Bogdan Aurescu îşi începe mandatul la Curtea Internaţională de Justiţie (ONU)

Fost ministru român de Externe şi fost consilier prezidenţial, diplomat de carieră, Bogdan Aurescu îşi începe, la 6 februarie 2024, mandatul de judecător la Curtea Internaţională de Justiţie, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

La 9 noiembrie 2023, Adunarea Generală şi Consiliul de Securitate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite l-au ales pe Bogdan Aurescu în funcţia de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie cu 117 voturi în detrimentul unui candidat din partea Federaţiei Ruse (77 de voturi). „Onorat să fiu ales astăzi în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU de către Adunarea Generală a ONU cu 117 voturi şi Consiliul de Securitate al ONU cu 9 voturi, fiind primul român care îndeplineşte această funcţie”, a scris Aurescu, la data menţionată, pe platforma X (Twitter).

Bogdan Aurescu a fost, în perioada 6 mai 2016 – 4 noiembrie 2019, consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Politică Externă, precum şi între 15 iunie 2023 şi 1 februarie 2024.

A ocupat funcţia de ministru al afacerilor externe al României la data de 4 noiembrie 2019 (până în 2023), fiind membru al Guvernelor Ludovic Orban, Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă.

Curtea este formată din 15 judecători, aleşi pentru un mandat de 9 ani de Adunarea Generală şi de Consiliul de Securitate ONU şi este asistată de Grefă, organul administrativ al Curţii.

Statele care sunt părţi într-o cauză aflată pe rolul CIJ, au posibilitatea să desemneze un judecător ad-hoc în cauză, în situaţia în care printre membrii Curţii nu se numără un judecător având naţionalitatea statului respectiv.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Is dulci si placute sinecurile astea. Bine, trebuie sa mai si executi comenzile primite…

  2. Un profesionist pursânge,diplomat respectat în toată lumea.Era grotesc ca un orc putinist sa ocupe această funcție.

  3. L-au recomensat stapanii pentru serviciile facute lor si nu romanilor. Individul insa isi freaca mainile aiurea. ONU in actuala sa structura este pe duca. Cat de curand omenirea va avea un ONU dupa vointa si gandirea celor din BRICS.

  4. Ce mai „diplomat de cariera”! Asta este ca un fel de augustin zegrean

  5. „ȘI CU CE SE OCUPĂ ONORATA CURTE?–A CĂROR VERDICTE SUNT FOLOSITE CA USA SĂ ȘTEARGĂ PUȘTILE CU CARE SE UCIDE-N LUME! RUȘINE CĂ ZIC AȘA DA–SICTIR!

  6. Un valoros pentru o Curte la fel de valoroasă, ce dă sentințe care nu interesează pe nimeni. Aşa că „Goldenberg, fă-te că lucrezi” ca să-ți iei salariul nesimțit plus drepturile aferente, la fel de nesimțite.

  7. cu cat mai ingenunchiati s a ta n e i cu atat mai sus „PA FUnTZIE”. dorimiti, rumanii mi-eee-iii, dormiti, mah!

  8. Cer cu fermitate excluderea imediata a Romaniei din sacrul Spatiu Schengen imediat dupa ce este admisa!

  9. Organizaţiei Naţiunilor Unite s-a făcut de cacao prin numirea lui Bogdan Aurescu judecător la Curtea Internaţională de Justiţie, O NULITATE !
    Probabil au nevoie de nevertebrate, leviere pentru americani, nimic altceva. Evident, super bine plătite.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.