Liderul opoziţiei de la Londra: Marea Britanie are nevoie de o relaţie mai independentă cu SUA

Marea Britanie are nevoie de o relație mai deschisă și mai independentă cu Statele Unite pentru a evita o repetare a invadării Irakului în 2003, care a fost un „act de agresiune militară”, a estimat miercuri liderul opoziției laburiste britanice Jeremy Corbyn, potrivit Reuters.

Corbyn, care la vremea respectivă s-a opus invadării Irakului, s-a adresat în plenul parlamentului în cadrul unei dezbateri privind prezentarea concluziilor comisiei create în urmă cu șapte ani pentru a ancheta acest război.

”Războiul nu a fost în niciun caz, așa cum a spus Sir John Chilcot, o ultimă soluție. Ca să vorbim deschis, a fost un act de agresiune militară lansată pe baza unui fals pretext”, a spus Jeremy Corbyn.

”Sunt multe lecții pe care trebuie să le tragem din războiul din Irak. Ele includ nevoia de o relație mai independentă și mai deschisă cu Statele Unite și de o politică externă bazată de respectarea dreptului internațional și a autorității Națiunilor Unite”, a adăugat liderul laburist britanic.

Marea Britanie a invadat în mod prematur Irakul în 2003, fără a încerca să găsească ‘o soluție de ultim recurs’, a declarat miercuri John Chilcot, președintele comisiei create în urmă cu șapte ani pentru a ancheta acest război. „Am ajuns la concluzia că Marea Britanie a decis să se alăture invaziei din Irak înainte ca toate alternativele pașnice pentru a obține dezarmarea (țării) să fie epuizate. Acțiunea militară nu era inevitabilă la acel moment”, a spus John Chilcot. Evaluările privind gravitatea amenințării reprezentate de armele irakiene de distrugere în masă au fost prezentate cu o siguranță nejustificată, a mai declarat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.