Italia: un guvern ”periculos” sau o marionetă a Bruxelles-ului?

Fratelli d’Italia a obținut peste 25% din voturile italienilor la alegerile de duminică, cu peste 20% mai mult decât la ultimul scrutin, în 2018. Alianța de dreapta formată împreuna cu Lega lui Matteo Salvini (care s-a prăbușit la 9% din voturi) și Forza Italia, a lui Silvio Berlsuconi, a reușit să obțină circa 45% din voturi. Cum Partidul Democrat, principala forță pro-europeană, a refuzat să formeze o coaliție cu Mișcarea de Cinci Stele (care și-a revenit spectaculos după căderea datorată susținerii guvernului tehnocratului Mario Draghi), lidera Fratelli d’Italia are toate șansele să fie nominalizată pentru funcția de premier de către președintele Sergio Mattarella, exponentul cel mai influent al Bruxellesului în politica italiană, dar care nu se va putea opune și acum unei guvernări cu evidente tente eurosceptice.

Cu o declarație criticată ca arogantă și antidemocratică, președinta Comisiei Europene a deturnat ultimele dezbateri din presa internațională despre alegerile din Italia. În cadrul unui eveniment la Universitatea Princeton, întrebată dacă are îngrijorări legate de favoriții alegerilor din Italia, lidera de extremă-dreapta Giorgia Meloni și fostul vicepremier Matteo Salvini, Ursula von der Leyen a spus: ”Vom vedea. Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă – am vorbit despre Ungaria și Polonia – avem instrumente”.

Marile agenții de presă au notat că acest avertisment dat cu doar 48 de ore înaintea alegerilor este adresat Giorgiei Meloni, ”cea care are mari șanse să devină prima femeie premier al Italiei și cel mai de dreapta premier din perioada postbelică”. Ce nu spun însă agențiile de presă este că Giorgia Meloni are mari șanse să devină primul premier al Italiei decis la urne din ultimii aproape 15 ani. ”Giorgia Meloni reprezintă un pericol pentru echilibrul democratic al Europei”, scrie, pentru The Guardian, Roberto Saviano, ziaristul și scriitorul italian devenit celebru pentru anchetele sale împotriva mafiei. Însă Saviano nu spune că este pentru prima dată începând din 2008 când italienii vor decide la urne cine va fi premierul.

În 2008, italienii l-au ales pe Silvio Berlusconi, iar atunci Meloni a fost ministru al Tineretului. Berlusconi, arată „narațiunea” dominantă, a demisionat din cauza ”nemulțumirii populației”, la apogeul crizei financiare, în 2011. Sunt uitate însă mașinațiunile președintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, pentru a agrava criza datoriilor suverane din Italia, pentru a-l debarca pe Berlusconi și a-l instala premier pe tehnocratul și bancherul Mario Monti, fost comisar european. Ultimele alegeri, cele din 2018, au adus la putere o coaliție formată din Lega (Matteo Salvi) și Mișcarea de Cinci Stele. A fost momentul în care președintele Italiei, susținut total de Bruxelles, a arătat că poate fi un adevărat ”împărat” și a influențat decisiv si numirea ministrului de Finanțe și numirea unui „premier de paie” – Giuseppe Conte.

Aceată evoluție politică influențată masiv de Banca Centrală Europeană de la Frankfurt și de la Bruxelles demonstrează de ce este important că italienii își vor decide premierul la urne. Tot această evoluție explică și cea mai slabă prezență la urne din perioada postbelică – câtă vreme reiese limpede din acțiunile guvernanților că țara este un apendice al ”imperiului” UE, tot mai mulți cetățeni ajung la concluzia că votul este inutil.

