Kovesi și-a schimbat „părul”, dar năravul ba: „Trebuia încheiat”

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA și actualul șef al Parchetului European, a declarat că ar mai semnat protocoale cu SRI, aceste documente nefiind nelegale. „Nimeni, la momentul respectiv, din sistemul judiciar nu a avut o problemă”, spune Kovesi.

„Sigur ca da (ar mai semna un protocol cu SRI, n.r.). Nu a fost ceva nelegal, din punctul meu de vedere. Dacă a fost bine sau nu că protocolul a fost clasificat? Acest lucru nu mi s-a părut o problemă în 2009, acum poate ca l-aș trimite la CSM pentru o opinie. Dar protocolul trebuia încheiat. Până la apariția lui, fiecare lucra cum voia cu SRI. Acest protocol a instituit reguli scrise”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru ziare.com.

„Nimeni, la momentul respectiv, din sistemul judiciar și din Consiliul Superior al Magistraturii nu a avut nicio problemă”, a explicat Kovesi, însă în urma unei reevaluări efectuate după 10 ani se poate spune că „ai fi făcut mai bine”.

„Dar, din punctul meu de vedere, nu e nimic rău ca un conducator de instituție să facă un acord de lucru, că se numeste protocol sau altfel”, a mai punctat fosta șefă DNA și actualul șef al Parchetului European.

Protocolul din 2009 dintre SRI şi Parchetul General avea 18 pagini, prevedea elaborarea de strategii comune, dar şi constituirea de echipe operative comune. În baza acestui protocol, Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani.

Serviciul Român de Informaţii a declasificat, în luna iunie 2018, un alt protocol, cel încheiat de data aceasta cu Parchetul General şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Documentul cuprindea cadrul legal pentru gestionarea informaţiilor din procedurile de emitere a mandatelor de securitate naţională. Protocolul avea şase pagini şi era semnat de directorul SRI de la acea vreme, George Maior, de Laura Codruţa Kovesi în calitate de procuror general la acel moment şi de fostul preşedinte al instanţei supreme, Nicolae Popa.

În luna octombrie, şi Inspecţia Judiciară a anunţat că încheiase un protocol cu Serviciul Român de Informaţii şi l-a publicat. Protocolul încheiat în 2016 prevedea modalitatea de cooperare dintre instituţii şi modul în care Inspecţia se obligă să raporteze Serviciului cum a folosit datele primite, instituţia ocupându-se cu cercetarea posibilelor abateri disciplinare săvârşite de procurori şi judecători.

Protocolul încheiat în 2016 între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii a ajuns în luna august la opinia publică. O variantă nesecretă care a fost publicată pe site-ul Ministerului Public şi una secretă, ce a apărut câteva ore mai târziu, pe Facebook-ul lui Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeaşi zi, chiar înainte de alegerile din 2016. În timp ce protocolul public era unul strict tehnic, realizat în baza legii, cel secret era o continuare a protocolului din 2009.

Curtea Constituţională a stabilit în primăvara acestui an, cu privire la încheierea protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, că acestea sunt în afara ordinii constituţionale şi au obligat legiuitorul să lupte contra unei paradigme juridice neconstituţionale de peste 9 ani.

CCR precizează că, analizând conținutul lor celor două protocoale, respectiv Protocolul nr.00750 din 4 februarie 2009 și Protocolul nr.09472 din 8 decembrie 2016, se constată că obiectivele ce au vizat, în principal, ”planurile comune de acțiune” și ”echipele operative comune” stabilite prin primul Protocol [art.3 lit.g)], în condițiile în care acest articol nu se prevede doar la cooperarea în vederea prevenirii amenințărilor securității naționale, ci vizează și combaterea ”infracțiunilor grave”, depășesc cadrul legal, în condițiile în care SRI nu are calitatea de organ de urmărire penală și, prin urmare, nici competență în acest domeniu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

14 Comentarii

  1. Sa se spele EUROPENOIZII pe cap cu ea. Este sluga ideala pentru ei.

  2. „Nimeni, la momentul respectiv, din sistemul judiciar nu a avut o problemă”, spune Kovesi” Cred si eu, de suferit, au suferit cei carora le-ai facut dosare fara dovezi, la comanda! Sictir, jegule ordinar! Javra ai fost, javra ramai!

  3. Citez din articol”Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA și actualul șef al Parchetului European, a declarat că ar mai semnat protocoale cu SRI, aceste documente nefiind nelegale.” Vedeti nuanta exprimarii „nefiind nelegale”, in loc de: „documentele fiind legale”= ilegale 100%? Dar care este legea in care este prevazute astea?

