Isărescu: Creşterea economiei de anul viitor se va simţi în nivelul de trai în 2012

Populaţia va simţi o creştere a nivelului de trai abia în 2012, deşi economia ar putea avansa anul viitor chiar cu mai mult de 1,5%, întrucât este nevoie de un an şi jumătate pentru ca îmbunătăţirea să fie sesizabilă la nivel general, a declarat vineri la RRA, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Eu am spus că, conform datelor pe care le avem în prezent şi programului de politici care funcţionează, probabil creşterea nivelului de trai se va simţi de către populaţie în 2012, dar acest lucru nu înseamnă că în 2011 vom avea în continuare scădere de activitate economică . Noi prognozăm pentru la anul o creştere economică în jur de 1,5%, poate chiar mai mult. Nu va fi însă suficientă pentru a se simţi în buzunarele oamenilor, ca un sentiment general. Există şi o regulă, după o asemenea ajustare şi după o reluare a creşterii economice mai este nevoie de un an – un an şi jumătate pentru ca populaţia să poată percepe îmbunătăţirea, de aceea v-am spus 2012. Discutăm cu cifre globale, la nivelul întregii ţări”, a spus Isărescu la RRA.

Oficialul BNR a arătat că este posibil ca anumite categorii ale populaţiei să simtă îmbunătăţirea mai devreme , dând ca exemplu exportatorii, unde se înregistrează o creştere „sensibilă” de aproape 12 luni, iar dacă tendinţele vor continua, secotorul va închide acest an în urcare cu 20%.

„Pot să fie sectoare care au făcut reforma mai repede şi unde lucrurile se îmbunătăţesc mai repede şi sectoare unde se întârzie, datorită rezistenţei la schimbare, sau cauze obiective, lucrurile trenează, iar acolo lucrurile se vor îmbuntăţi mai târziu de 2012”, a arătat Isărescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.