Partidele din Italia, ca și cele din restul Europei, sunt perfect conștiente de această realitate – s-au confruntat cu ea de nenumărate ori când au fost la guvernare – însă nu vor să admită în fața electoratului acest lucru. Giorgia Meloni, la cei 45 de ani ai săi, este și ea conștientă că Italia (ca și restul statelor UE) este mai puțin suverană decât în urma cu un deceniu sau două. Meloni are experiență în politica italiană, în care a intrat încă din adolescență, a fost ministru, a încercat o lovitură în partidul Popolo della Liberta al lui Berlusconi, și-a creat apoi propriul partid, iar acum va fi vioara întâi într-un guvern în care îi va domina pe oamenii lui Berlusconi și ai lui Salvini.

Această experiență politică, alături de influența de la Bruxelles și Frankfurt au ajutat-o pe Meloni să canalizeze electoral scârba și revolta populației față de guvernele tehnocrate din ultimii 11 ani. Strategia câștigătoare a lui Meloni a fost să nu se asocieze cu niciun un guvern tehnocrat (așa cum au făcut-o Lega lui Salvini sau Forza Italia al lui Berlsusconi, dar mai cu seamă stânga italiană – Partidul Democrat). De aceea, Meloni este considerată de italieni o provocare pentru sistemul de la Roma și de la Bruexelles, de aceea apelurile la un front anti-neofascist nu au mai avut ecoul scontat.

Tot această experiență o face pe Meloni să știe bine că victoria în alegeri este doar un pas – dacă va dori să se mențină la putere, va trebui să aibă sprijinul european și american. Astfel se explica eforturile ei din ultimele luni de a se dezice de rădăcinile neofasciste ale partidului său, Fratelli d’Italia. La fel, Meloni a început să-și exprime susținerea totală față de Uniunea Europeana și parteneriatul euroatlantic, față de NATO și politica de înarmare a Ucrainei (criticata de colegul de alianță Salvini). ”Aderarea deplină la procesul de integrare europeană” și ”respectarea alianțelor internaționale ale Italiei” au fost angajamente clare în timpul campaniei lui Meloni.

Experiența lui Meloni explică și agenda economică și socială a partidului ce va conduce Italia. Ea s-a ferit să menționeze politici care ar putea deranja UE și a propus o agendă neoliberală clasică (disciplina fiscală, anularea ajutorului de șomaj pentru cei care refuză o oferta de munca ,indiferent de domeniu, flexibilitate mare pe piața muncii, refuzul de a spori deficitul bugetar și datoria publica pentru a subvenționa facturile pentru electricitate ale italienilor). Una dintre puținele propuneri care vine în contra doctrinei neoliberale este o ușoară majorare a pensiilor.

Nu se poate spune că aceste abordări ale lui Meloni nu au dat roade. Publicațiile internaționale care subliniau constant că este ”neofascistă”, un pericol pentru Europa, au început să laude angajamentele ei în plan economic și social și chiar să considere că, având charisma, prima femeie premier din Italia va reuși să-și convingă concetățenii să îndure fără a protesta o reducere fără precedent a nivelului de trai.

Aceasta ambiguitate a partidului Fratelli dItalia și a liderei sale este marele pericol pentru UE si Italia, spun unii comentatori. ”Meloni pare să fie cea mai periculoasă personalitate politică din Italia nu din cauza ”cămășilor negre”, ci din cauza ambiguității sale. În timpul campaniei a promovat o agendă democratică, liberal-conservatoare. A condamnat invazia rusă în Ucraina și a susținut ajutorul militar NATO pentru Kiev. Dar s-a opus sancțiunilor după anexarea Crimeii, în 2014. Iar în cartea sa din 2021 a scris că Rusia apără valorile și identitatea creștina a Europei”, scrie Roberto Saviano.

Partidul Giorgiei Meloni se abate de la linia UE doar în ce privește ”diversitatea”. Meloni s-a declarat împotriva ideologiei LGBT, împotriva căsătoriilor gay, împotriva imigratiei. Este pentru tradiții, pentru ”identitatea și rădăcinile istorice și culturale iudeo-creștine ale Europei”, este pentru catolicism, iar mult-criticatul său slogan cu orgini fasciste este ”Dio, patria e famiglia”, asemănător cu ”Travail, Patrie, Famille”, deviza regimului de la Vichy.

