Şeful diplomaţiei române, vizită la Washington

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea luni, la Washington D.C., consultări politice cu secretarul de stat al SUA Michael Richard Pompeo, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației române o efectuează în Statele Unite ale Americii, în perioada 19-20 octombrie.

Organizată în contextul celebrării, în 2020, a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și SUA, vizita reprezintă „un bun prilej pentru reconfirmarea principalelor coordonate ale Parteneriatului Strategic, precum și pentru evaluarea stadiului și prioritizarea proiectelor de interes comun, reflectând angajamentul solid al celor două țări pentru extinderea și aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic”, conform MAE.

Discuțiile dintre ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Pompeo vor viza cooperarea bilaterală în domeniul politic, militar, energetic și economic, inclusiv proiectele strategice prioritare de interconectare promovate de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.

Ministrul Bogdan Aurescu va evidenția, totodată, în discuțiile cu secretarul de stat Mike Pompeo, obiectivul, de mare importanță pentru cetățenii români, al accederii țării noastre în Programul Visa Waiver.

De asemenea, vor fi abordate evoluțiile regionale, cu accent pe regiunea Mării Negre și securitatea pe Flancul Estic al NATO, precum și alte teme de interes de pe agenda internațională.

„Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii ocupă un loc central, fiind unul dintre cei trei piloni fundamentali ai arhitecturii politicii externe și de securitate a țării noastre, iar dezvoltarea și aprofundarea acestuia, în toate dimensiunile sale, constituie obiective asumate la cel mai înalt nivel. Cu prilejul consultărilor pe care le voi avea cu secretarul de stat al SUA Mike Pompeo, vom evalua pragmatic stadiul Parteneriatul Strategic, pornind de la obiectivele concrete stabilite prin Declarația Comună a Președinților României și SUA, din 20 august 2019, adoptată cu ocazia vizitei la Washington a Președintelui Klaus Iohannis, și care, prin efortul nostru comun, angajament solid și voință politică, au fost în bună măsură realizate. Totodată, vom prioritiza principalele proiecte de interes comun aflate pe agendă, inclusiv în vederea pregătirii structurate a celei de-a 7-a reuniuni a Dialogului Strategic România-SUA, planificată pentru anul viitor, când vom celebra 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu înainte de vizită.

Vizita va mai include întrevederi cu alți oficiali americani, precum și cu reprezentanți ai unor think-tank-uri americane.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va participa de la Washington, prin videoconferință, la panelul ministerial „Smart Money” din cadrul Forumului Web organizat în marja Summit-ului Virtual al Inițiativei celor Trei Mări, organizat de Estonia la 19 octombrie a.c.

Vizita șefului diplomației române fusese programată inițial pentru începutul lunii aprilie a.c., fiind amânată din cauza evoluțiilor legate de pandemia de COVID-19.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Ceva armament, ceva avioane, ceva plasari de trupe in Romanica din zonele de razboi?!

  2. Cu chelia asta si cu frigul care vine, cred ca o șepcuta cu MAGA cade bine, mai ales daca e moca … totusi, parca tot o kipa e mai șic …

  3. Oauu bree. E clar ce fel de diplomație aveți, de unul ca ăsta vă e șeful,..

  4. Mdea,si eu care credeam ca Poleitul s-a dus sa vada de ventilatoarele promise de ,,partenerul strategic,,cu luni de zile in urma..M-am inselat.Rusine mie.Era vorba doar de o vizita de pupincurism,poate capata si asta o sapchie cadou sa se dea rotund la intoarcere.

  5. In ce consta „marea importanță pentru cetățenii români, al accederii țării noastre în Programul Visa Waiver”?!?

  6. Parlamentul sa dea lege ca doar ETNICII ROMANI sa ocupe functii in ministerul de externe si servicii.
    Altfel suntem in pericol mare de sifonare de informatii pe bani multi ca moare Izzraillu de foame.

  7. Doamne ocrotește-i pe români. Urmează alte 10 Miliarde de dolari împrumutate. Vai de noi. Domnul acesta ministru de externe pentru o cutie de havane fine acceptă să revenim la sfârșitul anilor 50 la aragaz cu butelie. Și probanil încalzire cu GNL subvenționată de Statul Român cu GNL . S-a anunțat începerea construirii unui tetminal de descărcare la Constanța. Erau oferte la începutul anilir 90 pentru GNL pentru instituții sau case cu cisternă în curte și gaz tras în casă.
    Plăteai 2500 dolari instalarea și un fel de garanție și veneau ei și-ți reîncarcau la comanda cisterna. Oferta spunea că dacă renunți își ridică instalația și îți returnează cei 2500 dolari.

  8. Cu mecla asta de „lost in space” din poza parca-l si aud, nedumerit : „Domne, da’ ce-are stiloul asta, de ce nu scrie ?” … iar seful de cabinet : „Domnu’ Aurica … capacu’, domne, scoateti capacu’ !” …

  9. de ce mai cheltuiesti bani pe avion ? mergi la zuckermanul tau ,ca tot vorbiti aceeasi limba si spunei ca subordonezi total tara, intereselor americane.

  10. I-o fi dat mutu bani la el pentru niste rachete ruginite?Ca altfel nu il baga nimeni in seama pe alogen.

  11. A fost chemat, nu este vorba de nici o vizita. Asta-i alt roman din guvernul meu care lucreaza cu spor pentru tara.

  12. Cine are idee de ce a fost chemat individul la Stăpân? Să i se spună să ne pregătim ca Rusia să fie atacată de către amerloci din România? Dacă Rusia va fi atacată de aici, atunci rușii vor riposta și teritoriul României va deveni un deșert radioactiv pentru totdeauna. Individul ăsta cu mutră de copil oligofren înțelege oare despre ce e vorba?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.