Kovesi porneşte cu o ţintă de 3.000 de dosare

Laura Codruța Kovesi se declară surprinsă că în UE există discrepanțe mari în privința numărului investigațiilor fraudelor financiare: Există state cu sute de cazuri și state cu 3-4 cazuri.

Pandemia care a determinat alocarea de mai mulți bani europeni poate înseamna mai puțină rigurozitate în respectarea regulilor și implicit un risc mai mare pentru fraude financiare, a declarat Laura Codruța Kövesi, procuror-șef european al Parchetului European, în cadrul EUROSFAT.

„Atunci când vorbim de apărarea statului de drept, implicit de combaterea corupției și a fraudei financiare, Parchetul European va avea un rol foarte important. Mă refer mai ales la această situație cu pandemia, o situație în care pentru prima dată o să avem mai mulți bani care merg către statele membre, mai multă flexibilitate și mai puțină rigurozitate în a respecta anumite reguli, ceea ce înseamnă un risc mai mare pentru a avea fraude financiare”, a afirmat Laura Codruța Kövesi.

Ea a adăugat că daunele cu TVA la nivelul UE pot ajunge într-an la aproximativ 30-60 de miliarde de euro, conform Institutului Kiel pentru Economie Mondială. Cea de-a doua concluzie a studiului este că există corupție în toate statele UE.

„Analizând diferența între exporturi și importuri în fiecare stat, concluzia este că nu avem țări curate. Nu avem nici țări care să fie cele mai corupte, să poți să zici că mereu este un vinovat de serviciu și corupția este mai mare, dar nici nu avem țări curate în Europa. Astfel de infracțiuni se comit în toate statele membre. Parchetul European va avea avantajul abordării unitare. Investigarea acestui tip de fraude va fi o prioritate în toate statele membre”, a explicat procurorul-șef european.

Când i-a fost cerut să realizeze bugetul pentru înființarea Parchetului European, Laura Codruta Kövesi a solicitat un raport despre fraudele financiare investigate în ultimii patru ani în cele 22 de state membre ale Parchetului.

„Am constatat cu surprindere că sunt foarte mari discrepanțe. Există state membre în care sunt investigate sute de dosare în fiecare an și state în care sunt investigate trei sau patru dosare. Nu înseamnă că acele state sunt cele mai curate, ci poate că nu a existat o prioritate pentru a investiga aceste infracțiuni. Parchetul European este un răspuns pe care Europa îl dă acestei provocări. Pentru a avea succes, avem nevoie de câteva condiții. Prima este independența sistemului judiciar. Independența Parchetului European este reglementată prin regulamentul său, toți procurorii care vor lucra pentru Parchetul European vor fi independenți. A doua condiție este legată de resurse. Bugetul pe care l-am cerut este în jurul a 55 de milioane de euro. Astfel, vom putea avea 140 de procurori în cele 22 de state membre. Ei trebuie, cel puțin pentru început, să investigheze minim de 3.000 de dosare”, a spus Laura Codruța Kövesi.

Întrebată despre evoluția numărului de infracțiuni în timpul pandemiei, oficialul european a spus că se așteaptă la o creștere a fraudelor financiare în sistemul medical.

„În sistemul medical, cu siguranță, numărul de cazuri în această perioadă ar putea să fie la fel ca și în trecut sau chiar ar putea să crească. Mă refer în special la domeniul achizițiilor publice. Aici sunt convinsă că numărul achizițiilor publice a crescut și, în general, când sunt făcute fără licitații, fără reguli stricte, este clar că există un risc mai mare pentru fraude. Chiar dacă nu am început activitatea, am primit câteva plângeri cu privire la acest tip de infracțiuni, dar pe toate le-am trimis la OLAF (n.red.Oficiul European de Luptă Antifraudă)”, a declarat procurorul-șef european.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. wow!!!!! ne-a omorat. iar cu independenta procurorilor, vrea multi bani. noroc cu starile de urgenta si alerta care au permis „achizitii”…la greu fara licitatii. asa ca luluta nu prea vad ce va putea face in sistemul medical. intrebare: va incepe cu guwernerul sica, asa sa dea exemplu??????

  2. I-auzi! madam ofitereasa CIA se pronunta fara proces, pe dosare falsificate, asa cum a fost obisnuita din România!

  3. Il are pe ala al frantei, ia sa vedem ce ii poate face? Sechestreaza si inchide boii de la caruta vacii sfinte pe functie?!

  4. Dacă le va face din scorneli, i se vor răsturna drept în cap. Cu democrațiile autentice nu se glumește.

  5. Ara Drace! Toate or sa mearga pana cand o sa se lege de cine nu trebuie. Aia din Vest nu se lasa regulati de travestita asta. Numai sa incerce sa ancheteze vreun mahar ioropean, ca o si vad mazilita la patria muma.

  6. Bleah !!!
    Romanca ( fara diacritice) de la Bruxelles face valuri.
    Cum naiba, mai toate cozile de topor din Romania sunt alogeni ?!
    Unde esti tu Vadime, sa le arunci verde-n fata impostura ridicata la rang de argumentatie de partid, tuturor prostilor si slugilor cocotate in palatele administratiei centrale.

  7. Întrebaţi-o pe madam Sacâz dacă în cele 3000 de dosare sunt incluse şi propriile
    dosare din România.

  8. In toti anii cat a fost capetenia DNA, Luluta a dovedit zi de zi ca nu stie carte in general. O semianalfabeta la propriu! De stiinta dreptului nici nu se pune problema. Daca ne gandim ca a fost testata si acceptata de niste afoni ca ea, adica Basescu si Iohanis atunci dovada este si mai evidenta.

  9. Pietroasa/Kovesi este raschetoarea sefa a parchetului din epoca limbii de lemn pur „europene”…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.