Însă, la fel ca și Partidul Lege și Justiție din Polonia, ca și Fidesz din Ungaria, Fratelli d’Italia nu contestă arhitectura economică a UE, nu vine cu nicio provocare la adresa gândirii unice de la Bruxelles în materie instituțională, economică și socială. Lupta se duce doar pe tărâm cultural si identitar, alimentând ceea ce poate deveni un război cultural precum cel care și-a arătat colții în Statele Unite în 2020, un război cultural ce poate fi apoi lesne folosit împotriva acestor partide, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Donald Trump.

 

Există și o altă abordare din partea comentatorilor – Giorgia Meloni nu va reveni la convingerile sale de extremă-dreapta după această campanie, ci va fi o ”marionetă a Bruxellesului”, ceea ce îi va asigura mai mulți ani la guvernare.

Poate că Ursula von der Leyen nu a dorit să-i dea Giorgiei Meloni o mână de ajuotor prin declarațiile sale cu iz autocratic. Însă tehnocrații din Comisia Europeană știu bine că nu Meloni era marea amenințare ce venea din Italia, ci partide precum Italexit sau Italia Suverană și Populară, partide care doreau ieșirea din UE sau din zona euro, contestarea principiilor economice și instituționale ale UE, la fel și a alianțelor Italiei. Aceste partide nu au trecut pragul electoral.

Există însă o pârghie prin care un viitor guvern condu sa de Meloni poate exercita presiuni asupra Bruxellesului chiar și promovând acasă o politică care deranjează UE. Comisia Europeană își poate permite să penalizeze Ungaria lui Viktor Orban, pentru a da o lecție pentru țările din Europa de Est, însă nu și Italia. Țările est-europene sunt înghițite din punct de vedere economic de marile companii vestice, la fel și sistemul lor bancar, energetic – asta într-o perioadă în care Germania și Franța studiază naționalizarea unora dintre propriile companii energetice.

Situația Italiei este deosebită. În lumea bancară se spune că, atunci când un individ are datorii de zeci sau sute de mii de euro, este problema lui; când datoriile sunt de mii de miliarde, este problema băncii. Aceasta este și situația în relația Italia-Banca Centrală Europeană, mai cu seamă după mutualizarea datoriilor statelor din zona euro. Datoria suverană a Italiei este cea mai mare din Europa (peste 150% din PIB), iar necesitatea ca Bruxellesul și Frankfurtul să aibă control asupra guvernului de la Roma este mai mare acum (dat fiind contextul crizei economice iscate de războiul din Ucraina) decât a fost în 2011, când UE a ales să îndepărteze guvernul Berlusconi. Manevrând cu abilitate, Meloni și-ar putea asigura guvernarea, îndeplinind poate și o parte din angajamentele anti-migrație, pro-tradiție, anti-LGBT. Însă nu va putea să se abată un milimetru de la indicațiile pe partea economico-socială venite din exterior.

Așa cum politicienii din statele UE știu bine că sunt încorsetați de regulile Comisiei de la Bruxelles, că țările lor devin apendice ale UE, dar știu la fel de bine că nu trebuie să admită asta în fața alegatorilor, și la Bruxelles se știe cât de relative sunt ”valorile europene” și ”ordinea mondiala bazată pe reguli” și că, în final, cel mai important este ca statele membre să fie conduse de guverne care să răspundă la comenzi. Rămâne de văzut cum va reuși prima femeie premier din Italia să speculeze asta în interesul italienilor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23

42 de Comentarii

  1. E slogane pentru destabilizare si haos, care nu au legatura cu ce vor italienii prezenti la vot! Capusarii birocrati europeni se cam tem de dezintegrare ca isi vor pierde locul de munca si influientele mizerabile! Birocratii functionari europeni, nu au nicio legatura cu viata cetatenilor obisnuiti, ei doar muncesc daca muncesc doar pentru propria lor stabilitate si bunastare! Doar intreb si eu:
    – Astia din fruntea c.e.sunt cumva votati de cetateni ca sa depinda de ei sau sa fie in slujba cetatenilor? Nu cred!

