Ultima ”Stare a Uniunii” pentru actuala Comisie Europeană

Juncker: Urmați Germania, nu deranjați capitalul și luptați cu dolarul

O Europă cât mai solidară în jurul nucleului franco-german trebuie să-și impună moneda în tranzacțiile intenaționale în fața dolarului, să limiteze fluxul migratiei si sa inainteze pe calea federalistă, sună mesajul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia ultimului său discurs despre ”starea Uniunii”, rostit miercuri, în fața Parlamentului European.

Președintele Comisiei Europene are la dispoziție doar 250 de zile din mandatul său pentru a-i convinge pe alegătorii europeni, chemați la urne în luna mai 2019, să nu se îndepărteze de proiectul unui spațiu european al liberului schimb, al păcii, al valorilor democratice, deschis globalizării și unde drepturile sociale vor fi, încetul cu încetul, armonizate între statele membre, scrie Le Point.

Marile pericole pentru UE

Comisia Juncker este înconjurată de pericole din toate părțile pe acest final de mandat. Marea Britanie este în curs de retragere din UE, însă incapabilă să negocieze un acord, câtă vreme guvernul de la Londra dorește să se bucure de binefacerile pieței unice fără a accepta și obligațiile ce-i revin. Mai mult, negociatorii britanici amenință și pacea din Irlanda de Nord în chestiunea viitoarei frontiere cu Irlanda, singura frontieră terestră cu UE. Apoi apare pericolul regimurilor așa-zis iliberale din Europa Centrala și de Est, devenit și mai mare odata cu venirea la guvernare a forțelor populiste și naționaliste în Italia. Apoi, dosarele economice devin tot mai copmplicate pentru UE, care încearcă fără succes să progreseze în demersul de a taxa marile corporatii americane precum Google, Apple, Amazon sau Facebook pentru profiturile pe care le fac în Europa. Se adaugă disputa comercială cu Statele Unite, amplificată și de sancțiunile cu care SUA amenință companiile europene care doresc să continue afacerile în Iran, situație care subliniază impotența monedei europene în fața dolarului american. Apoi urmează blocarea aproape totală a proiectului de creare a unui buget al zonei euro și amânarea marii dezbateri asupra bugetului UE pentru 2021-2027, politizat la maximum de propunerea penalizării statelor central și est-europene acuzate de nerespectarea ”valorilor europene”.

Relația cu ”nobilul continent” african

Jean-Claude Juncker a propus câteva soluții la aceste probleme europene. A propus întărirea pazei frontierelor UE în fața imigranților din Africa. Însă a propus și un parteneriat economic echilibrat cu ”acest nobil continent” care ”nu are nevoie de acțiuni caritabile”, ci de o ”nouă alianță” pentru crearea de locuri de muncă și dezvoltare socială, desigur, în vederea limitării migrației spre Europa. Relația donator/donatar nu mai trebuie să caracterizeze cooperarea dintre UE și Africa.

Juncker, despre euro și dolar: ”E ridicol!”

Una dintre cele mai interesante linii trasate de Juncker în discursul său ține de statutul monedei euro, care ar trebui să devină instrumentul unei suveranități europene. Da, euro este a doua cea mai puternică monedă din lume, însă este mult în urma dolarului, sursa majoră a puterii SUA, în funcție de care 60 de țări își stabilesc cursul monedei. Juncker este nemulțumit ca, deși SUA furnizează doar 2% din resursele energetice ale UE, statelel membre își plătesc facturile la energie în dolari americani. Mai grav, companiile aeriene europene achiziționează avioane de producție europeană nu în euro, ci în dolari. ”E            ridciol”, a izbucnit Juncker. Însă din discurs nu transpare deloc modul în care euro ar putea deveni egalul dolarului în tranzacțiile internaționale, dacă acest demers va implica o cooperare cu China și Rusia (țări cu care marile puteri ale UE le interzic statelor mai mici să coopereze), singurele mari economii care doresc apariția unei monede care să rivalizeze cu dolarul.

Către o Europă franco-germană

Ce este însă limpede în discursul lui Juncker ține de modalitatea de depășire a slăbiciunilor UE așa cum sunt percepute la Bruxelles. Șeful actualei Comisii dorește renunțarea la regula votului unanim în Consiliul Uniunii Europene în favoarea votului de majoritate calificată în chestiuni de politica externă, interventii umanitare. De aici, unanimitatea ar urma să dispară și în mai sensibilele chestiuni legate de taxe. Ce nu spune însă Jean-Claude Juncker este că renunțarea la unanimitate începând, spre exemplu, din 2019, are cu totu alte implicații față de perioada anterioară. Ieșirea Marii Britanii din UE, mereu un factor ponderator al proiectelor franco-germane, nu lasă, în actualul sistem de vot, nicio șansă unei opoziții a restului statelor membre, pentru a nu mai vorbi de vocile statelor mai mici, oricât de solidare ar fi. Minoritatea de blocaj în fața unei UE a Germaniei și Franței este cvasiimposibilă, de unde riscul mare pentru state precum România ridicat de renunțarea la regula unanimității. Propunerea lui Juncker de renunțare la unanimitate în politica externă a UE poate anunta o dispută mai încinsă cu SUA, acolo unde Germania și Franța nu doresc ca statele pro-americane din Estul Europei să pună piedici intereselor marilor puteri europene.

