,,La girafă“, epicentrul  mișcării ,,#Rezist“ București

Bucureștenii au organizat duminică cea de-a șasea zi consecutivă de proteste antiguvernamentale. Conform informațiilor oferite de autorități, la miting au participat circa 11.000 de oameni care s-au adunat  în fața Palatului Victoria, sub sloganul ,,Cod  roşu de OUG“.

Mitingul de duminică s-a încheiat în jurul orei 22.30. La un moment dat, cu puțin timp înainte ca oamenii să plece spre casele lor, a existat și propunerea de a se porni într-un marș prin centrul Capitalei, dar, de astă dată, demonstranții nu au mai fost de acord.

O copie palidă

Privită cu atenție, dar și cu detașarea cuvenită, actuala suită de mitinguri și mișcări de protest pare a fi o copie palidă și lipsită de har a mitingului maraton desfășurat cu 28 de ani în urmă, în Piața Universității. Spre exemplu, rolul celebrului ,,Balcon“ de pe vremuri este preluat, acum, în Piața Victoriei, de un autocamion pavoazat cu niște drapele, plus o stație de amplificare. Amplasate strategic, foarte aproape de sediul Guvernului, toate acestea alcătuiesc un soi de tribună similară celor de la sărbătorile câmpenești. Iar pentru ca ideea de copie nereușită a mitingului maraton din Piața Universității să fie și mai evidentă, nu avem cum să nu observăm că, la un moment dat, organizatorii au încercat să le ofere celor de față un spectacol artistic cu totul deosebit: neuitatul ,,Imn al Golanilor“. Din păcate pentru ei, au ales o înregistrare de slabă calitate, iar în locul vocii lui Cristian Pațurcă, asupra Pieței Victoriei s-au revărsat un val de hârâituri vag muzicale, ieșite parcă din goarna unui gramofon din alte vremuri. Această încercare nătângă de a pune semnul egal între actualele proteste și mitingul maraton de acum 28 de ani din Piața Universității a fost considerată o adevărată blasfemie faţă de mişcarea studenţilor din 1990 din Piaţa Universităţii. O paralelă care l-a nemulțumit profund pe Marian Munteanu, liderul de necontestat al Pieţei Universităţii, care a declarat astăzi, în exclusivitate pentru Cotidianul: ,,Demonstrația din Piața Universității din 1990 a fost organizată de Liga Studenților, în colaborare cu alte organizații civice și, în esența sa, a fost un fenomen al studențimii române din acei ani. «Piața Universității» din 1990 a fost un fenomen patriotic, creștin și național care și-a propus să susțină și să sprijine valorile în care acea generația credea. Orice asemănare cu alte manifestări ulterioare este cel puțin forțată. Faptul că, în ultima vreme, foarte multă lume vorbește despre Piața Universității fără să fi înțeles ce s-a întâmplat acolo, este cel puțin regretabil“.

 

Culisele pregătirilor

 

În invitația sa adresată românilor din diaspora, venerabilul filosof  Mihai Șora a menționat ca punct de întâlnire ,,Girafa“ din fața Muzeului Grigore Antipa. În jurul orelor 16.30, duminică, ,,la Girafă“ nu era încă nimeni. De fapt, la acea oră, în zona Piața Victoriei nu se plimbau mai mulți oameni decât în orice altă zi de duminică. În schimb, sediul Guvernului era deja flancat de reprezentanții forțelor de ordine. Pe strada Paris, câteva microbuze albastre ale Jandarmeriei, plus un microbuz roșu al ISU, dar și unul al Salvării. De asemenea, într-un camion al Jandarmeriei se aflau, ordonat aliniate, elementele celebrului gard metalic de protecție, care se montează în astfel de situații. Printre mașini își făceau de lucru câteva zeci de jandarmi, echipați în ,,ținută de vară“ și fără elemente speciale de protecție individuală. Umăr la umăr cu ei erau și două fete jandarm, frumușele și ,,echipate“ regulamentar: farduri și coafuri elegante, de parcă ar fi venit acolo direct de la un salon de frumusețe. Nu aceeași impresie au lăsat-o băieții jandarmi: mulți dintre aceștia erau niște malaci burtoși și adipoși, brute cazone despre care, de obicei, se spune: ,,gândește cu pumnul și lovește cu capul“.