  2. „O marioneta a Bruxelles-ului”.
    Cum sa fii marioneta unei marionete?

  3. Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale.

  4. in privinta datoriilor Italiei:
    are si Varoufakis idei:

    Greece’s Grand Decoupling, the Nuclear Option and an Alternative …
    http://www.yanisvaroufakis.eu › 2014/04/14 › greece…
    14 apr. 2014 · This new debt has been added to the existing stockpile of €320 billion for a shrinking economy with a nominal GDP, currently, …

    2014,
    pica para malaiatza in gura lu natafleatza……

  5. ” ”Meloni pare să fie cea mai periculoasă personalitate politică din Italia nu din cauza ”cămășilor negre”, ci din cauza ambiguității sale”

    Ambiguitatea …daca e premeditat controlata e un semn de mare inteligenta nativa !
    Odata pe cal in shaua Italiei …Melonii va face ce nu va placea multora
    desi va placea majoritatii 😉 !
    PS: SI Mussolinii si Hitler au inceput mici dar hotarati … ambii au fost finantati din USA !
    Follow the money …ce-au facut-o mare pe MELONI …si vezi si de unde-si are …;) … Loja P2 … monetele ! ?
    😉

  6. Ursula a luat-o rău de tot! Daca iese Italia din .u.e. s-a terminat cu cizma germana!

  7. La ce dreaq sa mai comentăm dacă nu va place când o dăm cu altceva decâ te indicațiili prețioase si facem referire la Istorie?Istoria cu documente, nu aia scrisa de Ursulina. Ați băut apa dupa G4?

  8. „Boul spune:
    26 SEPTEMBRIE 2022 LA 14:51
    Ursula a luat-o rău de tot! Daca iese Italia din .u.e. s-a terminat cu cizma germana!”

    Vor ramane pe un madar de EUROI (fiat money) valabili doar la ei dupa reintroducerea in tarile „out of EU”
    a moendelor traditionale … care odata cu scaparea de EUROI vor scapa si de datoriile in ei

    GERMANIA e azi in situatia unui bancher caruia-i datorezi 100 de milioane de lei,
    nu in situatia unuia caruia-i datorezi 100 000 de lei !

    1- Daca datorezi unui bancher 100 000 lei e problema ta cum te descurci si-i dati inapoie (banca are timp sa te termine !
    2- Daca datorezi unei banci 100 de milioane nu mai e probelma ta cum te descurci si-i dai inapoie
    ci a bancii care NE PRIMIND LA TIMP banii de la tine poate intra in faliment !

    Germania e acum BANCHERUL carui i se datoreaza in UE atat de mult incat 😀
    NU MAI E PROBLEMA DATORNICILOR 🙂 cum se recupereaza banii
    de aia disperarea teutonimor …si … obligatia de-a nu se afla in ce rahat sunt !

    Striga si scuipa la DATORNICI de parca … viata lui DE BANCHER, viitoare nu ar depinde de giganticele sume cu care si-a facut datori pe cei care acum rad nu de paguba lor ci de de PAGUBA va avea bancherul atat de LACOM incat sa
    le dea giganticele sume !
    🙂
    NEMTI-s HARNICI si relativ destepti insa … nu-s GENIALI ! Geniile la ei sunt mai rare decat in alte popoare !
    DAAAR ca sa fiu corect … au foarte multi mediocrii …raportat la cat de multi prosti au restul …

  9. Membra Aspen Institute. Alaturi de Rafila si alti „young global leaders”

  10. Ce nu e periculos in Austria si Suedia e periculos pentru „coeziunea” Europei in Ungaria si Italia, dupa logica Ursulei.Dar Ursula iubeste cu patima extremismul de dreapta din Ucraina a carei cauza a devenit crezul ei politic.Aceasta femeie nu e numai incoerenta dar e si rau intentionata.De la asa nivel isi poate permite sa dea lectii de comportament politic unui popor.
    Cinismul desantat umple toate declaratiile referitoare la viata normala a europenilor.Limbajul de extrema stanga cu care imbraca toate ofertele de la caldura la hrana nu i se mai pare nepotrivit acestei fiinte care mimeaza mila dar sugereaza groaza.

