Nu în ultimul rând, am remarcat că SRI şi-a menţinut şi în 2016 reputaţia de partener de încredere în formate externe, contribuind activ şi consistent la susţinerea intereselor naţionale de politică externă. (Din cîte știm, situația este exact pe dos – n.n.)

Aştept, în continuare, cel puţin acelaşi nivel de contribuţie în furnizarea de cunoaștere necesară fundamentării unor decizii care ţin de promovarea intereselor României.
Am cerut SRI echilibru şi echidistanţă necondiţionate în desfăşurarea activităţilor acestuia, precum şi aprofundarea parteneriatului cu societatea civilă, cu cetăţeanul, la a cărui securitate este chemat să vegheze.

Creșterea gradului de cunoaștere și anticipare a tendințelor de evoluție a amenințărilor asimetrice sau de tip hibrid actuale este absolut necesară, aspect pe care l-am subliniat în cadrul şedinţei de bilanţ de astăzi.

Am profitat, totodată, de acest prilej pentru a reitera necesitatea punerii la dispoziţia instituţiilor statului român, implicit a SRI, a unor instrumente, inclusiv legislative, adaptate realităţilor interne şi internaţionale, necesare asigurării securităţii naţionale, care să ofere un cadru adecvat desfăşurării activităţii de intelligence. Aceste instrumente continuă să se lase aşteptate, deşi evoluţiile regionale şi internaţionale impun flexibilitate şi mobilitate de acţiune accentuate. (Apropo de legea pe care s-o scrie tot ei – n.n.)

Felicit cadrele SRI pentru rezultatele obţinute, succese care rămân cel mai adesea necunoscute, aşa cum, de fapt, este şi firesc să se întâmple într-un serviciu de informaţii secret. Domnule Director, vă felicit!“
Felicitări, domnule președinte Iohannis, pentru succesele dumneavoastră necunoscute!

Ne aflăm în fața operei celui mai șters consilier din lume. Sau a unui funcționar care se teme să nu sperie muștele. Cam în același stil a citit o lucrare patriotică și directorul SRI, Eduard Hellvig! Concluzia este simplă. Acești oameni nu spun nimic din ce gîndesc. Ne transmit ce li se dă să spună. Ceea ce înseamnă un zero absolut în materie de comunicare. Și din punctul de vedere al informațiilor, al analizei sau al evaluării stării de lucruri într-un serviciu în care s-au întîmplat atîtea nenorociri.
De cînd Traian Băsescu și a sa soluție ratată Florian Coldea au preluat controlul acestei forțe exagerate, România a intrat în starea de infern politic, informativ, economic și strategic.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.