Ironiile lui Putin în scandalul dintre Trump și fostul șef al FBI

Președintele rus Vladimir Putin a persiflat joi depoziția fostului șef al FBI, James Comey, destituit de Donald Trump în condițiile în care el ancheta eventuale ingerințe ale Moscovei în alegerile americane, și a propus, pe un ton ironic, să i se acorde lui Comey „azil politic” în Rusia, informează AFP, citată de Agerpres.

De asemenea, președintele rus a acuzat din nou SUA de ingerință peste tot în lume.

„Dacă sunt lansate urmăriri judiciare împotriva lui (James Comey), noi suntem gata să-i acordăm azil politic în Rusia”, a declarat, în glumă, președintele rus, în cadrul emisiunii anuale televizate de întrebări și răspunsuri. „El trebuie să știe asta”, a insistat Putin.

Coney a fost destituit la 9 mai de către Donald Trump. Ulterior, el a declarat că, în pofida faptului că președintele american nu i-a cerut direct să abandoneze ancheta asupra legăturilor dintre fostul consilier Michael Flynn și Rusia, a interpretat mesajul lui Trump ca fiind un ordin.

În timpul audierii sale în fața Senatului american, fostul director al FBI „a declarat că este de părere că a avut loc o ingerință în procesul electoral, nu a prezentat nicio dovadă, însă ‘a existat o influență asupra spiritelor noastre’, după cum a afirmat el”, a rezumat Putin. Comey a declarat „că nu are dovezi că am interferat în numărarea voturilor”. „Slavă Domnului, măcar asta!”, a exclamat Putin.

„Dar oare se întâmplă altfel în lume? Propaganda americană continuă, tentativele permanente ale organizațiilor neguvernamentale pro-americane… Ce este asta, dacă nu o tentativă de ‘a ne influența spiritele’? Nu este asta o tentativă de amestec în campania electorală?”, a întrebat Putin.

Președintele rus a acuzat apoi SUA că se amestecă peste tot unde au „interese”. „Ce vor ele? Să ne plecăm în fața lor? Noi avem propriul punct de vedere și îl spunem clar și răspicat”, a adăugat Putin, precizând totodată că „SUA nu sunt dușmanul Rusiei” și că invită la un „dialog” cu Washingtonul.

Revenind asupra fostului șef al FBI, președintele rus a emis de asemenea suspiciuni cu privire la comportamentul acestuia. Comey „a declarat că a înregistrat o discuție cu președintele (Donald Trump) și că a transmis-o, printr-un prieten, presei”. „Ei bine, pare foarte straniu ca un responsabil al serviciilor secrete să înregistreze o discuție cu comandantul-șef și să o transmită către mass-media”, a declarat Vladimir Putin.

„Atunci, care mai este diferența între directorul FBI și domnul Snowden? În acest caz, el nu mai este director al serviciilor secrete, ci un apărător al drepturilor omului”, a spus liderul rus, ironic.

Fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, la originea dezvăluirilor răsunătoare privind amploarea supravegherii electronice exersate de SUA, s-a refugiat în 2013 în Rusia, unde i-a fost reînnoit permisul de ședere până în 2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.