La Chişinău se poartă comunismul reciclat

Existenţa coaliţiei de guvernare de la Chişinău atârnă de evitarea unor anticipate în iunie, sugerate de Comisia de la Veneţia. Sondajele dau câştig de cauză democraţilor lui Marian Lupu, fostul număr doi al comuniştilor, care poate fi ajutat şi de recenta dezertare a cinci deputaţi din partidul lui Voronin.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, liberalul Mihai Ghimpu, doreşte oficializarea limbii române prin modificarea Constituţiei. "Noi trebuie să avem grijă ca în Constituţie să nu fie scrise minciuni. Noi vorbim limba română şi punct. Nu vă faceţi griji, într-un final noi vom soluţiona criza constituţională. Sacoul meu are 3 mâneci, deci mai am aşi pe care-i voi scoate la timpul potrivit", a spus Ghimpu în cadrul unei emisiuni transmise joi de postul public de televiziune, relatează Unimedia.

Adevărata miză a modificării Constituţiei este modificarea procedurii de alegere a preşedintelui şi evitarea anticipatelor, care ar putea duce la dezintegrarea Alianţei pentru Integrare Europeană, aflată acum la putere.

Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, organism care se ocupă de problemele constituţionale în cadrul Consiliului Europei, a sugerat însă că este de dorit ca Parlamentul să modifice doar procedura de alegere a preşedintelui, fără a interveni asupra articolului referitor la limba de stat. Mai mult, Buquicchio consideră că, după modificarea Constituţiei, Parlamentul va trebui dizolvat în iunie 2011, aşa cum prevăd legile aflate acum în vigoare.

Organizarea unor anticipate ar avantaja mult Partidul Democrat, condus de prezidenţiabilul Marian Lupu, asupra căruia au planat mereu suspiciunile unei înţelegeri cu comuniştii lui Vladimir Voronin. Aflat în sondaje într-o creştere cu 2% faţă de rezultatul obţinut la ultimele alegeri, Partidul Democrat poate beneficia şi de căderea în sondaje a liberalilor, cu peste 6%, şi a liberal-democraţilor, cu peste 4%. Totodată, o posibilă alianţă cu formaţiunea Moldova Unită, la care au aderat cinci deputaţi comunişti, poate face din PD-ul condus de Marian Lupu cea mai importantă forţă politică.

Anul 2010 a adus un cutremur în cadrul Alianţei Moldova Noastră, mezina alianţei aflate la guvernare. AMN a fost părăsită de mai multi lideri locali şi de vicepreşedintele Veaceslav Untilă. Acesta a devenit lider al Mişcării Acţiunea Europeană, un partid de orientare liberală, care a decis să nu participe la ultimele alegeri, pentru a nu disipa voturile electoratului de dreapta.

Reconfigurările politice şi spectrul unor anticipate deloc oportune pentru liberali l-au făcut pe preşedintele interimar Mihai Ghimpu să critice poziţia Comisiei de la Veneţia. „Eu ştiu foarte bine că orice stat este în drept, prin organul său suprem care este Parlamentul, să adopte orice lege. Comisia de la Veneţia nu poate submina activitatea Parlamentului. Nici Consiliul Europei nu poate să facă acest lucru. Ei ne ajută şi noi le suntem recunoscători”, a spus Ghimpu, citat de Deutsche Welle.
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.