„La Grande Magia”, la Teatrul Bulandra

SONY DSC

Marţi, 14 mai, la ora 19.00, la Sala “Liviu Ciulei” a Teatrului “Bulandra”, va avea loc premiera spectacolului “La Grande Magia” de Eduardo de Filippo, pus în scenă de cunoscutul regizor Elie Malka. Scenografia: Octavian Neculai.

Un soţ gelos şi frumoasa lui soţie sunt în vacanţă pe Riviera italiană, într-un hotel de lux, la malul mării, unde toată lumea îşi petrece vacanţa într-un plictis total. Totul se schimbă odată cu venirea unui magician care, în timpul unui spectacol puţin cam ieşit din comun, o face pe soţie să dispară în urma unui număr de magie deja celebru. Ordinea lumii se poate da complet peste cap, iar soţul gelos – antieroul nostru – poate să descopere adevărul şi complexitatea eului său interior.

În rolurile principale, Virgil Ogăşanu şi Răzvan Vasilescu. Le dau replica Camelia Maxim, Radu Amzulescu, Mirela Gorea, Valeria Ogăşanu, Romeo Pop, Vlad Zamfirescu, Adrian Ciobanu, Gigi Ifrim, Anca Androne, Marius Chivu, Mihai Bisericanu, Profira Serafim, Bogdana Darie, Silviu Geamănu, Simona Pop.

Regizorul Elie Malka s-a născut în Israel. A urmat cursuri de artă dramatică, înainte de a deveni el însuşi profesor. De-a lungul activităţii sale de peste 30 de ani, Elie Malka a fost profesor, director de teatru (director adjunct al Teatrului “Habimah” din Israel în 1979, apoi directorul Teatrului din Haifa până în 1990), directorul “Uniunii Teatrelor din Europa” (din 1991). În paralel, este traducător şi regizor. Face parte, de asemenea, din juriile ce oferă: “Premiul Europei pentru Teatru”, Premiul “Onassis” pentru dramaturgie contemporană (Atena) şi “BITEF” (Belgrad).

În 1990, Elie Malka a fost numit “Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor”, iar în 1991 a devenit Ofiţer al acestui Ordin.

La Teatrul „Bulandra”, Elie Malka a montat: “Vânzătorii gloriei” de Marcel Pagnol (1996), “Bent” de Martin Sherman (2002), “O poveste evreiască” după Isaac Bashevis Singer (2005).

Dramaturg, scenarist, actor şi regizor, Eduardo de Filippo s-a născut la Napoli la data de 24 mai 1900. A debutat ca regizor în 1922 apoi, din 1932, începe o intensă activitate cinematografică. Între anii 1941 şi 1950 scrie mai multe piese importante care i se vor publica în volumul „Cântecele zilelor fără soţ”. Operele lui au beneficiat de ecranizări cinematografice de excepţie: “Napoli” (1950), “Aurul din Napoli” (1954, Vittorio De Sica), “Fantasme la Roma” (1960, A.Pietrageli). În 1973 Teatrul “Old Vic” din Londra i-a prezentat piesa “Sâmbătă, duminică şi luni”, în regia lui Franco Zeffirelli, cu Lawrence Olivier în rolul principal.

În 1980 i s-a conferit titlul de “Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Roma, iar în 1981 a fost numit senator pe viaţă.

S-a stins din viaţă la Roma în 1984.

Pe scena Teatrului “Bulandra” s-a mai jucat, în 2003, o altă piesă a lui Eduardo de Filippo, “De Pretore Vincenzo”, în regia lui Horaţiu Mălăele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.