Câte autostrăzi Piteşti-Sibiu s-ar putea construi cu banii trimişi de românii din străinătate

Românii plecaţi în străinătate reprezintă cel mai mare investitor în economia românească, conform datelor furnizate de Banca Naţională a României. De la declanşarea crizei economice mondiale, banii aduşi aici de companiile străine s-au împuţinat brusc, dar remiterile românilor, chiar dacă au pierdut teren faţă de anii anteriori, au ţinut cât de cât în viaţă consumul şi micile investiţii. Aşa se face că, în perioada 2009-2014, remiterile au fost de 28,7 miliarde de euro în timp ce investiţiile străine au acumulat doar 14,7 miliarde de euro. Cu banii adunaţi de aceştia în şase ani de zile (ani de criză), România putea construi 18 autostrăzi Piteşti-Sibiu. Conform variantei ultime a Master Planului, document trimis la Bruxelles pentru avizare de fostul ministru Ioan Rus, autostrada respectivă costă 1,6 miliarde de euro.

Dacă mărim aria, din 2000 şi până anul trecut, românii au vărsat în ţară 61,6 miliarde de euro, comparativ cu nivelul total de investiţii străine, de 56 miliarde de dolari. Contribuţia celebrilor „căpşunari”, mai nou numiţi „fierari betonişti”, de către Ioan Rus, a avut efecte pozitive asupra PIB-ului şi a diminuat avântul deficitului de cont curent, în condiţiile în care avea loc o hemoragie de bani din România către străinătate.

În prezent, 3 milioane de români lucrează în străinătate, grosul reprezentându-l semenii noştri din Italia şi Spania. Conform informaţiilor prezentate de Banca Mondială, anul trecut, românii au trimis acasă 3,4 miliarde de dolari (moneda la care se raportează instituţia financiară). Din Italia au venit în jur de un miliard de dolari, iar din Spania aproape 800 milioane de dolari. Românii din Germania au trimis 450 milioane de dolari. Un raport al BM, publicat la finele lui 2013, susţinea că românii se regăsesc pe locul al treilea în topul mondial al beneficiarilor de bani trimişi acasă din străinătate, după Ucraina şi Tadjikistan.

Vârful remiterilor s-a consemnat în 2008, atunci când au ajuns în ţară 8,6 miliarde de euro. A fost ultimul an când investiţiile străine (9,5 miliarde de euro) au depăşit suma totală trimisă de români.

Care a fost evoluţia remiterilor românilor în perioada 2000-2014

2000 – 0,9 miliarde de euro

2001 – 1 miliard de euro

2002 – 1,5 miliarde de euro

2003 – 1 miliard de euro

2004 – 2,9 miliarde de euro

2005 – 4,3 miliarde de euro

2006 – 5,6 miliarde de euro

2007 – 7,2 miliarde de euro

2008 – 8,6 miliarde de euro

2009 – 6,4 miliarde de euro

2010 – 6 miliarde de euro

2011 – 6 miliarde de euro

2012 – 4 miliarde de euro

2013 – 3,5 miliarde de euro

2014 – 2,5 miliarde de euro (în intervalul ianuarie-septembrie)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.