Kommersant: Problemele Lukoil sunt cauzate de slăbirea poziției politicienilor pro-ruși din România

Instanța română a refuzat să ridice restricțiile impuse în cazul celor șase manageri Petrotel – structura de rafinare LUKOIL de la Ploiesti, și a amânat examinarea cererii de anulare a măsurilor asiguratorii pentru o suma de doua miliarde euro. Procurorii români acuză Petrotel și pe managerii săi de evaziune fiscala, scrie paginaderusia.ro, citând Kommersant. „Astfel de suspiciuni au existat şi înainte, dar acum presiunea autoeitatilor romane asupra LUKOIL a crescut în mod dramatic”, scrie publicatia rusa Kommersant, care explică acest atac asupra activelor rusești din România prin „slăbirea pozitiilor politicienilor români loiali investitorilor din Rusia”.

Sursele „Kommersant”, persoane familiare cu situația, cred că situația din jurul rafinăriei se datorează în mare parte luptei politice din România între președintele Klaus Iohannis, care este considerat pro-occidental, și premierul Victor Ponta, care ar putea să demisioneze din cauza acuzațiilor de corupție.

Trimiterea la Ponta, „politician loial invetsitorilor rusi” se face in mod si mai clar mai jos. Astfel, Kommersant scrie ca „dezacorduri în cauza Lukoil au aparut şi în noiembrie 2014, cand președintele de atunci, Traian Basescu, a propus naționalizarea rafinăriei, dar premierul (Ponta) a respins propunerea, scrie publicatia rusa.

Acum, seful LUKOIL, Vagit Alekperov încearcă să dreagă situația și a cerut o întâlnire lui Klaus Hohannis, dar nu a primit niciun răspuns de la Cotroceni.

Deși ancheta se desfasoara începand cu anul trecut, acum a ajuns la faza cea mai grava pentru LUKOIL. Vice-presedintele LUKOIL Thomas Müller recunoaște că „nu știe ce crede guvernul român.”

„Am plătit taxe de 650 milioane de dolari din momentul în care am intrat în afacere. Mare parte este acciza pe combustibil și TVA-ul. Impozitul pe venit nu este mare, noi am fi fost fericiti să plătim mai mult, – spune el. Cea mai mare parte a problemei este lipsa totală de înțelegere a modului în care compania operează și ce practici sunt frecvente în cadrul companiilor petroliere internaționale”, acuză Thomas Müller.

Potrivit managerului, LUKOIL este „foarte îngrijorat de posibilitatea opririi rafinăriei: „Nu vrem s-o vedem din nou oprita, mai ales în timpul verii, atunci când cererea este mare, dar în cazul în care activele sunt arestate, nu vom avea de ales.” Potrivit acestuia, compania este expusă pierderilor financiare ca urmare a înghețării fondurilor, dar mai ales deteriorarii reputației.

Compania rusă afirma că nu intenționează să vândă uzina, deși Lukoil a primit trei propuneri. „Noi nu am răspuns la ele. Este ciudat faptul că într-o vreme grea pentru rafinarea europeană, cineva dorește să cumpere uzina”, precizează vice-presedintele LUKOIL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.