  11. Nu știu cât se pricepe la politică dar analiștii, comentatorii italieni spun ca 90%din ce a promis nu va putea sa ducă la bun sfârșit. Bine nu numai ea și ceilalți au făcut promisiuni fără acoperire. Simion s a repezit sa o felicite. Se și vede ocupând aceeași poziție. Vai și amar!

  12. Ursula, ca la Ojdula, crede ca are spate solid format din bosorogi rasinosi. Obraznicia si tupeu ei nu sunt acceptate. La Europa Centrala si de Est antikomisarilor bruxelezi s-a adaugat si Italia. Vine vremea ca Ursula sa fie obraznica si cu Generalul Iarna. Doar vitele sunt constante si unii cititori din Bucuresti, colt cu Garla-Ciorii.

  13. @ Bill 15:27

    UTC-ul global…Asa se face politica, crescand,preventiv, o generatie de noi politicieni in avans. Ce dovada mai buna ar fi ca sistemul cu alegeri stupide si inutile din 4 in 4 ani nu este destinat sa aiba puterea reala?
    Davosienii gandesc nu in ani, ci in decenii sau chiar secole. Nicio sansa pentru omul de rand, captivat de breaking news-ul zilei.
    Este deci clar ca premisa oricarei umbre de succes este crearea unei pepiniere de cadre, aidoma bolsevicilor globalisti. Dar cadre care, in loc sa manance great reset pe oaine, sa se imbibe de valorile reale, nationale.
    Pai de ce oare puterea reala a condamnat dur, de exemplu, ceva atat de banal precum reluarea Cenaclului Flacara? Oare ii arde grija de vremuri trecute? Nu, le e TEAMA de tineri adunati la un loc si nespalati pe creier, care canta melodii nationale in propria limba……Si stiu ei bine de ce le e teama!

  14. MARIONETA, o sa vedem in cateva luni, dupa ce se termina entuziasmul si nu o sa mai participe la mitinguri si bai de multime, ca o sa mearga la cersit bani. Italia are o datorie externa imensa si din cate am inteles in alte cazuri, gen Grecia, e imposibil sa te mai intorci la propria moneda dupa ce te-au capturat in zona Euro. Mai mult de atat, bifeaza multe dintre cerintele WEF-Globalisti/Progresisti… e femeie si are o cariera in politica, plus o poveste personala care prinde la fraierii de inima albastra. Mai mult, iesirea aia a lui Van Der Lying in care ii ameninta pe italieni fix inainte de alegeri e cusuta cu ata alba, fix sa-i sporeasca procentele Giorgiei. Predictia mea, cam in 4-6 luni o sa se certe cu liderii partidelor de coalitie si o sa provoace o criza, in care e probabil ca restul partidelor de dreapta sa renunte la liderii respectivi, si aproape o sa se alipeasca partidului ei, ulterior madam cooptand si stanga… si o sa ia decizii singura, iar presa MSM o sa-i justifice actiunile pentru ca are o „larga sustinere” ca numar de mandate de parlamentari, ca popularitate probabil o sa fie la 20%. O sa fie un esec de premier femeie cum sunt si alea din Finlanda, Suedia, parca Estonia…

  15. „Pai de ce oare puterea reala a condamnat dur, de exemplu, ceva atat de banal precum reluarea Cenaclului Flacara?”

