Rezoluție globală privind Inteligența Artificială

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat joi prima rezoluţie globală privind inteligenţa artificială (IA) pentru a încuraja protejarea datelor cu caracter personal, monitorizarea IA pentru riscuri şi protejarea drepturilor omului, au declarat oficiali americani, relatează Reuters.

Rezoluţia fără caracter obligatoriu, propusă de Statele Unite şi co-sponsorizată de alte 122 de naţiuni, a fost negociată timp de trei luni şi pledează, de asemenea, pentru întărirea politicilor de confidenţialitate, au declarat oficiali în prezenţa jurnaliştilor, înainte de adoptarea rezoluţiei.

„Navigăm în ape agitate cu tehnologia aflată în schimbare rapidă, ceea ce înseamnă că este mai important ca niciodată să ţinem de lumina valorilor noastre”, a spus unul dintre oficialii înalţi ai administraţiei, descriind rezoluţia ca fiind „primul document de consens cu adevărat global privind IA”.

Rezoluţia este cea mai recentă dintr-o serie de iniţiative ale guvernelor din întreaga lume pentru a modela dezvoltarea inteligenţei artificiale, pe fondul temerilor că ar putea fi folosită pentru a perturba procesele democratice, amplifica frauda sau pentru a duce la pierderi dramatice de locuri de muncă, printre alte daune.

„Proiectarea, dezvoltarea, implementarea şi utilizarea incorectă sau rău intenţionată a sistemelor de inteligenţă artificială… prezintă riscuri care ar putea… submina protecţia, promovarea şi exercitarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, se arată în textul rezoluţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. ONU este o gluma, o adunatura de cimpanzei, marionetele globalistilor cu aere de inalti functionari mondiali care toaca banii popoarelor. A rezolvat ONU vreo criza umanitara in ultimii 80 de ani? NU! De ce finantam tot felul de basini globaliste cum ar fi ONU sau OMS? Daca acum 60 de ani la ONU erau oameni cu carte, acum nu sunt decat mediocrii, daca nu prosti de-a binelea, care sunt acolo doar pentru ca sunt conectati politic…Mai avem nevoie de ONU? NU..Mai avem nevoie de parlamente supradimensionate cand legile bune s-au adoptat de mai bine de 100 de ani? NU! Avem nevoie de o mai buna gestiune locala si de asta trebuie sa facem bine si sa veghem ca este bine in comunitatile in care traim. Suntem bine, in pace si in bunastare, atunci putem sa si primim oaspeti. Daca nu suntem bine, nu putem sa vorbim de basini internationale.

  2. “ Rezoluţia fără caracter obligatoriu, propusă de Statele Unite”
    1. Tot ce propune USA are caracter obligatoriu.
    2. Se urmărește “întărirea politicilor de confidenţialitate” deoarece IA ar putea submina protecţia, promovarea şi exercitarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ale omului.
    NSA-ul Statelor Unite are în “Statutul său inițial prevedea un scop foarte concis: să protejeze comunicațiile guvernamentale americane și să intercepteze comunicațiile puterilor străine” iar în prezent “Are competența supravegherii, descifrării și prelucrării comunicațiilor electronice internaționale”. Atunci pentru cine e rezoluția ONU? Pentru concurenții lui NSA?

  3. niste maimutzoi…mare parte ‘din Braila’ vorba bancului
    de astia ca si A.Severin si Kissinger…de le stiu ei pe toate

  4. inteligenta artificială a .ulii va fi ultimul model de vibrator cu „antivirus”

  5. Nu poți impune nimic unor corporații, unor particulari, cum nu poi controla nici hackerul sau chiar țări interesate cum ar fi israel america china rusia,.. și probabil toată planeta la un moment dat.. Este clar un suport al dezvoltării al noilor technologii și util progresului,.ONU e o glumă sinistră..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.