Liderii UE au boicotat ceremonia „mini olimpiadei” de la Baku

Una dintre cele mai faraonice ceremonii de deschidere. Dezbatere aprinsă în Parlamentul European. Câţi bani a primit fiecare stat participant. Victor Ponta trebuia să plece la Budapesta, dar a ajuns la Baku.

50.000 de dolari primă de participare

Vineri, pe Heydar Aliyev Arena din Baku, a avut loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene. Competiţia – similară jocurilor Pan-americane, Asiatice etc – este un fel de „mini olimpiadă”, fiind structurată pe 22 de sporturi, dintre care 16, olimpice. Participă în jur de 6.000 de sportivi din 50 de ţări din Europa. Fiecare delegaţie naţională a primit din partea organizatorilor suma de 50.000 de dolari pentru transport, şi alte utilităţi. Totalul cheltuielilor pentru organizare s-au ridicat la cca 9 miliarde de dolari. România este reprezentată de 147 de sportivi, 83 de băieţi şi 64 de fete. Competiţia se desfăşoară până pe 28 iunie. Ceremonia de deschidere a fost una faraonică, a bătut ceremonia olimpiadei de iarnă de la Soci. Ca un termen de comparaţie, spectacolele în cinstea lui Nicolae Ceauşescu de pe stadionul 23 august era simple „meciuri de liga a VI” (comunală) faţă de ce s-a văzut la Baku, unde a performat şi Lady Gaga.

Scandal şi boicot al liderilor UE

Organizarea primelor jocuri europene în Azerbaijan nu a fost bine primită în Occident. Încă din luna septembrie a anului trecut, mai multe organizaţii civice şi umanitare din Europa, dar şi diverşi politicieni au cerut ca această competiţie să fie boicotată de sportivii din statele Uniunii Europene din cauza regimului totalitar din Azerbaijan, în special din cauza tratamentului la care sunt supuşi deţinuţii politici. Arestarea jurnaliştilor independenţi, Khadija Ismailova, Rauf Mirqadirov şi Seymur Haziyev a provocat proteste aproape în înztreaga Europă. În ultimele două săptămâni, s-a cerut expre liderilor politici din statele UE să nu participe la ceremonia de deschidere. Pe 4 iunie, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a dat semnalul anunţând că atât ea, cât şi preşedintele Germaniei nu vor participa la ceremonia de deschidere. Ultimul apel la liderii statelor UE a fost făcut pe 10 iunie în urma unei dezbateri furtunoase din Parlamentul European, unul dintre vicepreşedinţi, Ulrike Lunacek (Austria) fiind cel mai vehement. Simplă coincidenţă ? a doua zi, la Baku, un autobuz a scăpat de sub control şi a lovit în plin 3 înotătoare din lotul Austriei. Tot pe 10 iunie, jurnaliştii de la The Guardian, ARD1 (postul public din Germania) şi reprezentanţii Amnesty International au fost anunţaţi că nu li s-au eliberat acreditări.

Selfie” cu Putin, dar neobservat de presa occidentală

Liderii (preşedinţi/prim miniştri) ţărilor din Uniunea Europeană, cu trei excepţii au boicotat cerempnia de deschidere a jocurilor europene. A fost prezent premierul României, Victor Ponta, Henry, Marele Duce al Luxemburgului şi primul ministru al Bulgariei, Boyko Borisov. O agenţie de presă locală a dat publicităţii poze din tribunele Heydar Aliyev Arena, iar Victor Ponta putea fi văzut în spatele lui Vladimir Putin şi în stânga preşedintelui din Belarus, Alexander Lukashenko. Invitaţie la ceremonie a primit şi preşedintele Klaus Iohannis, iniţial acesta a intenţionat să îl delege pe unul dintre consilierii săi (Dan Mihalache), dar ulterior s-a renunţat la această variantă. Dan Mihalache a declarat în cadrul unei intervenţii telefonice la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta nu a avut o discuţie prealabilă cu preşedintele privind participarea la ceremonie și că este „o greșeală” participarea premierului. Despre Victor Ponta se ştia că urma să participe vineri seara (adică exact în timpul ceremoniei de la Baku) la o întrunire a şefilor de partide socialiste, la Budapesta. Ce este foarte interesant (mai ales dacă ţinem cont de faptul că s-a aflat în imediata apropiere a lui Putin), în relatările din presa Occidentală, numele lui Victor Ponta nu apare. Multe din articole sunt critice la adresa liderilor politici „ din state mici din UE şi Europa”, Bulgaria, Luxemburg, San Marino şi Monaco care au participat la ceremonie. Victor Ponta nu este singurul lider care nu a fost observat. În aceeaşi situaţie a fost şi Tomislav Nikolic, preşedintele Serbiei. Culmea, Nikolic a avut şi o „bilaterală” cu Ilham Aliyev, preşedintele Azerbaijanului. Statele din UE au avut totuşi reprezentanţi la Baku, dar la nivel de subsecretari de stat, de vicepreşedinţi de parlament, de şefi de comisii parlamentare.

Nu va mai avea viaţă uşoară acasă

Patrick Hikey este preşedintele Comitetului Olimpic European şi unul dintre cele mai criticate personaje din Irlanda, dar şi dincolo de graniţă, în Marea Britanie. Hikey a devenit ţinta criticilor după ce a luat apărarea oficialilor din Azerbaijan şi a minimalizat problemele legate de drepturile omului în ţara condusă de Ilham Aliyev. Dar, o declaraţie făcută doamnei Mehriban Aliyeva (soţia preşedintelui şi şefa comitetului de organizare) probabil că va arunca Irlanda în aer. „Mr Patrick Hikey said: <<First Lady Aliyeva: as Chair of Baku 2015, your role in these European Games cannot be overstated. For your tireless dedication to this endeavour, for your contribution to the bright future of sport in Europe: once again, I thank you>>”. Credem că nici nu mai este nevoie să traducem, ceva similar am auzit acum câţiva ani la Teodor Baconski. Declaraţia a apărut în oficiosul Azertag.az.

Lista şefilor de stat care au fost la Baku

Vladimir Putin – preşedintele Rusiei

Recep Tayyip Erdogan – preşedintele Turciei

Alexander Lukashenko – preşedintele Belarus

Tomislav Nikolic – preşedintele Serbiei

Gurbanguly Berdimuhamedov – preşedintele Turkmenistan

Emomali Rahmon – preşedinte Tajikistan

Filip Vujanovic – preşedinte Muntenegru

Albert II de Monaco

Henri – Marele Duce de Luxemburg

Lista premierilor

Irakli Garibashvili – Georgia

Karim Masimov – Kazahstan

Victor Ponta – România

Boyko Borisov – Bulgaria

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.