Kelemen: Nu putem accepta ca maghiarii să fie declaraţi vinovaţi pentru referendum

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminică seară, că respinge orice speculaţie privind rolul comunităţii maghiare la acest vot şi că nu poate accepta ca maghiarii să fie declaraţi vinovaţi pentru acest referendum, care nu are încă un rezultat final, conform Antena 3.ro.

„Aşa cum am văzut, deocamdată nimeni nu poate spune cine a câştigat: nici cei care au fost la vot şi nici cei care au stat acasă pentru că la această oră nu se ştie care este participarea – dacă este peste 50% sau la limită”, a declarat Kelemen într-o conferinţă de presă susţinută duminică seară la Cluj. El a spus că există foarte multe speculaţii privind votul comunităţii maghiare la referendum. „Resping orice speculaţie privind rolul comunităţii maghiare la acest vot şi nu putem accepta ca maghiarii să fie declaraţi vinovaţi pentru acest rezultat, care nu este final”, a spus liderul UDMR.

El a arătat că faptul că în secuime prezenţa la vot a fost scăzută nu este o noutate. „Aşa cum se cunoaşte, în secuime, unde se poate măsura prezenţa maghiarilor la vot, a fost o prezenţă scăzută, ceea ce noi ştiam de la bun început, nu este o noutate, şi noi am spus, aşa cum s-a întâmplat şi în 2007, prezenţa la vot în secuime va fi o prezenţă mult mai mică decât la alte scrutinuri, acolo unde există candidaţi maghiari, acolo unde există un interes direct pentru electoratul nostru şi unde de fiecare dată electoratul nostru a votat pentru candidaţii proprii”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, în Transilvania în general prezenţa la vot a fost mult mai scăzută decât în alte zone, precum Oltenia, sudul ţării sau Moldova. El a spus că această prezenţă scăzută „trebuie analizată şi trebuie văzut care sunt motivele pentru această participare mai scăzută”. „Interesul României, interesul naţional, interesul fiecărui cetăţean, indiferent dacă este maghiar, român sau de altă naţionalitate, este să se termine cu acest război politic şi cu acest conflict începând de mâine, de poimâine, după ce vom avea rezultate finale, să încercăm să găsim o convieţuire între cei care se află la putere şi cei din opoziţie, fiindcă sacrificiul fiecărui cetăţean în ultima perioadă a fost un sacrificiu enorm şi nu putem să aruncăm în aer tot ce s-a construit după 2009 sau după 2008”, a afirmat liderul UDMR.

„Trebuie să ne gândim foarte serios la amendarea Constituţiei, la o nouă Constituţie, până la urmă, fiindcă această Constituţie poate fi amendată, dar probabil că va fi nevoie de o nouă Constituţie, fiindcă în România coabitarea va exista şi în continuare, şi pentru coabitare trebuie să găsim o Constituţie şi o legislaţie foarte exactă şi stabilă, foarte bine pusă la punct, altfel vom avea alte conflicte în viaţa noastră politică”, a declarat Kelemen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.