Juncker: În timpul mandatului Comisiei mele o să punem capăt mecanismului MCV

Aflat într-o vizită la Bruxelles, premierul Dacian Cioloș a susţinut o declaraţie de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La finalul întâlnirii dintre cei doi demnitari, în care au discutat probleme din actualitatea europeană, migraţia, problema reformării administraţiei din România, MCV-ul şi aderarea Republicii Moldova la UE, Jean-Claude Juncker s-a arătat convins că în timpul mandatului Comisiei sale e „o să punem capăt mecanismului MCV.

Alte declaraţii

„Sunt întâlniri care nu-l vizează pe bunul meu prieten Dacian (n.r., Cioloş, primul ministru al României). Pur şi simplu trebuie să mă întâlnesc până joi la prânz cu 21 de prim-miniştri şi am lansat deja acest ciclu de întâlniri cu premierii. Cu unul dintre cei care-mi este cel mai simpatic, şi anume Dacian, este cineva care cunoaşte lucrurile şi pe care şi noi îl cunoaştem foarte bine, deoarece dumnealui a fost înainte un straşnic comisar foarte priceput timp de ani de zile, după aceea mi-a devenit consilier special, ceea ce arată cam cât de strânde sunt relaţiile la nivel personal pe care le avem.

„Am discutat astăzi cu dumnealui toate problemele care ţin de România, de locul pe care-l joacă România în Europa şi vreau să reiterez ceea ce am spus cu atâtea ocazii, şi anume că sunt mândru de faptul că în timpul preşedinţiei luxemburgheze din 2005 s-au semnat tratatele de aderare pentru România la Uniunea Europeană. Aşa încât mă simt foarte legat de ţara d-voastră, ţară pe care, de altfel, am vizitat-o de mai multe ori.

„Am pregătit şi Consiliul European care va avea loc joi şi vineri, asta pentru că pentru mine era foarte important să ştiu care sunt punctele de vedere ale d-lui prim-ministru, ceea ce dorea dumnealui să transmită acestei instanţe, având în vedere că cel care participă este preşedintele României. Dumnealui mi-a şi prezentat punctul de vedere în legătură cu toate lucrurile care vor fi discutate, şi anume criza refugiaţilor, am trecut în revistă situaţia internaţională, inclusiv Moldova, iar România nu pierde niciodată din ochi Moldova pentru că ştim ce experienţă are România în legătură cu Moldova.

„I-am spus încă o dată domnului prim-ministru că sunt convins că în timpul mandatului Comisiei mele o să punem capăt mecanismului MCV. Nu există o legătură strânsă între ceea ce eu aş spune cazul Bulgariei şi cazul României, cele două cazuri sunt separate. Dacă România o ia înaintea prietenilor noştri bulgari, evident că mecanismul se va încheia. Dacă România menţine nivelul de punere în practică actual al aşteptărilor din partea Comisiei şi a statelor membre, atunci acest lucru se va întâmpla. Fac tot ce-mi stă mie în putinţă deoarece sunt convins de importanţa progreselor realizate de România pe acet plan şi nu numai, pentru a accelera acest progres. În ceea ce priveşte Comisia, ne declarăm foarte mulţumiţi de modul în care guvernul român îşi face treaba, guvernul român condus de noul prim-ministru”.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a declarat că ţara noastră dorește să se găsească cele mai bune soluții pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, dar a arătat că, la Consiliul European, România dorește ca anumite lucruri legate de situația lucrătorilor în Marea Britanie să fie clar precizate.

„Considerăm că propunerea Comisiei este un bun punct de pornire pentru a rezolva acele chestiuni privind drepturile sociale ale lucrătorilor. Sunt câteva lucruri pe care România le vrea precizate și, cu siguranță, în cursul reuniunii Consiliului, aceste lucruri vor fi precizate, legat de modul în care ar urma să se aplice acel mecanism de salvgardare. Pe noi ne interesează să fie clar aplicat în situații excepționale, care să fie identificate pe baza unor analize foarte obiective, să fie aplicat pe termen cât mai scurt. La fel, celălalt subiect legat de alocațiile pentru copii. Și acolo, noi ne dorim ca acest mecanism să fie aplicat doar de acum înainte, să se aplice la cei care urmează să vină la muncă de acum înainte. Sunt câteva lucruri care vor fi discutate la Consiliu”, a precizat Cioloș.

„România a participat deja la diferitele reuniuni de consultare și de pregătire a reuniunii Consiliului. Domnul președinte Iohannis va participa la aceste întâlniri și subiectul este discutat astăzi de domnul președinte Tusk împreună cu domnul președinte Iohannis la București, însă domnul președinte Juncker știe — și eu am mai spus-o în mai multe rânduri — că România dorește să găsească soluțiile pentru ca Marea Britanie în UE”, a adăugat Cioloș.

„Am discutat şi despre modul în care vedem finalizarea MCV – care, credem noi, şi-a atins scopul. Considerăm că există suficientă maturitate în România pentru ca tot acest proces să fie integrat în mecanismele din România. Domnul preşedinte a spus că în cursul mandatului acestei Comisii, eu sper că nu trebuie să aşteptăm ultimul an”.

Referitor la Schengen, premierul a spus că ştie că CE a susţinut dintotdeauna cauza României, dar că în cursul acestui an trebuie să vedem câteva decizii.

Cioloş a mai arătat că a discutat şi despre Republica Moldova, explicând că şi-a exprimat siguranţa că şi CE se va implica în luarea acestor decizii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.