Ipocrizia apelurilor lui Juncker

Aspectul puțin abordat de Jucker în discursul său ține de Europa Socială, de cetățenii europeni pe care, pe de altă parte, îi cheamă să apere proiectul european și să nu cadă în mrejele populismului și naționalismului, pe care îi cheama să aprobe politica franco-germană, să se războiască cu dolarul, să respingă propaganda și ingerințele Rusiei, să îmbrățișeze globalizarea. Este o chemare din partea unui președinte al Comsiei Europene care a sprijint viziunea economica germana a rigorii bugetare, a inflației minime, dar și a minimelor beneficii sociale și a creșterilor salariale zero. În același timp, după cum arată economsitul frances Thomas Piketty, țările zonei euro au realizat în ultimii ani, în ciuda mereu clamatei crize economice, cel mai mare excedent comercial de la începutul secolului 19 și până acum, de 5%. La fel, zona euro este pe excedent bugetar primar. Prin urmare, statele și zona euro, UE în ansabmlu, dispun de un uriaș capital inert, dar nu fac decât să vorbească despre datorii și austeritate. Acumularea aceasta este rezultatul ”unei concurențe exacerbate și fără control politic și al unei rigori salariale care a dus la reducerea creșterii economice și la creșterea excedentelor comerciale”. În acest munte de capital inert stă soluția pentru limitarea ascensiunii populismului și a naționalismului, pentru reinventarea visului european, acest capital ar trebui folosit pentru ca Europa să înceapă să investească și să consume.

Altfel, va părea mereu legitim mesajul așa-ziselor forțe populiste: dacă Banca Centrală Europeană a tipărit miliarde de euro pentru a salva băncile, atunci va trebui să păsuiască și statele în dificultate cu plata datoriilor. Altfel, acțiunile guvernelor așa-zis iliberale din Polonia și Ungaria de a finanța măsuri sociale, alocații pentru familii, majorări de pensii și reduceri de prețuri la utilități vor asigura mereu câștigarea alegerilor. Or, Juncker, fidel viziunii economice germane, nu dorește să deranjeze excedentele și capitalul european inert, limitându-se la apeluri pentru apărarea ”proiectului european”, la planuri de eliminare a unanimității, singura garanție post-Brexit ca vocea tuturor statelor membre se va putea face auzită, și la avertismente împotriva propagandei ruse, în timp ce Berlinul își dă mâna cu aceeași Rusie, peste statele central și est-europene, prin mari proiecte economice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

  1. Romania trebuie sa sustina in primul rand interesele Germaniei. Cand stapanului ii merge bine poate si slujitorilor le mai ramane ceva. Asa este korekt politik fata de d-na Merkel.

  2. Euro nu poate concura dolarul pentru ca UE are zilele numarate. SUA sunt o tara, chiar daca sunt o federatie, UE e doar un Babilon mai fardat. Deci, inca o data, „sciaticul” e paralel cu realitatea. Cine are incredere si foloseste euro in afara Europei? Nimeni, asta e raspunsul.

  3. De ce l-aţi mai urât atâta pe Hitler? Viziunea lui era aceea a unei Europe unite dominate de Germania. Exact asta avem azi. Nu era mai simplu şi mai comod să ne supunem încă din 1940?
    Ein Kontinent, ein Reich, ein Führer!

    • @Heil Klaus : numai ca Hitler voia un „heil” în care tot restul natiilor (români, inclusiv, sper sa nu fi uitat de Unio Trium Natiorum) erau inferioare). Asta-i diferenta. Enorma.

  4. Juncker are dreptate, Marchievici draga. Are dreptate. Germania trebuie luata ca exemplu (european). Si @cib: vorbesti aiurea. UE nu se dezintegreaza (din cauza euro, liantul, daca nu din alte cauze.). Si euro e moneda de rezerva bancara internationala. Nu mai bate câmpii. Rusia foloseste euro, de pilda, în locul dolarului. Alaturi de rubla si de yuanul chinezesc, moneda de rezerva bancara internationala si el. Africa, în care se bat acuma sa investeasca si chinezii si europeni, ba chiar si SUA, foloseste euro. Prima-ntrebare pe care-ar fi trebuit sa ti-o pui, magareata, e „cât mai valoreaza dolarul în zilele noatre?”. Zero. Nu mai are acoperire-n aur, si SUA au datorii interne si externe astronomice. Si câta dobânda le platesti SUA, daca ai rezerve bancare-n dolari, si câta pentru fiecare operatie-n dolari pe care-o-nchei?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.