Jamónul spaniol își face loc pe masa românilor

Românii preferă tot mai mult produsele tradiționale spaniole, consumând de aproape 4 ori mai mult jamón în 2023 față de 2021. Cei mai mulți consumatori de șuncă spaniolă se află în București, Cluj și Timișoara și sunt dispuși să plătească până la 6.000 lei pe o singură bucată, potrivit datelor Alioli.ro și Jamoneria by Alioli, singura jamonerie din România. În ultimii ani, jamónul este tot mai cumpărat în perioada Crăciunului pentru a fi făcut cadou, cererea fiind de 20-25 de ori mai mare în decembrie față de o zi normală.

Cererea pentru jamon din Spania crește exponențial în decembrie, în special înainte de Crăciun, fiind de 20-25 de ori mai mare în această perioadă decât într-o zi normală.

Cele mai căutate tipuri de jamón sunt Jamon Serrano, tip de șuncă uscată, sărată și maturată, Jamon Ibérico – un jamón de calitate superioară, provenit din porci ibérici hrăniți cu ghinde, apreciat pentru textura sa bogată și aromele complexe, și Jamon Bellota 100% Pata Negra, un produs cea mai înaltă calitate, provenind de la porci ibérici pur-sânge hrăniți cu ghinde. Aceste tipuri de jamón costă de la 250 lei la 6.000 lei bucata.

Românii din București, Cluj și Timișoara sunt cei mai mari consumatori de jamón, anual peste 3.000 de bucăți de jamón sunt livrate în aceste orașe. Cu o greutate între 4,5 kg și 9 kg, jamónul este un produs potrivit pentru un consum îndelungat, de până la 3 luni. Jamónul spaniol este cumpărat cel mai frecvent pentru consum propriu, dar și pentru a fi oferit cadou în mediul de business sau rudelor în perioada sărbătorilor.

Cum se păstrează jamónul – sfaturi practice pentru un consum îndelunga

Jamónul este un produs ușor de păstrat deoarece nu necesită temperaturi scăzute. Fiind o specialitate de carne uscată, jamónul se păstrează cel mai bine într-o încăpere ventilată, fără umezeală, cu temperaturi între 16 și 20 de grade Celsius. Este important să fie evitată depozitarea acestuia la temperaturi scăzute, de exemplu în frigider. Așadar, jamonul nu se strică dacă este ținut în condiții de uz casnic.

Odată început, un jamón poate fi consumat în aproximativ 3 luni. Este recomandat astfel să fie acoperit cu o hârtie pergament sau cu folie de plastic. În cazul în care apare mucegai pe suprafața jamónului neînceput, acest lucru nu înseamnă că produsul este alterat. Mucegaiul dovedește că jamonul are o origine naturală nobilă. Trebuie doar să curățată suprafață cu un proposop de bucătărie înmuiat în ulei de floarea-soarelui și apoi poate fi consumat în siguranță. Pentru un mai mare confort pentru feliere, jamónul poate fi ținut pe un suport special din lemn și, de asemenea, poate fi folosit un cuțit special din inox pentru felii cât mai subțiri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. bogatii nostri care dau 1500 de lei/kg de jamon carne sarata/urscata de porc. In Romania nimeni nu mai produce pastrama care putea fi comparata cu jamon. Unii nu stiu pt ca sunt tineri altii au uitat. In vremurile de trista amintire exista pastrama de gasca si toamna de oaie, acum o simpla carne baituita cu mirodenii si boia este numita pastrama si toti o privesc ca pe un miracol culinar.

  2. prin 1994 doar omul de cultură fină Vartan Arachelian stia ce e jamon;
    -intre timp am aflat ca armenii au voie la porc !
    (au o biserica frumoasa
    da’ nu le intra lumea:
    „nu sint in comuniune”;
    georgienii sunt!)

  3. Dacă cauti bine găsești pricina acestui „fenomen” interesant.. Nici ghicitoare nu-ți trebuie.. Astăzi au apărut filmulețe cu ‘jambon românesc” din Germania.. Hai Ro..

  4. „CU 250 LEI POȚI CUMPĂRA CEL MULT 200 G DE „HAMON”! 6000:10KG=600 LEI/KG 600:250=APROX-240 G =0,240 KG!! MAI BINE LA PĂSCUT CUM ZIS-A GRETA!

  5. Aștept cu încredere jambonul Danez de greiere. Sau cel Li🌈ic, din gândac de bucătărie.
    măRog…🤮

  6. Bunicii mei faceau in fiecare iarna, atarnate de grinzile din camara, jabon si o bucata maricica de slanina impanata.
    Dupa ce bunicul taia porcul, lua pulpele mici de la porc si o halcile de slanina le punea la sarat intr-un vas de lemn de forma unui leagan de copil apoi dupa vreo 2 saptamani le afuma si le atarna la grinda. Dupa aproximativ o luna de zile, bunica mergea si taia din ele felii subtiri si le servea la nepoti cu turta coapta pe plita sobei.
    Acum ne uitam la jambonul spaniol de parca at fi o delicatesa extraterestra.

  7. Am mancat Nu este cine stie ce delicatesa. Extrem de sarat. Nu seamana cu jambonul facut de noi la tara, care este super.bun.

  8. Da.
    Trecutără 4 decenii di cîn’ uoltenii proști neolitici se dedulcea’ la Jamónul transilvănean…
    În perioada asta a anului ierea’ pline trinurili către Tîrg’-Jii șî Cierneț’ (turnul Cel Zewerinn, ridicat dîn nimic di generalu’ Kisseleff, la 1830) – inclusiv pi culoar, nu mai puteai țirkula p’în vagon – pi Petroșani șî pi Karánșebeșu’ rejelui Ludovic de Anjou, di uolteni cu valize burdușite cu carne di porc preparată cumpărată ad-hoc di la transilvăneni, legate cu curele ca să nu pleznească di pline ce ierea’! DE CE? …pintru că uoltenii în a doua jumătate a secolului XX nu știa’ să prepare porcu’, îl tăia’ și-l mînca în următoarili două săptămîni, că altfel li se strica! HAHAHAHAHAHAHA! Acu’ juveții dă rețepte di preparare, în jurnalili miticești, îi învață pi transilvăneni cum să prepare porcu’… Balkanici dobitoci neolitici, făckători di lipiie proșorientală NE-DOSPITĂ, LA ȚĂST, ca-‘n Syria, Libanu’ șî Gaza vilayete surori…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.