Japonia sărbătorește azi Ziua Copiilor

În fiecare an, la 5 mai, în Japonia se sărbătoreşte Kodomo no Hi, adică Ziua Copiilor, mai precis a băieţilor, care a devenit sărbătoare naţională în 1948, relatează Agerpres. Cu acest prilej, copiii primesc cadouri speciale, mai ales băieţii: kabuto (coif al războinicilor străvechi), care simbolizează sănătate de fier şi putere. Se obişnuieşte ca părinţii să agaţe de acoperişul caselor sau pe sârme felii de crap sau zmee în formă de crap pentru bunăstarea copiilor. De-a lungul timpului, crapul a ajuns să simbolizeze această zi dedicată băieţilor, precum crapul dintr-o veche legendă care, înotând împotriva curentului, s-a transformat dragon.

Originea acestei sărbători se află în China şi datează din anul 839. În acele timpuri, chinezii agăţau plante medicinale de acoperişul caselor pentru a îndepărta bolile. Atunci când obiceiul a ajuns în Japonia, japonezii au început să folosească stânjenei în locul plantelor medicinale pentru că se credea că aceştia aveau puterea să ţină departe spiritele rele. În secolul al XII-lea, obiceiul a fost influenţat de clasa războinică şi astfel se ofereau băieţilor zmee cu figuri de războinici care simbolizau victoria.
Din secolul al XVII-lea, samuraii îşi expuneau săbiile şi armurile tot în ziua de 5 mai a fiecărui an, obicei evident asemănător cu sărbătoarea băieţilor de azi.

De Ziua Copiilor se servesc prăjituri tradiţionale japoneze: kashiwamochi, o prăjitură tradiţională făcută cu fasole roşie şi frunze de stejar şi chimaki, prăjiturele de orez şi frunze de bambus.

Kodomo no Hi este un prilej pentru copii de a se bucura de cadourile şi atenţia acordată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.