Jeter şi Campbell au devenit cele mai rapide femei de pe planetă

Chiar dacă recordurile mondiale la 100 şi 200 metri plat femei rezistă de 12 ani, o nord-americancă şi o jamaicană pot fi considerate în acest moment cele mai rapide alergătoare din lume.

Campbell s-a revanşat la 200 de metri

Cursa de 200 de metri plat feminin din cadrul Campionatelor Mondiale de atletism a fost câştigată de sportiva jamaicană Veronica Campbell, după o luptă strânsă cu Carmelita Jeter, cea care o învinsese în finala de la 100 metri plat. Campbell a avut un start fulminant, dar cu 90 de metri înainte de linia de sosire a fost ajunsă de Jeter, care chiar a condus cursa pe o porţiune de 30 de metri, după care cele două au mers umăr la umăr alţi 30 de metri, jamaicana reuşind totuşi să se desprindă cu 10-15 metri înainte de finiş.

Campbell a reuşit o victorie strălucită, mai ales dacă ţinem cont că următoarele trei clasate erau din SUA, toate fiind în mod egal favorite pentru medalia de aur.

Cum un aur la 100 de metri şi un argint la 200, Jetel şi Campbell – argint la 100, aur la 200 metri – pot fi considerate la ora actuală cele mai rapide atlete din lume. Rămâne de văzut dacă la Jocurile Olimpice de la Londra de anul viitor se va înregistra o departajare între cele două sprintere.

Fondistele din Kenya, invincibile

Vineri nu s-au mai înregistrat surprize ca în zilele precedente. Cursa de 5.000 de metri feminin a fost, aşa cum se aştepta, o afacere africană, mai precis una kenyană. Aurul şi argintul, precum şi locurile 5 şi 6 au revenit Kenyei, iar locurile 3 şi 4, Etiopiei. Reamintim, în prima zi a competiţiei, la 10.000 metri, Kenya a ocupat primele 4 locuri, iar Etiopia, următoarele două. Cursa de 5.000 de metri nu a avut nici un istoric. Africancele le-au lăsat pe europence să conducă în prima parte, la 2.000 de metri rusoaica Zadorozhnaya încă mai întreţinea iluzia detonării unei bombe, dar imediat Vivian Jepkemoi Cheruiyot (învingătoare şi la 10.000 metri) s-a instalat în frunte şi nu a mai lăsat nici o şansă adversarelor sale.

Se poate vorbi de o semisurpriză în finala de 4 X 400 metri masculin. Medalia de argint a fost „suflată” Jamaicăi, pe ultimii metri ai ultimului schimb, de către Africa de Sud. Aurul a revenit conform aşteptărilor ştafetei SUA, chiar dacă Jamaica a terminat al treilea schimb prima, cu vreo 30 metri distanţă.

Kenya, în faţa Rusiei la medalii

După 7 zile de întreceri, situaţia în clasamentul pe medalii este următoarea:

1. SUA 9 aur 5 argint 2 bronz

2. Kenya 5 4 3

3. Rusia 5 3 5

4. Germania 2 2 1

5. Jamaica 2 2 1

6. Marea Britanie 1 3 1

7. China 1 2 0

8. Etiopia 1 0 2

Botswana, Brazilia, Grenada, Japonia, Noua Zeelandă, Polonia şi Ucraina sunt statele care au obţinut câte o medalie de aur. În total, 38 de state au reuşit până acum, cu două zile înainte de terminarea competiţiei, să obţină medalii.

România şi Moldova, ultimele în clasamentul pe puncte

În clasamentul pe puncte (se acordă puncte pentru primele 8 locuri obţinute într-o finală), SUA se află pe locul 1 cu 180 de puncte. Pe locul secund se află Rusia cu 135 de puncte, urmată de Kenya cu 121, Jamaica cu 65 şi Germania tot cu 65 de puncte.

Pe ultimele două locuri, cu câte un singur punct, braţ la braţ, România şi Moldova. România a venit la Mondiale cu 8 sportivi, singura „performanţă” fiind locul 8 pe care s-a clasat la aruncarea discului, Nicoleta Grasu.

La mondialele din Coreea de Sud participă 1.943 de atleţi din 203 ţări. De menţionat că Botswana şi Grenada, ţări care au luat câte o medalie de aur, au în delegaţie câte 3 (trei) sportivi. Tot atâţia a deplasat şi Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.