Înainte de analiza finală a raportului IJ

Lazăr: Sunt mulțumit de activitatea conducerii DNA

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marți, înainte ca Secţia pentru Procurori din cadrul CSM să ia o decizie în cazul raportului Inspecţiei Judiciare (IJ) în cazul controlului la DNA, că este „mulțumit” de activitatea conducerii acestui parchet.

„Sunt mulțumit de activitatea conducerii DNA în mod special”, a spus Lazăr, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Procurorul general al României a subliniat că are încredere deplină în concluziile CSM în cazul raportului IJ.

„Se vor ajunge la concluziile corecte. Să avem încredere în CSM, care este garantul indepenței justiției. Nu poate ști altcineva mai bine decât CSM cum să stabilească un adevăr”, a mai spus Lazăr.

La CSM a venit, marți, și ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a declarat, referitor la același subiect, că așteaptă dezbaterile și concluziile Secției pentru procurori, după care își va exprima părerea cu privire la măsurile care ar trebui luate.

Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ar putea lua, marţi, o decizie privind raportul Inspecţiei Judiciare după controlul la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), acesta aflându-se pe ordinea de zi a şedinţei.

Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Secţiei pentru Procurori din cadrul CSM, se află raportul Inspecţiei Judiciare nr. 5115/IJ/982/DIP/2017 având ca obiect „eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente, de către conducerea structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentelor de către procurori şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat”.

Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei susţinea că atunci când va lua o decizie privind revocarea sau menţinerea în funcţie a conducerii DNA va lua în calcul, pe lângă raportul Inspecţiei Judiciare, decizia CCR privind ancheta OUG 13 şi situaţiile pe care i le-a adus la cunoştinţă Mihaela Iorga.

„După audieri, raportul va fi supus analizei Secţiei de Procurori care va da un vot pe raportul Inspecţiei Judiciare, care poate să fie cu observaţii, indiferent dacă e de admitere sau respingere. Vom vedea cel mai probabil marţea viitoare când e şedinţa de evaluare, aprobarea raportului de control. (..) Indiferent de concluziile pe care le voi trage şi propunerea pe care o voi face sau nu, nu mă voi raporta numai la raportul de control, numai la concluziile celor care au controlat. (..) În raportul acesta nu face nimeni vorbire că în activitatea entităţilor controlate au fost deduse conflicte juridice de natură constituţională. Să nu uităm că instanţa de contencios constituţional a constatat conflict juridic de natură constituţională izvorât din interiorul entităţii controlate şi atunci acest raport îl voi integra celoralte concluzii”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Un alt aspect pe care ministrul îl va lua în calcul atunci când va lua o decizie se referă la situaţiile pe care procurorul Mihaela Iorga, aflată în conflict cu şefa DNA, i le-a adus la cunoştinţă în cadrul audienţei pe care ministrul i-a acordat-o.

„Am lăsat-o să relateze ce a considerat de cuviinţă să-mi spună. A relatat multe fapte, circumstanţe, abuzuri, iar eu am luat acte de ele. Din moment ce ordinul de revocare e suspendat şi dacă el va fi declarat nelegal, suntem într-o ipoteză similară celei prin care decidentul emite un act juridic nelegal, producător de conscinţe negative, lezând drepturi. Mi-a furnizat suficiente date care să contribuie la concluziile pe care le voi lua cu raportul Inspecţiei Judiciare”, a completat ministrul Justiţiei.

Cei care au făcut parte din echipa de control de la DNA, vicepreşedintele Inspecţiei Judiciare şi reprezentanţii DNA au fost audiaţi de procurorii CSM, după finalizarea controlului la DNA.

Raportul Inspecţiei după verificări nu a fost unul unitar, trei inspectori fiind de părerea că şefa DNA şi-a făcut treaba bine, ceilalţi constatând deficienţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Cum sa nu aiba o parere buna despre sefa lui, Plagiatoarea KGB-ista.

  2. şi la ministerul public, ba chiar mai abitir ca oriunde, o nenorocire nu bântuie niciodată singură…

    • Poate exista o „nulitate” mai mare de cat rerepetentzii Daddy&Tarry, agentzi aia fsb/svr care vreau sa ne transforme in „gubernie” a rusiei mari?!

  3. Lazar asta, este o nulitate profesional si moral vorbind!
    Este mare rusine ca apar astfel de indivizi la conducerea unor institutii ale statului!
    Rusine!

  4. Astia doi provoaca sila, da`ce sila! Unul pres-comunist, altul plagiat de 4%! Ce s-au mai gasit!

    • Bre pesedeilor , as zice sa o lasati mai moale cu ordinul asta de a-i numi comunisti pe altii decat voi ! VOI sunteti urmasii PCR-ului , voi sunteti urmasii comunistilor , voi sunteti comunistii deghizati in social – democrati , nu altii ! FSN-ul s-a format din activul PCR ! Sau n-ai bagat de seama asta ? Ca pe urma sa-si schimbe pielea de cateva ori : FSN – FDSN – PDSR – PSD ! Pe cine vreti voi sa prostiti ? Nu mai devreme de ieri , social-democratul ( ete na ! ) Serban Nicolae a spus ca luptatorii anticomunisti care au luptat in munti impotriva regimului comunist , au fost niste banditi care au pus in pericol Romania ! Cine-i comunistul ?

  5. Cum sa fie multzumit de „lulutza”, cand borfashi ca, Daddy, chioru-secu, pisicu-sie, „blonda of plescoi”, tata-socru, varanu-secu, etc. zburda liberi si cu averile obtzinute prin jaf neconfiscate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.