Leonard Orban: Introducerea mass-media în raport creează dificultăți suplimentare

Fostul comisar european Leonard Orban a afirmat miercuri, într-o emisiune televizată, că tonul general al raportului MCV pe justiţie, dat publicităţii de Comisia Europeană, este, în opinia sa, în general unul mixt, cu elemente pozitive, însă introducerea elementului privind mass-media va crea dificultăţi suplimentare.

„Cred că acesta este elementul fundamental din acest raport (mass-media – n.r.), pentru că, dacă ne uităm, tonul este în general unul mixt, poate cu accente pozitive, dar elementul nou este că se aduce în discuţie şi se pune sub umbrela acestui mecanism acest subiect care nu exista până în momentul de faţă şi e tratat de manieră îngrijorătoare, făcându-se referire la anumite atacuri venite dinspre mass-media faţă de unii reprezentanţi din sistemul judiciar. Cred că acesta este elementul de noutate, nu neapărat pozitiv, mai degrabă negativ, care va crea dificultăţi suplimentare în continuare, pentru că au început cu patru condiţionalităţi, apoi au mai apărut şi chestiuni referitoare la fonduri europene, la achiziţii publice, sigur, tratate prin elementul de corupţie, dar prin acest instrument ni s-au cerut nişte paşi legaţi de modul în care trebuie să modificăm procedurile pe zona achiziţiilor publice şi acum avem un alt element, legat de zona de mass-media, de, dacă vreţi, vorbea Mark Grey, introducerea unor reglementări mai stricte legate de conduita în domeniu”, a declarat fostul ministru, într-o emisiune la Digi 24, transmite Agerpres.

El a subliniat că, în momentul în care CE a pus un subiect pe masă, mai devreme sau mai târziu va veni cu recomandări foarte concrete, aşa cum a fost pe zona achiziţiilor publice, pe zona fondurilor europene.

„Ce mă aştept este că e o formulare (în raport – n.r.) nu suficient de explicită (legată de mass-media – n.r.), pentru că este un domeniu de competenţă naţională. Reglementarea în acest domeniu al libertăţii presei este o chestiune ce nu ţine de legislaţia comunitară. (…) Vor fi nişte recomandări, dacă nu sunt în acest raport, ulterior se va veni cu recomandări foarte concrete – aici ne aşteptăm să acţionaţi aşa, aici aşa. Să nu credem că vorbim doar de chestiuni cu caracter general. Nu. Toate aceste lucruri se transpun până la urmă în nişte chestiuni foarte concrete de recomandări, care sunt monitorizate în detaliu atât de CE, dar şi de unele dintre statele membre, care sunt foarte atente la evoluţiile în domeniu atât în România, cât şi în Bulgaria. (…) Ne putem aştepta inclusiv la recomandări – sigur, speculez aici – privind modificarea Legii audiovizualului sau alte lucruri. Eu mă aştept ca, mai devreme sau mai târziu, poate nu în raportul acesta, poate ulterior, să fie nişte recomandări concrete legate de acest domeniu”, a explicat Leonard Orban.

Potrivit fostului comisar european, mecanismul, „pe lângă efectele benefice pe care le are, creează statului român dificultăţi suplimentare în multe domenii”, el subliniind că aceasta este evaluarea sa, dar fără să fi văzut deocamdată raportul.

Comisia Europeană a primit numeroase informaţii referitoare la intimidarea sau hărţuirea unor persoane care lucrează în instituţii-cheie din domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, se arată în raportul suplimentar privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, prezentat miercuri la Bruxelles.

Raportul face referire inclusiv la ameninţări la adresa unor judecători şi a familiilor lor, precum şi la campanii media care au mers până la hărţuire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.