Kelemen Hunor: S-au pierdut trei săptămâni

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că opoziția a așteptat prea mult cu depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, apreciind că „această întârziere nu este de bun augur”.

Aflat, vineri, la Constanța, pentru o întâlnire cu minoritățile naționale, Kelemen Hunor a spus că UDMR va vota pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, însă „problema este când se va depune”.

„Moțiunea anunțată în august, imediat după ce ALDE a ieșit de la guvernare, încă nu este depusă. Am spus: în prima zi a sesiunii parlamentare trebuia depusă moțiunea. Au trecut trei săptămâni și încă nu știm dacă săptămâna viitoare, miercuri, joi, vineri, marți, când va fi depusă. Vom vedea, dar vom vota”, a spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, întârzierea „nu este de bun augur.

„În România se întâmplă un lucru destul de grav în fiecare sesiune parlamentară, o boală cronică a parlamentarismului nostru: oamenii se mută dintr-o parte în alta. (…) Și cei care stau în zona gri, dacă observă, dacă simt, că pe partea opoziției nu există determinare, nu există putere, nu există dorință, atunci se vor muta înapoi spre putere, spre cei care sunt acum la guvernare. De aceea eu cred că s-au pierdut trei săptămâni. (…) De la bun început trebuiau trei fraze, nu trebuie să pui poalele în cap, e prima dată când ai șansa să schimbi guvernul”, a explicat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, Guvernul Dăncilă „și-a epuizat toate resursele cu care a urcat la guvernare” și nu mai există încredere „din partea partenerilor noștri”.

„Problema care e în acest moment: România împrumută de pe piețele internaționale cu costuri uriașe, peste 4 la sută dobândă, peste 4,3 la sută. Celelalte țări reușesc să împrumute cu 2 și ceva, cu 3 maxim. Și noi, cu costuri uriașe, vrem să acoperim gaura din buget. Care e uriașă, peste 9 miliarde de lei, peste 2 miliarde de euro dacă vreți să vorbim în euro. Și nu există predictibilitate, nu există o încredere în guvern, în instituțiile fundamentale din partea partenerilor noștri și tot ce se împrumută se va plăti mai scump pe termen lung în anii care urmează. Nu e bine. Până când această criză politică nu se rezolvă nici încrederea nu se va întoarce. Eu nu cred că în aceste condiții guvernarea bună este posibilă. Acest lucru trebuie rezolvat.
Acest guvern și-a epuizat toate resursele cu care a urcat la guvernare”, a mai declarat liderul UDMR.

Întrebat de jurnaliști pe cine vede în turul doi al acestor alegeri, președintele UDMR a afirmat: „Pe Theodor Paleologu și pe mine. Ar fi un tur doi cum nu a avut România de 30 de ani”.

Legat de candidatura sa la alegerile prezidențiale, Kelemen Hunor a spus că viziunea lui „nu este pentru maghiari, este pentru toți cetățenii României”.

„Este și pentru români, și pentru maghiari, și pentru tătari, și pentru turci, și pentru evrei, și pentru romi și pentru toată lumea. Sper că voi reuși să-i conving și pe români că cea mai bună soluție, cel puțin până în turul doi, este să mă voteze pe mine. Ați încercat cu români, nu erați mulțumiți, ați încercat și cu Iohannis, văd că există o oarecare nemulțumire, putem să continuăm pe acest drum. Încercați și cu mine și veți vedea că va fi mult mai bine decât cu oricare dintre acești președinți de până acum”, a spus Kelemen Hunor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Kelemen Hunor vorbeste despre el si UDMR.
    UDMR este prostituata politica care nu reprezinta pe nimeni. In Romania nu ar trebui permisa prin lege partide si uniuni politice pe criteriu etnic. Harghita si Covasna sint cele mai inapoiate judete din cauza politicilor toxice ale prosituatelor UDMR.

  2. Cu exceptia celor trei partide istorice care au iesit din clandestinitate dupa 22 decembrie ’89, toate celelalte partide au fost infiintate in mare graba de securitate. De ce sa credem ca UDMR ar fi o exceptie? Adica Romania nu a avut securisti si turnatori de etnie maghiara? Sau saseasca? Kelemen este la fel de veteran in noua (!?) politica ca si Basescu.

