ITIA explică de ce a amânat iar cazul Simonei Halep!

Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a precizat că a cerut amânarea audierii jucătoarei române Simona Halep pentru a avea o singură audiere pentru cele două acuzaţii formulate împotriva fostului lider mondial.

„Am propus ca ambele acuzaţii să fie judecate împreună pentru a evita audieri multiple. Pentru a face asta, dorim să oferim tuturor părţilor (inclusiv tribunalului independent) suficient timp pentru a studia materialele semnificative asociate cu ultima acuzaţie”, a afirmat ITIA.

„În cele din urmă, decizia aparţine tribunalului independent. D-ra Halep are şi ea oportunitatea de a-şi pregăti înfăţişarea înaintea tribunalului”, a adăugat ITIA.

Simona Halep, suspendată provizoriu pentru un test antidoping pozitiv la US Open 2022, a anunţat, luni seara, că audierea sa programată pe 28 mai a fost amânată la cererea Agenţiei Internaţionale pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

”Încă o dată sunt extrem de şocată şi dezamăgită de atitudinea ITIA. În timp ce reprezentanta ITIA, Nicole Sapstead, a afirmat public, în urmă cu trei zile, că ITIA ‘rămâne decisă să acţioneze în cazul Simonei Halep într-o manieră empatică, eficientă şi corectă’, în acelaşi timp au cerut oficial tribunalului să amâne audierea mea, pentru a treia oară”, a anunţat Halep în mesajul postat pe reţelele de socializare.

”ITIA declară public un lucru, în timp ce în privat face altceva. Am cerut în mod repetat să fiu audiată şi în mod repetat ITIA a căutat să o amâne”, a acuzat Halep.

”Când se va opri acest lucru? Pun din nou această întrebare. Am dreptul la o audiere rapidă. Acţionând în acest mod este împotriva drepturilor mele”, a subliniat Simona Halep.

Vineri, ITIA a confirmat că Simona Halep ”a fost acuzată de o altă încălcare separată a Programului antidoping din tenis, în legătură cu nereguli în paşaportul său biologic de sportiv (ABP)”.

Halep, campioană la Roland Garros în 2018 şi la Wimbledon în 2019, este suspendată provizoriu din octombrie anul trecut, după ce a fost testată pozitiv la roxadustat în timpul US Open, în august 2022. Această moleculă interzisă stimulează producţia de globule roşii şi este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA). Halep riscă până la patru ani de suspendare în primul caz, conform AFP.

Într-un comunicat difuzat vineri seară pe contul său de Instagram, jucătoarea în vârstă de 31 de ani spune că trăieşte ”cel mai negru coşmar” din viaţa sa de la anunţul suspendării, pe 7 octombrie, şi denunţă o formă de „hărţuire” din partea ITIA, pe care o acuză că a încercat să demonstreze că e vinovată de ceva ce nu a făcut niciodată.

„Acum că am stabilit clar că am fost victima contaminării, ei au venit cu o evoluţie presupus anormală a sângelui meu. Trei experţi de renume mondial care mi-au studiat analizele de sânge au spus foarte clar că sângele meu este complet normal”, precizează Halep.

”Am încredere totală în justiţie şi aştept cu nerăbdare să îmi pot prezenta apărarea la audierea programată la sfârşitul lunii mai, după mai multe amânări din partea ITIA”, a subliniat Simona Halep în comunicat.

Noul caz, confirmat vineri seară de ITIA, „se bazează pe o evaluare a profilului paşaportului biologic al Simonei Halep de către un grup de experţi independenţi”, precizează organismul.

Paşaportul biologic al unui sportiv face posibilă monitorizarea diferiţilor parametri sanguini pe o perioadă lungă de timp şi ajută la identificarea potenţialelor încălcări ale regulilor antidoping.

„Suntem conştienţi de faptul că anunţul de astăzi adaugă complexitate unei situaţii deja foarte mediatizate”, a comentat Nicole Sapstead, director principal pentru antidoping în cadrul ITIA.

„Ar fi inadecvat pentru noi să comentăm detaliile înainte de încheierea procesului, dar vom continua să dialogăm cu agenţia independentă de investigaţie Sport Resolutions, precum şi cu reprezentanţii doamnei Halep cât mai curând posibil’, a adăugat Sapstead.

Simona Halep este prima jucătoare de top confruntată cu acuzaţii de dopaj de la suspendarea răsunătoare a rusoaicei Mariei Şarapova în 2016. Testată pozitiv pentru meldonium, Şarapova a primit în cele din urmă o suspendare de cincisprezece luni, reaminteşte AFP.

