Kievul i-a supărat pe polonezi: „Acționează cu rea credință”

Deschiderea pieţei europene pentru produsele ucrainene „a fost un gest unilateral de bunăvoinţă din partea Uniunii, nu o obligaţie legală bilaterală”, a declarat miercuri un eurodeputat membru al partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jacek Saryusz-Wolski, care a acuzat Kievul de rea credinţă şi că foloseşte războiul drept scuză pentru a exercita presiuni asupra UE în chestiunea exportului cerealelor ucrainene, relatează agenţia EFE.

„Exceptările de la plata taxelor vamale pentru cerealele ucrainene în UE sunt un privilegiu unilateral, limitat în timp şi revocabil acordat Ucrainei”, a amintit eurodeputatul polonez, în timp ce guvernul de la Kiev insistă pe lângă Comisia Europeană să respingă cererea statelor UE vecine cu Ucraina de a prelungi restricţiile asupra importului unor produse agricole ucrainene, restricţii ce expiră pe 15 septembrie.

„Ucraina acţionează cu rea credinţă în această chestiune, folosind războiul pentru a obliga UE să-şi deschidă piaţa agricolă în mod permanent şi să perpetueze acest precedent pe termen nelimitat”, a mai remarcat acelaşi eurodeputat polonez, care s-a exprimat conform poziţiei guvernului de la Varşovia.

„Deschiderea permanentă a pieţei europene pentru cerealele ucrainene ar fi contrară principiilor Politicii Agricole Comune a UE, bazată pe subvenţionarea producţiei agricole şi protejarea pieţei interne în faţa importurilor (…) din state terţe”, a explicat eurodeputatul.

Intrarea liberă a produselor ucrainene pe piaţa UE „a fost un gest unilateral de bunăvoinţă din partea Uniunii, nu o obligaţie legală bilaterală pe care Ucraina să o poată reclama prin mijloace legale”, a mai subliniat europarlamentarul Jacek Saryusz-Wolski, după ce guvernul ucrainean a sugerat că s-ar putea adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) dacă cerealele ucrainene nu sunt lăsate să intre liber pe piaţa statelor UE.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare.

În acest timp, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate” (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Toate acestea au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisiei Europeană.

După ce Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, Comisia Europeană a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor „măsuri excepţionale de salvgardare” aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, acord ce expiră pe 15 septembrie.

Guvernul polonez a anunţat că va prelungi oricum aceste restricţii, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul. Mai mult, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a anunţat recent că pe lista produselor agricole ucrainene interzise la import în Polonia vor fi adăugate mierea şi zmeura.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

7 Comentarii

  1. stați să vedeți de ce sînt în stare. au vagoane de rea credință mai multe dăcît dă ceriale.

  2. Foarte bine fac ucrainienii! Toată lumea a stat drepți în fața lui Zelenski, toți şmecherii de la Bruxelles făceau coadă la tren să meargă la Kiev ca să-şi arate slugărnicia față de Licurici, europarlamentarìi l-au aplaudat în picoare când s-a adresat PE, preşedintele Poloniei a fost mare susținător a tot ce a cerut Ucraina, crezând în promisiunea partenerului strategic că va lua locul Germaniei în construcția UE şi tot aşa.
    Voi, polonezii sunteți cei care l-ați pupat în c#& cel mai mult pe Zelenski şi pe camarila lui, uitând ce v-au făcut naziştii ucrainieni ai lui Banderas, lăsând deoparte istoria unor asasinate în masă în ’39 comise de ucrainieni asupra poporului vostru! Ruşine să vă fie şi nu vă mai plângeți!

  3. au coloana vertebrala si IQ, altii doar se tarasc asteptand o ”sca…a”

  4. Export cereale ukraineene? Fratilor, sunt convoaie de tiruri si platforme care cara containere pline cu cereale pe drumurile de la albita sau din nordul tarii spre constanta! E o aglomeratie infernala pe sosele! Pe unde gasesc portite, se grabesc sa exporte! Brava lor! Economia Romaniei e in circular dar la pamant din toate punctele de vedere de cel putin 5 ani, de asta se si accepta importul de cereale ukraineene.

  5. Zelenski e gata sa porneasca al Treila Razboi Mondial, nuclear de data asta, iar polonezi se pling pentru pirturi lui Zelenski? Ved ca Borrell nu este unicul inapoiat mintal din UE.

  6. Inca un nene care si-a facut loc pe „Lista Mortii” ! … Polonezul eurodeputat trebuie acum sa fie atent sa nu-l calce vreun cargou care transporta cereale ucrane, cind se plimba prin Piata Mare din Bruxelles …

  7. Bey tavarisci,mai lasati vrajeala cu „calitatea” produselor ucrainiene ca nu tine,altfel nu le-ar cumpara toata lumea.Plus ca si aia,ca si voi,platesc acelasi pret la motorina,la utilaje si la alte probleme. Uite asa cade si Romania intre scaune luandu-se dupa altii care au mai multi saci in carutza lor si isi permit sa faca prostii.Este o putineala,o mafiotzaraie,sau o tampenie sa spuna unii ca ucrainienii au pe ei „rea credintza” cand tot aceeiasi tavarisci zic ei ca ii ajuta pe ucrainieni,dar nu stiu cum sa le-o mai traga la cap pentru ca le strica lor ploile,dar uita ca si ei au stricat,asemanator ,ploile agricultorilor din vestul Europei atunci cand i-au napadit pe aia cu marfurile lor fara taxe si i-au obligat pe aia sa isi schimbe viatza si sa isi schimbe afacerile din agricultura.Pentru ca asta se va intampla si la noi,in estul Europei,atunci cand Ucraina,cu agricultura ei,poate ca va intra in UE,acum fiind doar o avanpremiera la care rezista doar cei ce se vor adapta,altfel,ura si la gara.Adica daca nu mai merge cu graul sa puna in tarlale altceva,,sa creasca animale,sau sa se lase de agricultura,daca nu ii mai duce capul.Ca nu suntem noi,consumatorii,o societate de binefacere pentru puturosi,ca sa fim de acord cu preturile lor mai mari,daca se poate si altfel.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.