Israelul, furnizorul de arme nucleare al Africii de Sud

Israelul, care nu a recunoscut oficial că deţine un arsenal atomic, s-a oferit să furnizeze arme nucleare regimului de apartheid din Africa de Sud, în 1975, demonstrează documente publicate recent, primele pot care dovedi existenţa unui arsenal nuclear israelian, dacă autenticitatea lor se adevereşte, scrie „The Guardian”.

Israelul nu a recunoscut niciodată în mod oficial că deţine un arsenal nuclear. Cercetătorul Saha Polakow-Suranski a publicat documente care demonstrează contrariul chiar în săptămâna în care la Naţiunile Unite se discută despre un Orient Mijlociu fără arme nucleare. Scopul negocierilor este oprirea programului nuclear iranian. Noile informaţii infirmă teza potrivit căreia dacă Israelul are arme nucleare, atunci acestea vor fi folosite în mod „responsabil”. Un purtător de cuvânt al lui Simon Peres a infirmat informaţia publicată, precum şi existenţa unor negocieri secrete între Israel şi Africa de Sud pe această temă.

Documentele descoperite de Polakow-Suranski arată că, în cadrul unei întâlniri din martie 1975 cu omologul său sud-african P.W. Botha, ministrul israelian al Apărării, Simon Peres (actual preşedinte al Israelului), a oferit regimului de la Pretoria focoase nucleare. „Ministrul Botha şi-a exprimat interesul pentru un număr limitat de Chalet care să fie dotate cu încărcătura potrivită”, arată documentul publicat de „The Guardian”. „Ministrul Peres a spus că încărcătura este disponibilă în trei dimensiuni”, continuă documentul citat.

Potrivit cotidianului britanic, aceasta înseamnă că Israelul putea oferi Africii de Sud arme covenţionale, chimice sau nucleare. Cât despre Chalet, Dieter Gerhardt, fostul comandant al marinei sud-africane, arestat pentru spionaj în favoarea URSS, a precizat că este denumirea unui acord dintre Israel şi Africa de Sud, prin care israelienii se ofereau să înarmeze rachete Jericho cu „focoase speciale”. Dieter Gerhardt spune că era vorba despre focoase nucleare.

Autorităţile israeliene au încercat să împiedice guvernul sud-african de după abolirea apartheid-ului să desecretizeze documentul. „Se pare că sud-africanilor nu le pasă; au şters câteva rânduri şi mi l-au oferit. Guvernul nu îşi pune problema să ascundă rufele murdare ale aliaţilor fostului regim de apartheid”, spune Polakow-Suranski, citat de „The Guardian”.

Africa de Sud a avut un program de înarmare nucleară şi a reuşit să obţină cel puţin şase bombe nucleare, fabricate în colaborare cu Israelul. Regimul de la Pretoria a furnizat Israelului uraniu. După căderea apartheid-ului, Africa de Sud a renunţat la arsenalul nuclear.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.