La luminile reflectoarelor culturale de marţi

Bacău

CLASIC. Sala Ateneu din Bacău este gazda concertului dirijat de Ovidiu Bălan. Seara italiană îi are ca solişti pe Luciano Pompilio (chitară), Alberto Cesaraccio (oboi), Emanuele Cacciatore (flaut). În program sunt lucrări de M.Giuliani (Grand Concerto/per la Guitarre/ Op.30), T.Albinoni (Concert în e minore, op.2 pentru oboi) şi J.Ibert (Concert pentru flaut şi orchestră).

Baia Mare

TEATRU. Spectacolul pentru copii „Poveste de Crăciun” se joacă la Secţia Păpuşi a teatrului Municipal de la ora 10.00. Preţul unui bilet este 5 lei.

Braşov

EXPO. Expoziţia „Post-oil city – Istoria viitorului oraşului” este deschisă la parterul Aulei Sergiu T. Chiriacescu a Universităţii Transilvania din Braşov (str. Iuliu Maniu 41A) până pe 9 decembrie 2016. „Expoziţia şi catalogul acesteia prezintă proiecte novatoare din Asia, Africa şi America, ce reflectă preocupări actuale şi propun răspunsuri la întrebări precum: cum se schimbă oraşul prin tranziţia de la energiile fosile la cele regenerabile? Ce efecte au energiile regenerabile asupra sistemului urban, asupra politicii de sustenabilitate şi mobilitate?”, arată iniţiatorii. Evenimentul este un demers al Institutului pentru Relaţii Externe (ifa), Stuttgart/ DE, în cooperare cu ARCH+, revistă pentru arhitectură şi urbanism, Berlin. Organizatori locali sunt Institutul Goethe, Centrul Cultural German, Universitatea Transilvania din Braşov (Centrul Multicultural). Intrarea este liberă de luni până sâmbătă între 11.00 şi 18.00.

Bucureşti

TEATRU. O premieră la Excelsior, marţi, 29 noiembrie, de la 8 seara şi o premieră pentru Chris Simon, care montează pentru prima dată un spectacol pentru copii şi adolescenţi, „Cea mai frumoasă floare din lume”. Distribuţia spectacolului: Oliver Toderiţă, Ștefania Dumitru, Cosmina Dobrotă, Silvana Ionescu, Robert Emanuel, Ciprian Cojenel, Cristina Văduva; din echipă fac parte şi Adina Mastalier (scenografia), Ioana Marchidan (coregrafia), iar muzica originală e semnată Mandela Gajol. „E mai mult decât o adaptare sau un scenariu cum fac de obicei atunci când citesc şi îmi place maxim o carte. Povestea celei mai frumoase flori le-am citit-o acum vreo 2 ani copiilor (Alexandrei şi lui Radu) şi lui Tiberiu (jumătatea mea) în timp ce aşteptam telecabina să urcăm pe munte. Are câteva pagini, e o poveste totuşi, nu un roman dar m-am îndrăgostit iremediabil de tema propusă. M-a bântuit luni după ce am citit-o, dar era prea scurtă şi prea basm ca să mă apuc de acel text în forma lui iniţială. Pornind de la ideea lui Leon Magdan, m-am hotărât să nu las un subiect important neîmpărtăşit şi am scris propria mea piesa de teatru. Este dedicată tuturor celor care au curajul să nu mai mintă. Și-ncep cu mine. Cred că singurii oameni cu adevărat liberi sunt cei care trăiesc în adevăr”.

MUZICĂ. La Sala Palatului, orchestra Direcţia 5 îşi aniversează sfertul de secol pe scenă. De la ora 20.00, trupa zice că „rămâne din noi doar dragostea”.

CLASIC. Matei Corvin dirijază Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” de la ora 19.00 la Sala mare a Ateneului Român. În program sunt Introducere şi Rondo capriccioso de Camille Saint-Saens, Melodii lăutăreşti de Pablo Sarasate şi Simfonia nr.3 de Anton Bruckner. Solist este Florin Ionescu-Galaţi. De la aceeaşi oră, sala mică găzduieşte recitalul sopranei Irina Ionescu din ariile de concert de W.A.Mozart. La pian este Abel Corban.

FESTIVAL. De azi începe Ur.Basm, un festival „de muzică şi întâmplări urbane”. Locaţia principală a festivalului sunt halele C5 şi C6 de la Romexpo, dar concertele din cele 5 nopţi de evenimente se petrec şi În Kristal, Guesthouse şi Kran. Peste zi, gazdele manifestărilor din festival sunt Centrul Cinetic din cadrul UNATC (CINETic), FORM, DESCHIS Gastrobar (fostul Atelier de Producţie), DjSuperStore, Atelier Pinion, Corner Shop şi CZVL 12 (Open Minds).