  3. Da,asa e,udemeristi abia asteapta sa santajeze eventualele guvernari care le pregatesc iohanistii sorosisti,care si aia o sa se santajeze intre ei,santajati si de-ai lui Pontaricenu,toti santajati de Carnatz-voda,ca,pana la urma,cine nu sare,ia …ue,cu binecuvantarea nazo-bolsilor de pe la…UE.

  4. @georgel,ce te face sa crezi ca ce s-a petrecut a ocolit cele trei partide.In afara de cei cativa pensionari fosti istorici,mai mult sau mai putzin,crezi ca ceilalti au venit de pe alta planeta? Pai ce s-a scuturat de prin secu si de prin pcr crezi ca au plecat sa munceasca parloagele patriei? Au facut coada la inscriere si la sediile istoricilor unde,ca peste tot,nu-i intreba nimeni cine sunt ei.

  5. Domnule Kelenen Hunor de ce celuiți în vorbe să nu-i zic ceva cu … nyalás. România nu mai are cu ce să își apare suveranitatea dorinței alegătorilor. Era mai de mult dar s-a confirmat, a ieșit la iveală la Referendumul de demitere Bâsescu. Mâncarea, resursele gaz petrol, industrie magazine de mâncare și haine Bănci, Justiție toate sunt în mâna străinilor. Cine vrea independență energetică și industrială, cine vrea mai mult pentru români ajunge invariabil la închisoare. Deci supermarketurile scumpesc în aceste zile tot, președintele Iohannis blochează guvernul Socialist PSD, din blocaj iese neîncredere, bancile motivează cu neîncredere ordinele primite de la țarile mamă de a scumpi creditelor pentru români și sigur, cade guvernul. Deci procesul domnule Kelemen este invers de cum îl descrieți. Și guvernul României și premierul României nu sunt Victor Orban să zică nu-i nimic iau împrumutul de la Bancile Rusești și luați-vă iute jucariile de la Deveselu. Aici este nenorocirea. În lisa de fermitate și demnitate națională. Restul este ca cu embargoul. Nu-i mai dai voie unei țări nici să exporte nici să importe marfuri, se instalează foamea și frigul drept care o ataci și bombardezi “din motive umanitare” ca să alungi, nu-i așa, guvernul corupt, dictatorul etc…

  6. Hunor serveste Budapesta, printr-o astfel de descriere a situatiei din Romania, speriind investitorii, determinandu-i sa vina in tara noastra, impingandu-i catre Ungaria.

  7. Avem un sas corcit , mai vrem să avem și un ungur asemănător ?
    Ne-am pricopsit cu neamțul puturos și gângav , acum Hunor se vrea a fi el înlocuitorul nesimțitului ?
    Deșteptați-vă români !

  8. canalia asta baschira care,cu gaska lui de nemesi, au lins in tuhas absolut toate guvernele de dupa ’90 se da de ceasul mortii cu motiunea de cenzura? Pai madam dancila ia da afara din institutii toata maghiarimea baschira,daca nu ai lista iti dau eu una integrala..sute de maghiari paraziteaza institutiile ststului ,pentru ca PSD (dar si alte partidela vremea lor ) sa aiba sprijinul baschirilor nomazi!

  9. @Emile:
    Atat timp cat locatarul de la Cotroceni va fi alogen, situatia nu se va schimba. Ba se va inrautati si mai mult.

  10. @cotidianulfil : dupa Brexit sunt 8-10 mari companii japoneze care vor reloca fabricile din UK in UE,din care 3-4 mari fabricanti de auto! Va fi o lupta grea sa isi refaca fabricile acolo unde costurile scazute le vor maximiza profiturile!S-ar putea sa ai dreptate,UDMR e oficina guvernelor maghiare..

  11. @Tiaso: Eu m-am referit strict la partidele aparute dupa disparitia PCR-ului. Cele trei partide istorice au reiesit la viata datorita vointei si sperantei acelor lideri batrani. Ca ulterior au fost infestate cu securisti si turnatori este alta poveste. Dar aparitia majoritatii partidelor a fost opera oamenilor securitatii la fel ca si marile sindicate aparute peste noapte. Au fost organizari rapide la scara nationala, ori o astfel de logistica de cadre la nivel teritorial o avea numai securitatea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.