    Din acelasi motiv pentru care ignorat Viata Studenteasca. Fa un inventar ce au ajuns aia de acolo din TFL („tineri frumosi si liberi”) in BBR si te iei cu mainile de cap. Te poti uita doar la „purtatorul lor de cuvint”.

  16. O analiza prolixa in care nea Marchievici isi exiba naduful anti-UE pe care daca ar fi ANTI-COLHOZUL BOLSEVIC european as fi primul care l-ar saluta!!! Pot intelege prudenta formularilor ca jurnalist, dar sa nu ai forta sau curajul sa o numesti pe UrSULLA von der Laie Balaie AGENTA(macar de influenta!) a COMINTERNISTEI RASPUTINISTE ENGIE mi se pare suspect in conditiile in care dai cu bata in
    institutiile Colhozului BOLSEVIC fara sa-l consideri colhoz, cu toate ca e specializat, ca si Directoratul Moscova al Cominternului
    care-l coordoneaza subversiv, in MARIONETE!!! De exemplu, MARIONETA legendata de ENGIE la Bucale, Alogenul Secu-i din Deal…

  17. Bruxelleza der line: pe 07.10 implineste 63 ani. O luam si pe mafalda la analiza numerologic, da? Mafalda minte prin faptul ca habar nu are ce spune si scoate pe gura, aici e mostra de dictator inconstient ca se baga in orice rau. Ii va merge bine pana pe la 49 ani cand deja are bilantul si ramane de caruta, toti o va marginaliza exact cum s-a intamplat cu merkel, desi exista posibilitatea sa guste din marginalizare(posibila ancheta, cum i s-a intamplat ministrei sanatatii franceze in 2009-2010 cu vaccinurile) si mai devreme, i se spune ori dosar penal ori demisia. Va ajunge in alta functie ca executant pentru ca la c.e. asa sunt respectati infractorii dar vine timpul si plateste cu varf si indesat prin familie sau personal urat tare. Mafalda: din 10 vorbe 11 sunt aberatii, impuneri ordonate sau minciuni fara rost sau sens, profita de bunatatea si respectul celor din jur extinzand ordinele peste noapte si spontan. E maestra la cuvinte pentru manipulare si santaj in diferite scopuri personale dar cand scartaie balamalele(sper urgent), daca nu este sustinuta, santajeaza, ironizeaza cu zambet larg sau evita orice provocare, dand de inteles ca e o doamna si trebuie respectata, chiar nu merita sau merita ca putin. Are viata lunga, adica depaseste 85 ani. Nu scapam asa usor de tuta.

  18. Cand Europa este intr-o asa mare criza economica, energetica, sociala madam Ursula se duce in SUA sa tina cuvantari la Universitatea Priceton. New Jersey?

    Mai repde cred cas avea nevoi de un motiv de a face o vizita de _instruire. Statul New Jersey este apropiat de Virginia si Maryland, doua state importante in trainigul agentilor CIA!!!! O aruncatura de bat….

    Nu dau cu parul ci ma intreb….ca de obicei pe langa cateva convingeri am si intrebari sau nedumeriri!!!

    Asta in contextul in care doamna Ursula vrea sa cumpere din banii UE arme pentru Ukraina.
    UE nu este o organizatie militara si ar trebui, din punctul meu de vedere, sa se implice in ajutor economic si umanitar, nici intr-un caz militarm dar cine o poate opri pe Ursula care are si ea ordinele ei….

    Poate ca doamna Comisar ar camn trebui sa citeasca tratatele UE…Acum e adevarat ca ea se bazeaza pe LASITATE liderilor europeni care nu vor avea curajul minim sa o opreasca….si sa ii spuna „Coana asta nu se poate, nu suntem organizatie militara”!!!!

