Jandarmeria Ploieşti protejează clubul Petrolul

Jandarmeria Română a anunţat că s-a aplicat clubului Petrolul Ploieşti, în calitate de organizator al competiţiei, o amendă de 10.000 lei. Sancţiunea este una ciudată. Legea 4/2008 prevede trei tipuri de sancţiuni pentru organizatorul unei competiţii sportive. Primele două sunt mai blânde şi vizează amenzi între 3.000 şi 10.000 lei, între 5.000 şi 15.000 lei şi între 5.000 şi 50.000 lei şi suspendarea terenului de la o lună la 6 luni.

La prima vedere – Jandarmeria nu menţionează ce litere din art.10 al legii a încălcat organizatorul meciului – se poate spune că Petrolul Ploieşti a fost încadrat în contravenţiile arondate primelor două tipuri de sancţiuni. O declaraţie dată presei de Adrian Oancea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a sunat astfel: „Tribunele şi grupurile sanitare ale stadionului Ilie Oana au fost blindate cu petarde, fumigene şi arme albe cu o zi înaintea meciului. Ştiind că nu vor fi controlaţi de către agenţii de paza sau de către jandarmi, membrii galeriei Petrolului s-au folosit de repetiţiile pentru coregrafie pe care le-au făcut pe Ilie Oana înaintea meciului”. Concret, aici este vorba de încălcarea literei C a art.10, care prevede că organizatorul este obligat „să efectueze, prin personalul de ordine şi siguranţă şi, după caz, cu forţele de ordine, înainte de efectuarea accesului spectatorilor, un control amănunţit al arenei sportive, pentru descoperirea şi îndepărtarea oricăror obiecte sau materiale interzise”. Ţinând cont de declaraţia lui Oancea, înseamnă că aici s-a considerat că se află în culpă cei de la Petrolul, iar pentru litera C a art.10, sancţiunea este amendă de la 5.000 la 15.000 lei. Nu faptul că nu s-a dat amenda maximă şochează, ci că organizatorului nu i s-au găsit şi alte hibe, pentru că au existat mai multe încălcări ale legislaţiei.

Vivi Răchită contestă amenda şi acuză presiuni politice

Antrenorul şi managerul general al Petrolului, Vivi Răchită, a contestat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, amenda primită de club. El considera că doar firma de pază trebuia amendată. Reamintim, acelaşi Răchită s-a împotrivit duminică noaptea suspendării definitive a meciului dintre Petrolul şi Steaua, deşi erau chiar depăşite condiţiile care impuneau suspendarea.

Vivi Răchită a mai făcut o declaraţie şocantă: incidentele s-ar datora unui război generat de interese politice care se opun proiectului „Petrolul”, proiect din care s-au derulat două etape: promovarea echipei în Liga I şi construirea stadionului. Evident, Răchită nu a spus din partea cui vin presiunile politice. Şi nici nu avea ce spune, pentru că, în Ploieşti, zona politică este controlată 100% de PDL, iar echipa de fotbal Petrolul este susţinută – contrar prevederilor UEFA – de primărie, care este condusă de PDL.

„Mostră” de presiune politică

Zilele trecute, „ProSport” publica, sub titlul „Petrolul a primit un cadou de 17 milioane de euro! Afaceri dubioase cu stadionul Ilie Oană?”, un articol din care rezultă că echipa este clar favorizată de primărie, instituţie care a încălcat grav legile ţării. Redăm din textul articolului: „Steaua, Rapid sau Oţelul plătesc câte 35 de mii de euro pentru închirierea Natţional Arena, «şepcile roşii» scot din buzunar câte 7.500 de euro ca să calce pe Cluj Arena… Regula nu se menţine şi în cazul Petrolului. Noua arenă inaugurată recent în Ploieşti, construită din banii autorităţilor locale, a fost cedată firmei SC FC petrolul Ploieşti SA, cea care administrează echipa de fotbal şi care este deţinută de oamenii de afaceri Liviu Luca şi Florin Bercea. Site-ul ph-online.ro notează că primăria municipiului prahovean nu încasează niciun ban din vânzările de bilete sau abonamente, din spaţiile publicitare, din activitatea de catering sau din cedarea spaţiilor comerciale.

Contractul 017883 din 3 septembrie 2009, plus trei acte adiţionale, din 2009, 2010 şi 2011, care prelungesc prevederile contractuale pe anii respectivi. Contractul are ca scop «funcţionarea în condiţii optime a achipei de fotbal Petrolul Ploieşti în scopul menţinerii şi/sau promovării în liga superioară. Prin acest act, Primăria Ploieşti se obligă să pună la dispoziţie „dotările sportive ale oraşului, inclusiv stadionul Ilie Oană, plus bani, iar compania FC Petrolul SA – licenţa echipei, drepturile federative pentru jucători şi bani». În linii mari, asta e tot contractul, în conditiile în care legislaţia română are prevederi foarte clare de asociere, închiriere, concesionare sau vânzare a bunurilor din patrimoniul public. Or, aici vorbim de un bun în valoare de 17 milioane de euro, mai notează ph-online.ro”. Din acest articol rezultă clar că este vorba de favoruri politice, şi nu de presiuni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.