 

,,Scuturi umane?

 

În jurul orelor 17.45, unul dintre activiștii cocoțați pe camionul din centrul Pieței Victoria a început să sufle prelung într-o vuvuzelă, de parcă ar fi dat semnalul de adunare a unei oștiri răspândite pe te miri unde. Și probabil că despre exact asta a și fost vorba: în scurt timp, bucureștenii au început să traverseze bulevardul și să se adune, blocând încet, încet circulația automobilelor. O oră mai târziu, pe la 18.30, jandarmii au montat celebrele garduri metalice din fața clădirii Guvernului.

Printre manifestanții adunați acolo, oameni de tot felul: tineri și vârstnici, bărbați și femei, toți vorbind și dându-și cu părerea despre ticăloșia guvernanților, dar și a politicienilor în general. Dar printre toți aceștia și foarte mulți copii, aduși acolo de către părinții lor. Motivul invocat de către adulți a fost că și ,,tânăra generația trebuie să participe la scrierea istoriei.“ Dar ,,tânăra generație“ nu părea absolut deloc interesată de acea istorie: majoritatea copiilor s-a așezat pe caldarâm, făcându-și de lucru cu niște crete colorate cu care desenau tot felul de prinți și prințese din cărțile cu povești. Cât despre pruncii purtați în brațe de către mamele lor… unii cereau suzeta, în timp ce alții dormeau, fără să pară deranjați de vacarmul din jur. Dar nici unul dintre acei părinți nu păreau a fi conștienți că, în cazul unei busculade, oricând posibilă în astfel de împrejurări, pruncii ar fi devenit, cu siguranță, victimele inocente ale unui ,,război politic“ cu care micuții nu au absolut nici o legătură. Astfel că, o întrebare se pune, aproape de la sine: de ce nu au interzis organizatorii participarea unor copii la acest miting? Aproape că îți vine să crezi că pruncii au fost admiși acolo pe post de ,,scut uman“, pe care, la o adică, jandarmii vor ezita să-l atace.

 

Spontan, dar bine organizat

Oficial, se afirmă că mitingurile din Piața Victoriei sunt niște mișcări spontane de protest al unor oameni exasperați de actuala situație politică. Spontană, dar foarte atent organizată: bannere și tot soiul de steaguri cu slogane politice care, cu siguranță, nu au fost confecționate la fața locului. Iar pentru ca lucrurile să fie și mai clare, manifestanții au fost chemați, de la stația de amplificare, dar și prin portavoce, să meargă în anumite locuri unde să semneze petiția ,,Fără Penali în funcții publice“. Foarte bine, ,,Fără penali…“, dar exact ăsta este programul politic prin care USR încearcă să atragă electoratul de partea sa. Păi… așa proteste spontane… mai rar, bibicule!

Pe pagina de Facebook dedicată acestui eveniment, organizatorii au anunțat clar: ,,SOLIDARITATE! Hai în stradă!“.

,,Aceiași actori, același tupeu de borfaș! După 600.000 de oameni în stradă în 2017 și alte zeci și sute de mii ieșiți anul acesta, dublul infractor dorește să «reînvie» fatidica OUG 13. Dacă lucrurile se precipita, astăzi sau mâine, suntem pregătiți oricând.

Ce vrea Dragnea acum:
• Impunerea unui prag de 200.000 de euro și scăderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cât este în prezent, la 1- 5 ani.

Codul penal va intra în dezbaterea comisiei speciale condusă de nimeni altul decât obedientul Florin Iordache, fostul artizan al Ordonanței de Urgență 13.

Reamintim că Liviu Dragnea a fost condamnat joi, 21 iunie, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu“, au scris organizatorii pe Facebook.