  19. Romanul are o vorba : cine seamana vant, culege furtuna! Alaltaieri a fost ANGLIA! A plecat! Ieri au fost POLONIA si UNGARIA! Astazi este ITALIA! In primul rand apare intrebarea : daca asta a fost vointa poporului, de ce trebuie sa-i … atentionam? Insa nimeni nu doreste sa spuna deschis : totul pleaca de la nerespectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului de catre justitie! O justitie corupta, de tip mafiot care emite solutii la comanda! Astea sunt motivele principale invocate de POLINIA si UNGARIA si acestea sunt motivele pentru care au adoptat legi pentru stoparea abuzurilor justitiei! Zilnic, in Romania, presa libera prezinta solutii date de justitia romana functie de persoana si nu functie de cauza si de adevarul ei! In Romania, daca esti proscris si supus asaltului „gruparilor de tip mafiot” care au pus stapanire pe justitie, orice ai invoca are soarta pecetluita de comanda data! Vorbim de coruptie, dar nu vrem sa starpim coruptia din sistemul judiciar care este mult mai grava decat coruptia din alte zone! Nu este nicio diferenta intre „criminalul din Caracal” si „criminalii” care activeaza in justitie! Sunt deghizati si ascunsi in robe, insa in realitate sunt criminali in serie! Condamnarea sau mentinerea condamnarilor in cazuri in care legislatia este abuzata este sinonima cu crima cu premeditare! Se impune, sa nu mai fim surprinsi de asaltul cetatenilor de rand catre … extremism!

  20. Dovada ca cetatenii de rand nu conteaza in fata autoritatilor europene este comportamentul doamnei Ursula von der Leyen care nici mai mult nici mai putin afirma … „avem instrumente”! Este dovada ca anumite persoane se comporta in functii ca pe propria mosie! Au luat si UE „pe persoana fizica” asa ca … viitorul este tot mai sumbru!

  21. Arogantza de Bruxel existenta de ani de zile pe relatia cu cei cu alt punct de vedere Polonia, Ungaria, Cehia etc. de la minoritati sexuale pana la cotele de refugiati, mai nou vaccinuri etc

    Consecintele ar trebui sa si le asume ei la Buxel

  22. În acest articol veți înțelege clar de ce s-a retrag Anglia din gașcă

  23. se mai bucura putinistii. Neica, sunteti in Evul Mediu, fata de nivelul de trai din Italia, asa ca mai rulati o mahoarca si un samagon.
    O sa mai mergeti in Occident doar in sala de cinematograf!

  24. „Cum sa fii marioneta unei marionete?”

    Cel mai bun text citit aici.

  25. „Periculos”-poate, pentru soareci si reptile, nu insa pentru poporul Italiei.
    Dumnezeu si’a intors fata spre ei. Forza Italia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  26. AUSTRIA E FELIX atat ct timp e neutra
    dacva ar devenii oartinitoare cuiva ..siat pierde rilul d ..:”central european” asta situ cu cele 421 de maigli care-o stapanesc subterna !;)

  27. Toate ca toateeeeeeeeeeeeeeeeee
    insa vizibile ca USA pierde ontrolil IE
    = a venit vrema ca GERMANIA sa-si hotarasca singura soarta = daca vrrea afaceri privilegiate cu Rusia äde ce n-ar face-o ?
    O natiune nu poate fin supusa la infinit ..se stie din istorie
    si
    cateodata o infrangere ca VASAl e o invingerre a stapanului 😉 !

    V-om vede VINEri dup MARTI … next week !
    #:(

  28. Jegurile globaliste sunt in agonie, deci cu atat mai periculosi… cam ca Putin care ameninta cu atomica daca va fi incoltit.

    Nu am incredere in Meloni pentru ca e inteligenta si ticaloasa, in comparatie cu Ciuca „al nostru” care e si prost si sluga. Macar el nu se ascunde ca e marioneta imperialistilor.

    Pana una alta, vorba unui comentator (Un cititor): forza Italia! Asta seara i-a umilit pe fascistii lui Orban la Budapesta: Ungaria-Italia 0-2.

