Legăturile suspecte ale unei mari fundații americane

Presa chineză a ales tabăra în campania electorală din SUA. Agenția China Nouă a publicat o caricatură în care prezintă trei polițiști americani de culoare fugărind un afroamerican. ”Vânați-l pe negrotei”, stă scris în caricatura. ”Statisticile arată mereu că în SUA unii sunt nedreptățiți în mod dispropoționat”, scrie China Noua.

Vom vedea mai jos de ce nu trebuie să ne mire susținerea indirectă venită din partea statului chinez pentru mișcarea Black Lives Matter din SUA. Și nu este vorba doar despre vreo afinitate ideologică sau de dorința Beijingului ca Donald Trump să piardă alegerile din noiembrie.

În ianuarie 2017, în ajunul depunerii jurământului prezidențial de către Donald Trump, Hillary Clinton și 150 de membri ai Partidului Democrat au participat la o întâlnire unde s-a discutat despre strategia ”rezistenței”. ”După ce a câștigat în Colegiul Electoral, Trump are autoritate legală, însă opoziția are autoritatea morală – și responsabilitatea morala – de a rezista în fața politicilor lui, a înțelegerilor corupte și a nominalizărilor proaste pe care le va face”, a spus una dintre participante, Maya Harris.

Maya Harris este sora Kamalei Harris, cea care candidează acum pentru vicepreședinția SUA și care poate deveni chiar președintă, dacă este să ne luăm după declarațiile mereu neinspirate ale lui Joe Biden.

La momentul 2016, Maya Harris știa multe despre cum se organizează ”rezistența”. Înainte de a lucra pentru campania lui Clinton, ea a fost vicepreședinta Fundației Ford, într-o perioadă în care  această organizație finanța grupurile ce aveau să formeze mișcarea Black Lives Matter, ce pune acum umărul la vandalizarea orașelor americane și la dărâmarea unei administrații conservatoare.

Un articol publicat de Sloan Rachmuth în The Ameriocan Conservative arată cum Fundația Ford a devenit o organizație toxică. Fundația a fost înființată în anii 1930, pentru a mai reduce din taxele pe profiturile companiei Ford. Abia în anii 1960 fundația a ajuns să ofere granturi pentru proiecte sociale. Heather McDonald, de la Manhattan Institute, scrie că liderii Fundatiei Ford au avut atunci o revelație: ”ideea că fundațiile vor contribui la bunăstarea omenirii nu construind instituții durabile, ci opunându-se celor existente”.

În acest fel, Fundația Ford și-a concentrat acțiunile din SUA pe opoziția față de instituțiile americane, prin finanțarea și școlirea unor grupuri marxiste implicate acum în vandalizarea a 140 de orașe. Recentele proteste Black Lives Matter au produs pagube de 2 mliarde de dolari.

Pe de altă parte, Fundația Ford oferă bani guvernului chinez și contribuie la apărarea reputatiei Beijingului în întreaga lume.

Sunt puține fundații occidentale în China, iar printre ele se numără Ford Foundation, care operează aici chiar din 1979, anul în care SUA au recunoscut oficial Republica Populară Chineză. Obiectivul oficial al activității în China este îmbunătățirea educatiei și a agriculturii.

Strategia s-a schimbat în 2017, când o nouă lege a plasat fundațiile sub controlul aparatului de securitate al statului. Activitatea Ford in China a început să fie supravegheată de Asociația Populară pentru Prietenie cu Țările Străine, asociație care este interfața departamentului de propagandă în străinătate al Partidului Comunist.  În 2019, directoarea pentru China a Fundației Ford a spus: ”Sperăm să putem ajuta alte țări să înțeleagă rolul pe care îl poate juca China în procesul dezvoltării globale”. ”Mai simplu, Fundația Ford va finanța organizațiile care vor să laude minunile modelului chinez: comunismul, izolarea, sistemul despotic prin care operează Republica Populara”, scrie Sloan Rachmuth pentru The American Conservative.

Iar una dintre căile prin care Fundația Ford face asta este chiar finanțarea guvernului chinez. Unul dintre marile proiecte ale Ford este Fundația pentru Dezvoltare și Cercetare din China, un proiect în valoare de 2 milioane de dolari, pentru ”promovarea bunei guvernări și pentru o economie mai echilibrată și dezvoltare socială în China”.

Ce face această fundație finanțată de Ford? Acum, într-un noment in care absolut toate statele vestice critică China pentru tratamentul aplicat populației uigure de religie musulmană din provincia Xinjiang, oameni internați în tabere de reeducare, unul dintre oficialii fundației a declarat, la San Francisco: ”Minoritățile uigure musulmane din Xinjiang nu au oportunități economice. Iar conducerea Chinei a ales să le ofere educație vocațională. Taberele sunt doar programe pe termen scurt”, a spus secretarul general adjunct al Fundatiei finanțate de Ford. El a mai spus că ”nu e sigur dacă aceste tabere sunt obligatorii”.

Fundația Ford nu a oferit vreun raspuns în momentul în care a fost întrebată de presa din SUA despre modul în care finanțează fundații care promovează propaganda Beijingului.

