La Fukushima situaţia este mult mai gravă decât la Cernobîl, susţine un expert rus

Catastrofa nucleară de la Fukushima, în Japonia, este „mult mai gravă” decât cea produsă la Cernobîl, în Ucraina în 1986, a estimat, de la Washington, un specialist rus în energie nucleară, transmite AFP.

Accidentul de la „Cernobîl a fost ca şi explozia unei bombe murdare. Noua bombă murdară este la Fukushima, iar ea implică şi mai mari costuri umane şi economice”, a susţinut Natalia Mironova, inginer specialist în termodinamică ce a devenit unul dintre principalii adversari ai programului nuclear rus după catastrofa din 1986.

„La Fukushima este mult mai grav decât decât la Cernobâl”, a mai adăugat ea în faţa jurnaliştilor, estimând că accidentul nuclear nipon îl poate depăşi pe cel sovietic pe scara internaţională a gravităţii acestor accidente.

Considerat un accident nuclear de gradul 7, accidentul de la Cernobîl este cel mai grav accident nuclear din istorie.

„Accidentul de la Cernobîl a fost de gradul 7 în contextul în care nu a fost implicat decât un singur reactor, iar întreaga catastrofă s-a derulat în interval de timp de doar 2 săptămâni. La Fukushima ne aflăm deja în cea de-a treia săptămână şi este vorba de patru reactoare implicate”, a explicat expertul rus.

Agenţia niponă pentru securitate nucleară a evaluat gravitatea accidentului de la Fukushima la gradul 5 pe scara internaţională.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.