  29. Nu voi merge la vot, dat tocmai de asta cred ca AUR va rupe la următoarele alegeri. Nu ai cui sa dai votul. Deci România urmează trendul produs de masurile abjecte ale UE

  30. Acesastă UE e ca o clădire mâncată de carii. Trebuie demolată și reconstruită pe baze noi, firești.

  31. Meloni periculoasa? Nimic poate sa fie mai periculos decit von der Leyen, Borrell si Stoltemberg. Sint mai periculosi decit Putin drogat si cu metraliera

  32. M-am pus sa citesc despre GLADIO despre care marturisesc ca nu stiam mare lucru. Acum am inteles (sau poate am doar impresia) multe lucruri care pareau inexplicabile si fara logica in politica UE si a tarilor din Europa.

  33. Premierul Ungariei a felicitat pe Georgia Meloni cu cuvintele ” e mai mult decât a victorie perfect meritată”.. Ungaria cu pionieratul ei in politica europeană are adepți și va avea din ce in ce mai mulți.. Acuzele ursulei devin ridicole și evident doar politicianisme ieftine, adică minciuni. Europa trebuie reformată, marionetele șoorșiste ale americanului trimiș la dreaq, iar tările europene naționale să-și urmeze, cunoască interesele, nu dictate de alții..UE trebuie reformat, reclădit pe alte criterii, categoric, sau de nu,.. gata.

  34. Prostia unor ziarist si subjugarea lor totala de narativul NATO si UE, au facut o mediatoare de la A3 sa spuna ca Giorgia Meloni este nepoata lui Mussolini. Asemenea judecati ii descalifica, ca si peroratia anti dreapta a acestui Soviani, pe care l-a m citit in Guardian! Mai pe scurt, Meloni va face bine Italiei, dar in limitele acceptabile ale UE si NATO, avind deja aliati in Polonia si Ungaria, plus ceva partide de drepata, reprezentate si la Bruxels! Der Leyen nu este regina Marii Britanii, este o parvenita puscariablia!

  35. Brexit,Polonia, Ungaria, acum și Italia…nici românii nu au spus cu toată gura, ce-i doare.
    Am așteptat mai bine de 32 de ani, tot schimbându-i la comenzi, pe unii si pe alții (mă refer la partide, adică la bandele organizate în scop de jaf național). Ce-ar fi ca în 2024 să mai facem o încercare cu alții, că borfașii de până acum au devalizat România. Poate de data asta i-om nimeri pe ăi de ne trebuie și pe care-i tot așteptăm. Deșteaptă-te române, dacă tot ai dormit pe tine…

  36. Hopaaaa ,tante Urssula nu mai are limbajul ala superior si obraznic ? ca cel la adresa Ungariei si Poloniei ? Dubla masura a colonialistilor functioneaza… Stiam ca UE este o uniune de state independente si nu o federatie. dar gugustiucii pun botul la orice. Lor le trebuie stapinul sa le spuna ce sa faca.

  37. „crocodilul satul spune:
    27 SEPTEMBRIE 2022 LA 9:25
    M-am pus sa citesc despre GLADIO despre care marturisesc ca nu stiam mare lucru. Acum am inteles (sau poate am doar impresia) multe lucruri care pareau inexplicabile si fara logica in politica UE si a tarilor din Europa.”
    http://recentr.com/2022/09/26/giorgia-meloni-italien-pro-nato-aspen-institute/

    Mishteaux doar din nimereala a scris asta ininte de septembrie 😉 e.e e mic nu ante-stie nimic !
    Totusi … 999/1000 informatii private …mustra moral-crestin dureros o constiinta chiar geniala …singura !
    OMUL nu e facut sa tina pentru el secrete …e impotriva firi asta 🙁 !
    PUP !

    [americanilor li se coace de mult ceva …si …cand vor fi mai sensibili , cam ca-n „6 ianuarie” …vor fi lasati de-o parte ! Anglia NU mai e, nici ea, un imperiu ! 🙁 ]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.