Japonezii votează

Japonezii sunt chemați duminică la urne pentru alegeri legislative anticipate stabilite de primul ministru Shinzo Abe care încearcă să facă din acest scrutin un referendum pentru sau împotriva politicii sale economice.

Aproape 105 milioane de japonezi sunt chemați în școli, primării și alte locuri publice pentru a vota, dar observatorii se așteaptă la o prezență scăzută din cauza lipsei unei mize și vremii nefavorabile în unele părți ale țării, chiar dacă pentru prima dată pentru alegeri parlamentare campania a avut loc de asemenea pe internet, relatează AFP.

Trebuie aleși 475 de deputați în loc de 480 în adunarea precedentă dizolvată la 21 noiembrie. Printre aceste locuri disputate de 1.191 candidați, 295 sunt atribuite în scrutin uninominal cu un tur și celelalte 180 pe o bază proporțională.

Premierul, care a parcurs aproximativ 14.000 km în întreaga țară pentru a face campanie în ultimele două săptămâni, afirmă că vrea să ceară opinia populației cu privire la continuarea politicii sale, așa-numita „abenomics” menită să redreseze economia.

De la punerea ei în aplicare în urmă cu doi ani, această strategie a dat la început rezultate pozitive (scăderea yenului, revenirea la o inflație moderată și relansarea creșterii), dar apoi a început să-și piardă din ritm și Japonia a căzut din nou în recesiune în al treilea trimestru al acestui an, amintește AFP.

Opoziția, divizată și nepregătită pentru un scrutin care pentru ea nu are niciun motiv să fie, va avea mari dificultăți să înceapă supremația asupra Partidului Liberal Democrat (PLD) al lui Abe, considerat marele favorit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.