MUZICĂ. Goethe-Institut aduce la ARCUB Hanul Gabroveni (Lipscani 84-90) un concert de jazz susţinut de Nils Wogram & Bojan Z, duo-ul format în timpul festivalului Jazz D`Or de la Berlin. În deschiderea evenimentului care va începe la ora 19.00, cântă artiştii români din ARCUS Trio. Biletele, în costă 15 lei.

CLASIC. Corul Academic Radio, dirijat de Ciprian Țuţu susţine spectacolul „Eseu coral… Timpul culorilor de toamnă” de la ora 19.00 la Sala Radio. În program sunt lucrări de F.Mendelssohn, R.Schumann, J.Brahms, A.Bruckner, Ch.Gounod, G.Faure, G.Verdi, J.Rheinberger, M.Reger, L.Janacek, B.Bartok şi S.Barber. Solişti sunt Georgiana Simionov şi Nicolae Simionov. La harpă este Ionela Brădean iar la orgă, Marcel Costea.

Cluj Napoca

MUZICĂ. De la ora 22.00, trupa Subcarpaţi începe sărbătorirea Zilei naţionale la Cluj de pe 29 noiembrie. La Sala Polivalentă (Str.Uzinei Electrice) vin cu Statele Unite ale Balcanilor, noul lor album.

MUZICĂ. Robert Glasper îşi ia trupa Experiment şi o bagă în Auditorium Maximum de la 19.00. Muzicianul cu Grammy şi solicitări de colaborare de la Kanye West, Erykah Badu, Jay-Z, Common şi cel căruia i s-a cerut să rearanjeze piesele lui Miles Davis are azi al doilea concert în România.

CLASIC. Sonata în Do major la patru mâini K.521 şi Sonata în Re major pentru două piane K.488 de W.A.Mozart ca şi piesa lui B.Bartok, Sonata pentru două piane şi percuţie sunt în programul propus de la 19.00 în sala de concerte a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” de pianiştii Fulei Balazs şi Demeny Balazs ca şi de percuţioniştii Emil Simion şi Dorin Pop.

Constanţa

CLASIC. „Oedip pe înţelesul tuturor” este un concert-conferinţă programat de la 18.30 la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski. Ștefan Ignat şi Renata Vari sunt solişti iar la pian este Liana Mareş. De asemenea, în program este şi „Enesciana” (foto Adrian Mergiani) în viziunea coregrafică semnată de Horaţiu Cherecheş cu Adrian Mihaiu, Irina Ganea – Mihaiu, Amalia Mîndruţiu, Nozomi Miura, Jin Mizutani, Ryan Brown, Sayaka Tanno, Mayu Takahashi, Bogdan Bîrsănescu şi Laima Costa.

Craiova

MUZICĂ. Ghenadie Rotari din Republica Moldova susţine un recital de acordeon la Muzeul de Artă (Calea Unirii nr.15) de la ora 17.00. Violoncelista Ana Topalovic este invitata serii. Preţul biletului este 10 lei.

Iaşi

TEATRU. De la ora 20.00, Horaţiu Mălăele joacă în „Cafeneaua” la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”. Biletele au preţuri cuprinse între 100 şi 120 de lei.

Oradea

CLASIC. Horia Maxim este solistul concertului simfonic dedicat Zilei Naţionale de Filarminica din Oradea. Lucrări de C.Silvestri, P.Constantinescu şi G.Enescu sunt dirijate de Janko Zsolt de la ora ora 19.00 la Sala de concerte „Enescu-Bartók”.

Ploieşti

CLASIC. Seara de Tango Simfonic de la Sala „Ion Baciu” îi are pe scenă de la 19.00 pe Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) şi Filarmonica din Ploieşti. Invitat special este Omar Massa (bandoneon).

Suceava

MUZICĂ. Casa de Cultură a Studenţilor din Universitatea Ștefan cel Mare găzduieşte de la 19.00 la auditoriumul Joseph Schmidt concertul trupelor Fără Zahăr şi Țapinarii. Intrarea este 20 de lei.

Târgu Mureş

CLASIC. Concertul extraordinar de jazz simfonic programat la Sala Mare a Palatului Culturii de la ora 19.00 are în program lucrări de S.Joplin, C.A.Jodim, G.Gershwin, N.Rotta şi S.Pautza.

MUZICĂ. Pianistul Dino Massa este în Jazz&Blues (Str.Sinaia nr.3) pentru un atelier de la 17.00 şi un concert de jazz de la 20.00.

TEATRU. „Dinte pentru dinte” de Yasmina Reza în regia lui Cristi Juncu se joacă la Teatrul Naţional Târgu Mureş de la ora 19.00.

Am trecut cu vederea un eveniment cultural din oraşul dumneavoastră şi consideraţi că trebuie să afle de el cititorii cotidianul.ro? Nu vă abţineţi, postaţi la comentarii ceea ce credeţi că ne-a scăpat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.