Judecător CSM: Justiția nu va avea cum să fie independentă

„Problema Legilor Justiției este concentrarea puterii în mâinile unui număr restrâns de oameni. Oare asta ne dorim la 32 de ani de la Revoluție? (…)Parlamentul are obligația de a nu adopta orice în țara asta declară printre altele judecătorul Gabriela Baltag în emisiunea Off/On The Record realizată de Sorina Matei la Aleph News.

Alte declarații făcute de magistrat:

„98% dintre colegii noștri au criticat aspectele acestea în Legile Justiției. Colegii mei judecători au folosit cuvinte foarte dure pe Legile Justiției”

„Este imposibil să nu fie respectate deciziile CCR. Judecătorii au jurat credință și respect Constituției țării. Și Parlamentul are obligația de a nu adopta orice în țara asta”

„Eliminarea sancțiunii pe obligativitatea respectării deciziilor CCR ar duce la haos în sistemul judiciar”

„În CSM există un război, o stare de tensiune, un aer insuportabil și irespirabil. Mă voi retrage din profesie, după 29 de ani ca judecător”

„Cele 10 proiecte de legi pe Securitatea Națională emană groază. Nici securitatea bolșevică nu și-a imaginat astfel de proiecte”

„Foarte greu poți proba că un judecător este ofițer acoperit. De ce s-a scos din Legile Securității sancțiunile pentru cooptarea magistraților? Erau o garanție”

„Trag speranța că decidenții nu vor da curs acestor aberații. Nu putem să instalăm abuzuri în această țară”

„Unii au declarat că regretă perioada când cooperau cu SRI. Majoritatea judecătorilor nu cred că este dornică să coopereze cu SRI”

„Sper ca cineva să nu mă țină în sistem ca să nu vorbesc. Pentru mine, dimensiunea libertății de judecător este foarte importantă”

„Problemele din noile Legi ale Justiției sunt foarte multe. Sistemul judiciar a fost consultat în grabă. Pachetul de legi ale Justiției este retrograd. Ministrul Justiției s-a consultat formal cu Justiția. Pozițiile instanțelor sunt critice. Unanim instanțele felicită separarea carierelor. N-am văzut nicio Curte de Apel care să laude în totalitate Legile Justiției. dimpotrivă, sunt critici. Promovarea efectivă este criticată de instanțe. În Legile Justiției sunt conduite de început ale democrației juridice. Problema Legilor Justiției este concentrarea puterii în mâinile unui număr restrâns de oameni. Oare asta ne dorim la 32 de ani de la Revoluție? Și la procurori există concentrarea puterii spre Parchetul General. În sistemul judiciar, nu funcția trebuie să recomande și să garanteze. În 2018, a fost criticată Inspecția Judiciară iar argumentele din 2018 sunt valabile azi doar pentru alte instanțe. 98% dintre colegii noștri au criticat aspectele acestea în Legile Justiției. Colegii mei judecători au folosit cuvinte foarte dure pe Legile Justiției. O altă problemă din Legile Justiției este politizarea Justiției. Este șocant ca în 2022 regulamentul instanțelor să fie redactat de CSM și Ministerul Justiției. Nu poți să fii independent dacă depinzi de Executiv. Nu cred că ministerul Justiției trebuie să fie implicat în regulamentele instanțelor. Cu aceste legi ale Justiției, Justiția nu va avea cum să fie independentă. O altă vulnerabilitate sunt presiunile pe care le pot resimți colegii noștri prin diferite mecanisme. Cercetarea disciplinară are încă doi titulari: unul dintre ei este Procurorul General care are legătură cu ministrul Justiției. Acesta este obiectivul mai vechi al domnului ministru. Instanțele au criticat și că titularul acțiunii disciplinare este Președintele Înaltei Curți. Inspecția Judiciară este independentă față de CSM și față de instanțe și parchete. Cum va mai fi independentă?”, a declarat judecătorul CSM, Gabriela Baltag, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Gabriela Baltag mai consideră că este o greșeală eliminarea obligativității respectării deciziilor CCR pentru magistrați din noile legi ale Justiției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15
Author

18 Comentarii

  1. „„Problema Legilor Justiției este concentrarea puterii în mâinile unui număr restrâns de oameni.”
    Justitia din Mioristan trebuie sa inceteze sa mai fie de capul ei, adica sat fara caini.
    Abia sub comanda politica a conducatorului delegat al Mioristanului va deveni jusititia independenta si va putea garanta deciziile dorite de conducerea politica.

  2. gabrielle halebarda,ghicitoarea din CSM,loveste ca D’Artagnan cu lanțul:”Adio Athos,Porthos si Aramis, independenta si fecioria mea e pe Apa Sambetii”

  3. Hai ca vorbim aiurea! Justitia nu este independenta de 75 de ani. Nici inainte nu era grozava, dar totusi …Pana cand nu se va recunoaste apasat si deschis acest adevar chiar de magistrati, totul se incadreaza la reglari de conturi in sistem.