De asemenea, organizatorii au lansat și un apel la non-violenţă. „În aşteptarea manifestaţilor publice de azi şi din zilele următoare pentru apărarea statului de drept, independenţei Justiţiei şi luptei anticorupţie, grupurile civice semnatare fac un apel către: cetăţenii care vor ieşi în stradă să fie calmi, să nu răspundă la provocări şi să izoleze orice persoană sau grup care instigă la violenţă. Ascendentul moral faţă de o guvernare mincinoasă, abuzivă şi autoritaristă este principala noastră armă, prin care am câştigat admiraţia şi sprijinul partenerilor noştri din UE şi NATO. Forţele de ordine să fie discrete, calme şi să respecte dreptul la liberă exprimare.“

 

,,Cu doi ani mai mare decât țara mea

Un moment aparte al mitingului a fost cel în care organizatorii au redat prin stația de amplificare un mesaj al lui Mihai Șora. Un mesaj pe care venerabilul filosof l-a început afirmând: ,,Sunt cu aproape doi ani mai mare decât țara mea. Iar acum, țara mea trece printr-o perioadă deosebit de dificilă. Sper ca acest mesaj al meu să fie bine înțeles, iar peste încă o sută de ani să apară un bunic care să le spună nepoților, uite, că Șora ăla a avut dreptate“.

 

Lipsiți de imaginație

Lozincile și ,,vorbele de duh“ rostite în cursul unor mitinguri sunt cele care rămân în memoria colectivă. Cele de acum sunt cam aceleași, plate, fără har și fără niciun fel de imaginație. Pe vremuri, Ion Iliescu i-a numit ,,Golani“ pe manifestanții de acum 28 de ani, iar ei i-au zis ,,Cucuveaua de la Cotroceni“. Și așa au rămas, până în ziua de azi, atât ei, cât și el! În plus, în urmă cu 28 de ani, prin ,,Gloanie“ au trecut și artiști ale căror creații au rămas consemnate în ,,folclorul urban“ post-decembrist. Din păcate pentru ei, organizatorii actualelor proteste nu dau dovadă de prea mult har în această privință. ,,Repertoriul“ lor s-a învârtit în jurul identificării PSD cu o bandă de hoți: ,,Hoții, Hoții!! și ,,Nu vrem să fim conduşi de hoţi!“. Plus, deja consacratul ,,PSD, ciuma roșie!“. Ceva mai inspirată a fost urarea adresată lui Liviu Dragnea: ,,Mulți ani primească, mulți ani primescă!“. La un moment dat, unul dintre manifestanți, venit probabil din străinătate, a afirmat sus și tare: ,,Aş vrea să vin cu bucurie să spun că da, asta e România pe care mi-o doresc. Din păcate, am alte motive pentru care sunt aici pe care nu mi le doresc. Există un grup de infractori care vor să schimbe legile justiţiei. Nu vreau să mă întorc de unde am plecat. În ultimii 10 ani, am căpătat încredere că putem trăi altfel, acolo unde ne este locul – în Europa“. Mult mai corozive au fost lozincile înscripționate pe pancarte purtate de către manifestanți: ,,Și noi zdrobim statul paralel, fără să ocolim Porcul!“ ori ,,Chiar și fanarioții ar striga hoții!“ sau cu adresă directă liderilor alianței aflate la guvernare: ,,Liviu Dragnea îți dorim, îți dorim tot neamul / Să ajungi la pușcărie tu și Tăriceanu!“.

 

,,Sunet și lumină

În jurul orei 21.00, miile de manifestanți adunați în Piața Victoriei au intonate imnul de stat al României, precum și imnul UE. La sfârșit, au încercat și ,,jocul de lumini“ cu lanternele telefoanelor mobile. Dar efectul vizual nu a prea fost pe măsura așteptărilor, căci la acea oră soarele era încă pe cer.

Protestul s-a încheiat în jurul orelor 22.30, când manifestanții au început să plece spre casele lor. Poliția a redeschis circulație pe toate direcțiile din Piața Victoriei. Pe loc au rămas doar câteva zeci de persoane adunate în jurul camionului, care se dovedește a fi un fel de ,,stat major“ al organizatorilor. Dar și locul de unde USL a anunțat că strânge semnături pentru petiția ,,Fără Penali în funcții publice“.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.