La un salariu mai mic de 666 de lei, se vine cu bani de acasă

Persoanele încadrate cu normă parțială care au salariul sub 665 de lei vor fi nevoite de anul viitor să vină cu bani de acasă în loc să câștige. Această anomalie are loc din cauza faptului că Guvernul Tudose a adoptat o ordonanță de urgență prin care obligă angajatorii să achite contribuțiile sociale la nivelul salariului minim brut pentru salariații care prestează muncă part-time. Acum salariul minim brut este de 1.450 de lei dar de anul viitor Guvernul PSD-ALDE vrea să-l salte la 1.950 de lei. „(…) în cazul câștigului lunar brut prevăzut la art. 139 (din Codul fiscal, referitor la persoanele ce obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor – n. red.), realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, al cărui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ”, se explică în ordonanța Executivului cu referire la CAS, însă regula e valabilă și pentru CASS.

„Cât câștigă la o asociație de locatari femeia de serviciu? Mă refer la cazul în care e încadrată cu contract de muncă. De exemplu la noi brutul e de circa 350 – 400 lei. Că dacă rămâne aberația cu baza de calcul la asigurări la salariu minim, doamna noastră de la bloc vine cu bani de acasă și pleacă și nu mai vine. Pentru orice contract parțial cu suma mai mică de 665 lei, vii cu bani la angajator. (Salariul minim 1.900 x 35%). De la 666 în sus, iei și tu un bănuț”, susține consultantul fiscal Adrian Bența.

Conform unui act normativ adoptat de Executiv care modifică Codul Fiscal, de la 1 ianuarie 2018, numărul de contribuții sociale obligatorii pe care trebuie să le plătească angajatorii pentru propriii salariați, conform unui act normativ publicat vor rămâne contribuția la pensii (CAS) și contribuția la sănătate (CASS), ce vor fi suportate în totalitate de salariat, plus contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM), ce va fi suportată doar de angajator. Partea angajatului va fi de 35%. Dacă o persoană lucrează în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial de patru ore/zi, salariul brut va putea fi de cel puțin 950 de lei, iar pentru acest venit se vor datora următoarele contribuții sociale calculate prin raportare la salariul minim brut pe economie: CAS va fi de 475 de lei iar CASS va fi de 190 de lei. Astfel, salariul net al unei persoane ce se va regăsi în această situație va fi de 285 de lei, scrie Avocat.net.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4531 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Cosmine, tu stii cat munceste un salariat la „privati” incadrati cu contract de munca cu timp partial de 2 ore sa zicem.?! Stii sau nu ?! Daca nu stii ca muncesc cate 10-12 ore de munca pe zi, e scuzabil ce ai scris, insa daca stii, esti un ticalos si un nenorocit.

    • De acord cu observatia dvs. Doar la asociatiile de locatari, reglementarea trebuie corectata, in rest, sa fie aplicata la sange!

  2. „Cât câștigă la o asociație de locatari femeia de serviciu?| La moner 1100 net plus plata aubpnamnetul;i CFR

  3. Reglementarea in cauza la part time trebuie corectata cu angajatii asociatiilor de locatari! La alte locuri de munca nu se justifica, pentru ca s-au facut abuzuri. La asociatia noastra am facut eforturi sa gasim pe cineva care are si un alt part time sau norma intreaga la alt angajator, pentru a nu plati taxe degeaba! La exceptiile prevazute de reglemantare: pensionari, part time sau norma intreaga in alta parte, adica numar total de ore lucrate zilnic de 8 ore sau peste, sa fie adaugate locurile de munca specifice la asociatiile de locatari: adica femei serviciu, toboganist-gunoier, administrator! S-ar economisi cca 200 lei pt fiecare angajat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.