Pe lânga asta, Fundația Ford a contribuit și la promovarea proiectului chinez al Noului Drum al Mătăsii (Belt and Road Initiative), din nou un proiect căruia guvernului american i se opune. Echipa Ford de la Beijing, în care a fost cooptat și un fost purtător de cuvânt al proiectului Noului Drum al Mătăsii, ajută Partidul Comunist să-și promoveze proiectul în țări din Asia, Orientul Mijlociu, Africa și Europa.

Toate analizele vestice dedicate marelui proiect chinez spun un lucru: este vorba despre bani oferiți unor guverne fără impunerea unor minime condiții de respectare a drepturilor omului, în schimbul concesionării pe termen lung sau al îmstrăinării unor active strategice. Respectarea drepturilor omului face parte, din programul Fundației Ford, însă acest lucru nu se aplică în China. Ba chiar președintele Fundației Ford, Darren Walker, face parte din consiliul director al companiei Ralph Lauren, acuzată că se folosește în China de munca forțată a uigurilor din Xinjiang.

”Președintelui Xi Jinping i-a fost teamă întodeauna de tacticile SUA de a submina guvernul chinez. Anul trecut, ministrul securității publice din China a declarat că poliția chineză trebuie să-și sporească activitatea de prevenire a ”revoluțiilor colorate” și să acționeze ferm pentru apărarea siguranței politice a Chinei.

Având în vedere că Fundația Ford susține tocmai în SUA asemenea activități care îl îngrijorează pe președintele Xi, precum finanțarea grupărilor radicale de stânga care vor să distrugă instituțiile americane, să taie finanțarea poliției americane, fără a mai aminti de relația istorică cu CIA a fundației, relația apropiată dintre guvernul chinez și Ford este mai mult decat suspectă”, scrie Rachmuth pentru The American Conservative.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

6 Comentarii

  1. Daca nu ai mai multe rase in tara ta nu ai rasism.
    Tocmai deaceea Sorosh aduce migranti in tarile Europei pentru a creea problema rasismului.

  2. – Fundatia Ford l-a subventionat si pe Obama si a distrus si industria cu zeci de mii de locuri de munca in orase ca Detroit si Pittsburgh. Democratii in USA sunt amicii Chinei comuniste iar in Romania prin soroshisti si merkelisti sunt declarativ impotriva Chinei. Deep state prin Gittenstein si Zahar… Se apropie lupta cea mare !

  3. Hei, in orice tara exista rasism di nu numai prin culoarea pielii, e si pe sex, si pe religie! Priviti in jur in patria mama Romania, ura exista peste tot si nu conteaza pielea, sexul sau religia, practica e direct de la varf ca in orice tara, si suntem doar albi! Vedeti ura crancena privind cei bogati care apasa pe saraci, ultimii mentinuti in saracie prin gestionarea legii! Si aceasta forma este inclusa in rasism cu brio! Din citite sau vorbite de altii, ni se arata rasism doar din partea unora, dar cei care au vazut pe viu ce inseamna rasism pe sex, religie sau piele, care acopera lenea crancena si totul doar lor li se cuvine, desi au drepturi peste limita absurdului, pot contrazice destule manipulari! Am vazut pe viu ce inseamna lene crancena si crereereri de drepturi peste limita scotand la inaintare rasismul! Aceste scarbosenii puturoase, trebuie sa fie puse la munca reala si nu sa li se dea pomana contra lenii si puturoseniei! Sa va spun o chestie reala: suedia a primit acum 2-3 ani tot felul de migranti, au stat cu mana intinsa pana au inceput scandalurile intre ei! Cand guvernul le-a cerut sa se angajeze, sa faca un curs gratuit pentru angajari, s-au opus. Li s-a dat un termen scurt pentru a se hotara ce drum aleg puturosii si destui au fost trimisi in tara lor de origine! Secretul genial folosit de surdezi: timp de 3-6 luni de zile, la fiecare interviu, li se cerea nationalitatea sau tara din care au venit, acesti puturosi uitau ca au mintit si la un moment dat, secu suedez a intrat in bazele de date ale tarilor migrantilor si i-au descoperit. Pasul urmator: expulzarea fara drept de intrare in suedia! Sunt multe de scris.

  4. in vara lui 1963 JFK cerea congresului ca lobul jidanesc sa fie inregistrat ca agent strain si monitorizat …la fel cu programul nuclear israelian…in noiembrie era asasinat…ongurile sint agenti straini si trebuie monitorizate…jidanii sint stapinii americii prin brainwashing si coruoptie …sua vaca israelului de muls si magarul de lupta …la fel ca armata romana…cretinii cred ca se jertfesc pt romanai…in nato…soros a declarat ca are 220 de milioane sa investeasca in blm printre altele sa se realizeze …egalitate rasiala in sua …stie cineva daca chinezii au ong uri in sua ? daca da sint inregitrate sub ..FARA ACT…

  5. Guvernul chinez a primit pasa la fileu de la acei americani care ii declara pe alti americani ca fiind niste rasisti , etc etc Si acum pot sa proclame superioritatea comunismului bla, bla. Asta se intampla cand unii isi declara singuri natiunea ca fiind rasista.Iar la noi corupta.

  6. Economie globala, doua sisteme politice, si libertati cetatenesti globale ca in in Republica Populara Chineza…Totul este doar business…Pana cand?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.