Într-un interviu pentru Tennis Majors publicat la sfârşitul lunii aprilie, jucătoarea română a invocat o „contaminare a unuia dintre suplimentele sale alimentare” pentru a explica testul pozitiv de la US Open.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Da, de ce a apărut această ultimă acuzație cu „pașaportul” exact acum, înainte de audierea primei acuzatii, veche deja de 8 luni si amânată de trei ori, care nu prea stătea în picioare cu acuzațiile. Ceva e dubios și de vina sunt și jucătorii și staff-ul care accepta sa ia vitamine si suplimente. Dacă esti bun si cel mai bun, nu te băzezi pe suplimente, caci valoarea e valoare oricum si nu ai nevoie de ele, ca să înclini balanța victoriei. E clar ca e terminată cariera ei și lucrătura americana (oare Serena a dat probe la meciul ala dezastru de dublu ?!?) cu ridicarea titlurilor câștigate si a premiilor încasate nu se poate aplica retro probelor pozitive caci „pasportul” e o găselniță față de concentrația slabă de roxadustat. Păcat mare, caci nu merita să își încheie cariera ieșind pe usa din dos, a umilintei. PS: Poate reușește Djokovic să organizeze niste turnee neafiliate deschise tuturor celor neagreați ITIA !

  2. „…suspendarea răsunătoare a rusoaicei Maria Şarapova în 2016. Testată pozitiv pentru meldonium” a fost yezakt o lovitură politică cu scopuri propagandistice mondiale împotriva Rusiei, dată de măgarii amerloci dă la Departamentu’ dă Stat, cu complicitatea aghiențîiei anexe W.A.D.A., în pregătirea – începînd cu 2014 – războiului de acum din Ukraina! Încă nici acum, dupe trecerea a 6 ani, amerlocii nu au dovedit că „Meldonium” ar fi substanță dopantă! Nici măcar ca la „Nurofen”!
    https://www.espn.com/oly/summer00/news/2000/0925/776388.html
    În cazul Halep e cu-totu’-altceva. Pînă șî devotatu’ Petrikă Mouratoglou (pă lîngă olteanu’ CeTePu|ea, șpețializdu’ ‘lii în vor/hende șî bec/hende) a spus că el nu crede că – dupe ce vrăbiili s-a’ că’t Roksadustat în kahvéaua borkănatei – ăia dă la Pașapoarte a’ găsît că șî șoarecii s-a’ chișat, noaptea ca hoțî, în zupa ei dă ștevie rămasă ne-‘coperită… Că prea ar însămna că șî duamna aliată dă lîngă baza meletară a lu’ moșieru’ mason Kogîlniceanu a băgat în dumneaei cîte a băgat șî fratili Williamz, elevu’ zilitor a’ lu’ Petrikă – listă găsîtă ‘tîmplător dă hachierii ruș’, pă niet, spră dizpiraria amerlocei W.A.D.A……[RumBurak Rishi]
    P.S. @ UNBELIEVABLE, 23 mai 2023 la 16:09
    D’-aia, că acu’ au prins-o! …da’ ea AVEA DEJA părerili a alți 3 șpețialijdi! DE CE?
    „concentrația slabă de roxadustat”? Nu există așa ceva! Ori a luat, ori nu a luat.
    Novak Đoković? …maki’ ta i-a aprobat pe ăia care nu l-au primit pentru că nu s-a vaxcinat! …o s-o invite la o ‘lă…

  3. Ce vrajeli! Si daca descoperiti peste un an ca Simona nu purta la pantofi cat a declarat ea, amanati iar judecata, nu? Si tot asa, o amanati doi ani, fara sa o sanctionati, doar o scoateti din circuit. Ce BOLSEVICI POLITRUCI.
    Ma rog, stiu ca vorbesc singur, ca ITIA nici macar sa citeasca nu e capabila, doar executa niste ordine.

  4. buna! nu mai vorbiti aiureli! Halep e lucrata bine.Cine e la baza hartuirii ? Stie SIE sau SRI? Nu e in fisa lor. Au treburi mult mai importante,vorba sa fie. Niste banditi care ar trebui ei anchetati pentru abuz, hartuire si amanari nejustificate. Statul roman ar trebui sa se implice in apararea romancei Halep Simona. Macar Ministerul Sportului sa trimita scrisoare deschisa de protest care sa apara in presa din Europa ,SUA,Canada,etc.
    Ai nostri decidenti sunt intereati in general de afaceri,spagi,cumetrii cu rude,prieteni,amante,etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.