  4. Sa fim seriosi – NU EXISTA JUSTITIE INDEPENDENTA. De ce? Pai, CINE IMPARTE BANII?!? Iar in capitalism, SE STIE, BANUL ESTE MAI PRESUS DE ORICE, mai presus de Dumnezeu, de legi, de moralitate, de demnitate. Asa ca, DE UNDE JUSTITIE INDEPENDENTA, CAND DEPINDE DE BANII ALOCATI DE GUVERN?!?

  5. Zilele acestea am fost martorii juramantului depus de REGELE Marii Britanii! Juramantul cuprinde in primul rand, JURAMANTUL DAT RESPECTARII CONSTITUTIEI acestui mare regat! Juramantul dat de judecatori la investire cuprinde JURAMANTUL DAT pentru RESPECTAREA CONSTITUTIEI ROMANIEI! Ne intrebam : care mai este rolul juramantului depus de judecatori si care va mai fi rolul CCR in conditiile in care, DECIZIILE CCR nu vor mai fi respectate? Oare chiar se doreste ca ROMANIA SA DEVINA O TARA BANANIERA?

  6. @Mărgelatu
    Daca controlezi Serviciile si Justitia poti controla o tara intreaga.
    Nu-i asa, baiatule cu ochi albastri?

  7. Întrebare de baraj (retorică) : a fost vreodată independentă, în depedență … DA !

  8. Nici n-o vor independenta, o vor la ordin, la plicul galben, la telefonul rosu scurt, sa execute incomozii din politica si afaceri, la voia Tatucului

  9. JUSTITIA NU A FOST NICIODATA INDEPENDENTA ! Sunt foarte multi magistrati corupti! Aceasta afirmatie e adevarata! Eu m-am confruntat cu nedreptatea din justitie! Intervin cand au interes oameni cu functii mari in adminisratia centrala si locala,ofiteri superiori,parlamentari,oameni din servicii,oameni cu multi bani cu rugaminti ,in fapt trafic de influenta.
    Asa se face NEDREPTATEA!
    Da,cand ancheteaza si judeca pe micii gainari ,atunci magistratii sunt INDEPENDENTI ! Dau hotarari in timp record. Si-i condamna fara mila,2-3 ani rapid.
    Dar procesele cu „smecherii” dureaza ani si ani si care se pot incheia cu achitarea sau prescriptia.
    Despre CCR ce sa mai spunem? Face ce vrea s cum vrea! Stat in stat.
    CAUZA relelor? Politicieni ,guvernanti,parlamentari corupti,deci santajabili si prin urmare joaca cum le canta JUSTITIA.
    Asa s-au nascut, prin abuz asa-zisele pensii speciale ale magistratilor si nu numai.
    Daca e pensie ocupationala trebuie sa aiba un cuantum decent,legal si nu magariile penale de acum.
    ROMANIA e o tara a haosului! A coruptiei si a tradarii.
    In aceasta colonie unele puteri straine fac trafic de influenta (loby ?),impun decizii economice si numai.
    Ai nostri tradatori executa fara niciun comentariu. Tara e in colaps financiar si social !

  10. IN ROMANIA DREPTATEA E O POVESTE NICI N-A FOST SI NICI NU ESTE…………

  11. @Margeingustul la minte
    Nu mai insista ca nu mai e cazul, a observat toata lumea ca esti de serviciu cand postezi.

  12. Pandele,tu esti (editat) ala din Voluntari,cu doua doctorate,care se prezinta ‘primar”?Ai imbatranit degeaba,

  13. Margelatu – o clona veche pe sait. La subiect: justitia romana nu va fii niciodata independenta si nu va face niciodata dreptate. In primul rand in momentul in care din pix ai dat o lege in care faci egal intre un judecator si un procuror (adica amandoi magistrati) deja s-a corupt calimera. Pai in resturile de justitie din America judecatorul este numit ONORABIL, poti sa pui aceasta eticheta unor porcurori gen Onea si Portocala – santajisti, obsedati sexual si la ordin din partea DeNeA? In al doilea rand banul isi spune cuvantul si in justitie. Un singur motiv de bucurie: licuriciul e pe urmele noastre, vine din spate cu pasi repezi.

  14. Tibilica iar bagi textele tale cu care ne-am obisnuit. Ar trebui sa stii ca un judecator este independent atat cat i se permite de securitate. Este poveste veche.

  15. Margelatul este var bun cu magistratul ” Taica Lazar”, prigonitorul de detinuti.

  16. Incurci notiunile. Pot exista magistrati independenti care sa fie corupti. Independenta de care se discuta aici priveste cu totul altceva decat coruptia. Tot cu usereul te lauzi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.