Kaash, „spectacolul despre oameni şi zei”, din nou la TVR

Spectacolul Kaash, susţinut de Akram Khan Company în cadrul Întâlnirilor JTI, va fi redifuzat de TVR1, sâmbătă, 30 ianuarie, la ora 16.00.

Când a fost lansat iniţial, în 2002, Kaash (cuvântul hindus pentru „dacă”) a fascinat deopotrivă publicul şi criticii. Un spectacol care „a zguduit lumea”, titra The Daily Star, în timp ce Times of London sublinia „expresivitatea superb sincronizată”, iar Daily Telegraph nota inspirat: „Kaash te face să tremuri de emoţie”.

Regia artistică şi coregrafia spectacolului sunt realizate de Akram Khan, compoziţiile muzicale sunt semnate de Nitin Sawhney, iar scenografia îi aparţine lui Anish Kapoor. Este vorba despre noua versiune, care a avut premiera internaţională în 2014.

Este o mare onoare să prezint Kaash, primul spectacol pe care l-am creat, din 2003, pornind de la dorinţa de a lucra cu idei mari: zeul Shiva, mitologia hindusă, ştiinţa. Pentru că ştiinţa şi mitologia sunt legate”, a explicat Akram Khan, într-o videoconferinţă organizată pentru presa de specialitate din România. „Iubesc cu adevărat ideea de a vorbi cu oamenii folosindu-mi corpul. Când am oportunitatea să mă exprim prin intermediul corpului, simt că trăiesc, că stabilesc o legătură şi că aşa pot spune poveşti. Sper şi mă rog ca publicul din România să se poată conecta cu Kaash”, a mai spus coregraful.

Un spectacol de acest gen te revitalizează. E o adevărată bucurie să vezi un exerciţiu de sincronizare atât de poetic şi bine structurat tehnic. Excepţional”, se entuziasma Adrian Tibu, director al Teatrului Gong, din Sibiu.

Un spectacol fabulos. Dacă aş face un spectacol de dans, aşa l-aş face”. (Cătălin Ştefănescu, producător şi realizator de televiziune)

Plec acasă după acest spectacol cu o infuzie de energie, cu o mare bucurie. Mi-ar plăcea să văd pe scenele noastre mai multe spectacole de dans contemporan de acest gen, şi românesc, şi străin. A fost energetic, mistic şi, în acelaşi timp, senzual”. (Radu Afrim, regizor de teatru şi fotograf)

Kaash, un spectacol tulburător despre oameni şi zei. Un spectacol care a epuizat toate ipostazele umanităţii, în faţa unei divinităţi capricioase”. (cotidianul.ro)

Spectacolul se aseamănă cu un ritual de purificare, cu implicare majoră. Foloseşte o muzică fără cuvinte, fără poveste precis depănată, lăsând astfel libertatea imaginaţiei…Se dansează sunetele, ritmurile, dar şi tăcerile, iar răsuflarea, paşii şi, astfel, sunetele produse de mişcări, devin şi ele muzică. Admirăm estetica superbă a unor corpuri departe de standardul obişnuit, banal, de frumuseţe contemporană. Fiecare mişcare are un sens, dansul are viteză şi totală implicare, deci tensiune constantă”. (Radio România Muzical)

Mişcările precise, riguroase, dar şi orientarea mâinilor şi a degetelor preluată din dansul indian, pe fundalul compoziţiilor muzicale semnate de Nitin Sawhney, duc spectatorul în transcendenţă, într-o transcendenţă care nu aduce seninătatea sau paradisul, ci dimpotrivă, ne apropie de Kaash (cuvântul hindus pentru „dacă”), de jocul violent, ciclic, al zeităţii, prin care murim şi renaştem”. (ziarul Metropolis)

Nu rataţi spectacolul Kaash, cea de-a XVI-a ediţie a Întâlnirilor JTI, laTVR!

Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet „Bejart Ballet Lausanne”, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi şi companii de balet celebre: Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco, Vortice Dance Company, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company. Întâlnirile JTI suntorganizate în fiecare an de Fundaţia Art Production, cu sprijinul TVR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.