Kovesi, aviz fără emoții pentru un nou mandat

UPDATE Secția pentru procurori a CSM a avizat luni favorabil, cu unanimitate, propunerea de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA.

Kovesi s-a prezentat luni în fața CSM după ce a fost propusă pentru un nou mandat în fruntea DNA de ministrul Justiției Raluca Prună.

„În noul mandat îmi propun asigurarea stabilităţii în cadrul instituţiei, creşterea transparenţei, consolidarea statutului procurorului şi recuperarea prejudiciilor. (…) În 2015 au fost cei mai mulţi inculpaţi trimişi în judecată de la înfiinţarea DNA. Avem de şase ori mai mulţi demnitari investigaţi şi trimişi în judecată în ultimii ani”, a declarat Kovesi în faţa membrilor CSM.

„Principalul meu atu a fost că am deţinut timp de şase ani funcţia de procuror general şi am cunoscut mulţi colegi care lucrau la cazuri de mică corupţie. Am reuşit să facem angajări, schemă de personal este completată în proporţie de 92%”, a declarat mai Kovesi, prezentând şi un rezumat al activităţii sale în fruntea DNA.

Șefa DNA a mai afirmat totodată luni că cererile de apărare a reputaţiei chiar dacă „nu au ca finalitate sancţiun reprezintă un instument important pentru sistemul judiciar şi trebuie menţinut şi folosit”.

„Există şi CNA, care are cam acelaşi rol, dar pentru magistraţi este mai important instrumenul legislativ pe care CSM îl are. Atunci când se stabileşte că afirmaţiile au fost denigratoare şi CSM dă o hotărâre, aceasta ar trebui să fie obligatorie ca şi dreptul la replică, să fie publicată în ziarul sau la postul de televiziune unde s-au făcut afirmaţiile iar în momentul în care hotărârea CSM este adoptată, ar trebui să fie obligatorie”, a declarat aceasta.

În ceea ce priveşte scurgerile de informaţii Kovesi recunoaşte că au existat astfel de situaţii din „nefericire” şi că în cazul procurorilor „criteriile de integritate trebuie să fie superioare oricărei categorii”.

„Ne-am confruntat în anul 2013 cu o astfel de situaţie, când un procuror şef al DNA a fost acuzat de acest lucru. Nimic nu ne-a împiedicat să facem dosar. De fiecare dată când genul acesta de dezvăluiri poartă semnul unor infracţiuni, am făcut dosare. Avem şi poliţişti care au lucrat în cadrul DNA şi au fost condamnaţi definitv pentru acest gen de infracţiuni. Avem reguli foarte stricte referitoare la modul în care sunt folosite informaţii clasificate”, a spus Kovesi în faţa procurorilor CSM.

La ieşirea de la CSM, Kovesi a fost aşteptată de câţiva protestatari, care au scandat „Demisia! La puşcărie! Sluga lui Băsescu!” .

Raluca Prună a anunțat luna trecută, la bilanțul pe 2015 al Direcției Naționale Anticorupție, că va propune reînvestirea procurorului șef al instituției Laura Codruța Kovesi.

Kovesi trebuia să fie intervievată la CSM pe 24 martie, dar ministrul Justiției a cerut Consiliului reprogramarea interviului deoarece joi a participat la Bruxelles, la Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), convocat ca urmare a atentatelor teroriste din capitala Belgiei.

Potrivit legii, procurorii șefi ai marilor Parchete sunt propuși de ministrul Justiției, CSM dă un aviz consultativ, iar președintele țării îi numește.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.