  4. In Februarie 2019, la Audierile din Plenul Parlamentului European a Contracandidatului Francez al dnei Kovesi, dl J. F. Bohnert, cel SUSTINUT si de Guvernul ROMANIEI(in detrimentul dnei Kovesi!), la Procedura de numire a Procurorului sef European, acesta a raspuns pe subiect:
    „Răspunsul Candidatului francez la Parchetul European, la întrebarea unui Europarlamentar ROMAN dacă ar colabora cu serviciile secrete. „Acestea nu sunt un interlocutor privilegiat”.
    La audierile de azi de la Bruxelles, candidatul francez la şefia Parchetului European (EPPO), Jean-Francois Bohnert, a fost întrebat de europarlamentarul PSD Emilian Pavel dacă doreşte să aibă Protocoale cu serviciile de informaţii din state membre de la care să primească informaţii pentru a-l ajuta în anchete.
    Bohnert a dat asigurări că pentru el „serviciile secrete nu sunt un interlocutor privilegiat”.
    „Este interesantă întrebarea, vedem din ce în ce mai mult aşa-numitele intelligence, dar pentru mine serviciile secrete nu sunt un interlocutor privilegiat. Eu sunt procuror francez, sunt OBISNUIT să LUCREZ cu Servicii care aduc PROBE materiale judiciare şi, în calitate de şef al Parchetului European, ar trebui să FAC acelaşi lucru”, a spus el.
    El a mai spus că vede această funcţie drept una de ”magistrat, tehnician al parchetului”, dar care presupune totodată capacităţi de coordonare şi ”o anumită sensibilitate diplomatică”.
    https://www.libertatea.ro/stiri/jean-francois-bohnert-ar-colabora-cu-serviciile-secrete-2559622

    Evident, vuvuzelele PSD si ALDE din PE au tacut chitic!
    Succes, dna Kovesi!!!

  5. In 2005, Premier era chiar Tariceanu, era si Vicepresedinte CSAT, deci participant la Sedinta CSAT in care s-a Adoptat Decizia nr 17/2005 privind Protocoalele!
    Raportul CSAT privind activitatea desfășurată în anul 2005(existent pe Site-ul Presedintiei!), Consiliu al cărui Vicepreședinte era Tăriceanu, menţionează clar Incheierea unor Protocoale de către Parchetul General și DNA cu Serviciile secrete, dar și cu multe alte Instituții.
    http://csat.presidency.ro/files/documente/Raport_CSAT_2005_2ro.pdf

    Intrebat acum vreo cateva Luni despre faptul ca Decizia 17/2005 a fost adoptata de CSAT cand el era Vicepresedinte CSAT si Prim Minsitru, Tariceanu a raspuns:
    „Noi nu am avut cunoştinţe despre conţinutul acestor protocoale, sau cel puţin eu nu îmi aduc aminte detaliile, sunt 13 ani de atunci.”
    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22378722-tariceanu-despre-avizarea-csat-vremea-cnd-era-premier-unor-protocoale-sri-noi-nu-avut-cunostinte-despre-continutul-acestor-protocoale-sau-cel-putin-nu-aduc-aminte-detaliile-sunt-13-ani-atunci.htm
    Evident, ACUM Tariceanu NU stie, NU isi aduce aminte!
    La fel, cum Dragnea nu stia nimic de „statul paralel”, cu care se intalnea la T1 si K2!
    Pe Decizia CSAT nr 17/2005 vom vedea Semnatura lui Tariceanu!
    Decizia CSAT nr 17/2005 NU a fost DESECRETIZATA, nici Taricenau NU mai cere!
    De ce oare?!

  6. Care-i durerea dumitale, Lili ?
    Nu intereseaza parerea, opinia, fapta unui gunoi fata de alt gunoi sau situatie.
    Ce vrei a spune ?
    Vad ca iute te-a apucat SATANA. Si ce faci dta este numit clar; JEGOZENIE. Acest lucru nu are de a face cu cintea, cu omenia, cu CRESTINISMUL. Rusine neamului romanesc cu astfel de creaturi.

  7. Sa traiasca Kovesi,hai,gata,destul,mai barfitii si pe alti,ea s-a scos,e „europeana”!

  8. O inteligenta profesionala desavarsita, o vointa de fier. Astea au adus-o pe Codruta Kovesi sa conduca justitia in UE.
    In loc sa va bucurati ca cineva din Romania ocupa aceasta functie, aruncati cu zoi. Dar asta e un obicei vechi la romani sa-si murdareasca valorile. Cititi intregul interviu si o sa vedeti ce profesionist si ce om este Kovesi. Bravo ei!

  9. Postarile lui lili imi amintesc de povestea cu SMS-ul spus de Sorina Matei.

  10. Problema cu naravul este a voastra.kovesy a plecat este procuror sef european prin meritele s- ale in ciuda pedicilor coruptilor de la guvernare.voi in schimb aparati in continuare coruptii!

  11. Lilisor,esti doar habarnista sau esti asa cum te (des)califica unii comentatori?!
    Francezul spune ca ar colabora cu serviciile, lucru firesc, avand in vedere ca rolul serviciilor secrete este de a furniza informatii acelor institutii (inclusiv justitiei) care le pot valorifica in conformitate cu scopul activitatii specifice.Colaborarea e una,protocoalele sunt alta(alta excrocherie, evident).
    Deci esti habarnista sau…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.